[分享制作過程]《靜‧溪》

關閉 [複製鏈接]
作者: chanet 發表于 2008-2-4 21:01:50
14203 44
[分享制作過程]《靜‧溪》
《靜‧溪》

1‧尺吋(缸):約為 17"x11"x13"
2‧造景物料:背景的中間一部分以樹皮做背景板,其餘部分以膨脹膠做景.
3‧器材應用:照明系統:BOYU 9W水族燈;濾水及輸水系統:ATMAN AT-304(15W)潛水泵,硬膠雨淋管,不銹鋼氣閥,軟膠喉,出水噴咀,直徑約4"-5"的大PVC膠管,直徑約2"的小PVC膠管;其他(換水器材):硬膠喉.
4‧飼養動物:紅眼樹蛙,大眼樹蛙,樹蟾
5‧栽植植物:三角莫絲,鹿角苔,鳳梨科植物,鹿角芒,空氣鳳梨,波士頓蕨等.
6‧日常管理:早晚噴水;每隔一星期進行換水工作等.
7‧其他 :因現為開缸初期,故植物可能有未適應的情況,日後要多加留意植物之生長情況.
8 ‧P.s:制作時間前後一共歷時約100日(當中包括:測驗週,考試週與其溫習週之時間等)

《靜‧溪》之制作過程及其相片:
先拆掉之前的野草橫生的舊缸再清潔一下

用玻璃膠把生物綿貼左右後方的四格內,以免成景後有爬蟲或食餌鑽進濾水系統

找了一條比缸子的高小一吋的PVC膠管(其直徑與潛水泵最大直徑相差約一吋,以便放入潛水泵),並在膠管底下切出讓水通過的位置

裁出適當大小的生物綿,同樣是避免有爬蟲或食餌走進濾水系統

放入經裁至適當大小之格仔板(用玻璃膠把穩定水草用的大環貼左缸度,做格仔板的支持物),但事後發現其高度小於將要制作的水池高度

故在制作水池同時以同一高度之格仔板貼在主板上作支撐

把雨淋管的出水孔稍為鑽大一點,以插入用作連接軟膠喉的不銹鋼氣閥;在雨淋管上端開口以玻璃膠把噴咀(這是做急流的必需品)與管連起來.雨淋管分流器的制作完成後,把它接上潛水泵

在大PVC膠喉的上部分開一個橫向的孔(直徑與噴咀相距不多),把噴咀接在溪的出水孔

把適當大小的膠網放在水池與PVC膠喉下端的入水位

在格仔板上放上壓縮綿(阻擋細小底材跌入儲水層內);先以吸盤把樹皮貼在後玻璃上;再以膨脹膠填補其他空位,大PVC膠管管外壁,缸的四面,水池的外周等.乾後再進行切形工作

把直徑約2"的小PVC膠管蹤向破開(一面是用作制溪的模)

用膨脹膠遂步把小PVC膠管,水池,溪的出水口下側連接起來,以玻璃膠完全細部工作;待膨脹膠後在將要放置出水軟膠喉的位置界開成坑道,放入各條軟膠喉,再噴上一層薄的膨脹膠,待乾後再進行切形工作

以膨脹膠制作一個兜形種植位(以種植要求較乾的植物,如:空氣鳳梨)

噴咀出水位附近的膨脹膠膨脹得太大,故要切走一部分,免得阻礙出水

初步測試一下出水效果:溪的急流正是我想要的效果

把隔油紙放在物料壁的出水位,以緩和水流(成景後,會以莫絲鋪在出水口上,故現以隔油紙先試一下效果)

以下是試水時所拍的影片:在接近缸邊的一個出水位,經常導致流水問題,後來發現,只要把出水位凸出的軟膠喉切缸一點就可以解決問題了

http://s34.photobucket.com/album ... 3/pics/?action=view¤t=d4ddf3af.flv

靜放了接近2個月後(期間可以說是原全停工),有點兒藻類?應該是因為在這段停工期間,用此缸放置了一些盆裁,所以經常有濕氣

又再開始了,再把形狀修改一下,增設了一些"山洞",在膨脹膠上弄了一塊扁平的石塊;上玻璃膠,立即放上椰泥,再稍為壓實.因時間問題,並沒有拍上膠上泥的相片,敬請見諒!

待乾後,再次試水,動感好像開始出來了

溪出水口附近,有點兒滲水的現象,由如大自然中,溪水自石層中流出來的情現,這是意外的現象

底材制作:以 [ 5份椰泥+4份黑土+1份幼沙]
先把5份椰泥跟4份黑土混合,混合後再加入1份幼沙

置入混好的底材

種入植物

評分

查看全部評分

chanet 發表於 2008-2-4 21:01:57 |顯示全部樓層
在左上方放了一種已枯的植物,見其莖部堅硬,覺得夠特別,想加強一下特別的視覺

山洞

"濾水管"中的情況

完成後,放樹蟾入缸看一下,半小時後發現他都呆在山洞內...

成缸後所拍的影片
http://s34.photobucket.com/album ... 3/pics/?action=view¤t=17cee02f.flv

(以上相片及影片均以手機拍攝,故比較不清,敬請原諒~!)
P.s.:再過一段時間,我會嘗試把早前所陸化的鹿角苔鋪在部分地方,如果生長得好的話,可能會出一片翠綠的草皮.
回復

八王爺 發表於 2008-2-5 06:30:53 |顯示全部樓層
實在太惊人,做的太好了。
回復

chanet 發表於 2008-2-5 09:06:13 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-2-5 06:30 發表
實在太惊人,做的太好了。

但遠遠敗給外國的  
都5知幾時先有外國級ge水平
回復

八王爺 發表於 2008-2-5 11:15:02 |顯示全部樓層
不用灰心。
不要以為外国的月亮才是圓。
回復

比得大帝 發表於 2008-2-5 12:17:15 |顯示全部樓層
我就唔信會敗給外國的, 那些工廠生產, 乜工具都有, 你是自家製作, 不能一概而論, 我給你99分, 留1分給你改善.

版主應該奬你兩個叻

喂, 講吓你對呢方面的經驗讓我們知罷
回復

八王爺 發表於 2008-2-5 17:01:30 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-5 05:17 發表
我就唔信會敗給外國的, 那些工廠生產, 乜工具都有, 你是自家製作, 不能一概而論, 我給你99分, 留1分給你改善.

版主應該奬你兩個叻

喂, 講吓你對呢方面的經驗讓我們知罷 ...

哎吔 ! Peter 大大, 等人地 分享吓 先加 分啊!

咁快 俾 兩個叻 ...
回復

比得大帝 發表於 2008-2-5 17:18:39 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-2-5 17:01 發表

哎吔 ! Peter 大大, 等人地 分享吓 先加 分啊!

咁快 俾 兩個叻 ...

我覺得此乃一大壯舉, 兩個叻不足表揚, 不過咁又係唔洗咁快俾住, 吊吓佢先
回復

joey 發表於 2008-2-5 17:20:02 |顯示全部樓層
好掂ar
得閒幫我整返個
回復

orchids 發表於 2008-2-5 17:48:24 |顯示全部樓層
嘩!好犀利呀! 你D材料係唔係全部响魚街買ga?
回復

比得大帝 發表於 2008-2-5 18:12:47 |顯示全部樓層
一共用咗幾耐同多材料錢呀
回復

sam 發表於 2008-2-5 19:13:34 |顯示全部樓層
正! 真係好正分享!
回復

chanet 發表於 2008-2-5 22:28:10 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-2-5 17:48 發表
嘩!好犀利呀! 你D材料係唔係全部响魚街買ga?

sorry  我係澳門ge

我覺得hk d植物貴澳門好多  但品種亦多過澳門
回復

chanet 發表於 2008-2-5 22:29:54 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-5 12:17 發表

版主應該奬你兩個叻

喂, 講吓你對呢方面的經驗讓我們知罷 ...

小弟係玩爬蟲的
我所講ge外國ge缸   係其他外國爬友自己整ge 生態缸   

起初  我第一個缸  用左過千元  主要係因為好多野都5熟  試下試下 先搞左咁多錢出黎
但我每次整完一個新缸後  睇番以前ge缸  心入面就會諗"點解我以前會搞到咁樣ga?"  可能係進步中ge表現掛
我覺得整生態缸  一定要睇得多 試得多  慢慢先會上手

回復

chanet 發表於 2008-2-5 22:33:57 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-5 18:12 發表
一共用咗幾耐同多材料錢呀

這個用左成百日(100日當中有好多日都係冇做野,因為exam test哥d)  3xx左右吧
回復

chanet 發表於 2008-2-5 22:37:20 |顯示全部樓層
小弟仲有幾個新缸未有時間出帖
令小弟最滿意ge一個缸ge制作過程相 全部5見晒  所以冇得出post  有時間就將成景post出黎la(成景有成年,全部野都生定晒,植物爆殖中)

小弟有個請求,就係麻煩各位大大指導一下有關熱帶植物的種植方法....
回復

Exodus 發表於 2008-2-6 20:22:38 |顯示全部樓層
我係水族版見過你貼圖喇
唔好介意我咁講....食蟲咁樣種死硬

都係果句...植物既選種唔得...
回復

dryfish 發表於 2008-2-6 23:22:59 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-2-6 20:22 發表
我係水族版見過你貼圖喇
唔好介意我咁講....食蟲咁樣種死硬

都係果句...植物既選種唔得...

都唔係死硬ge.
N.X ventrata 唔會死ge.不過會大得好快.
但係瓶子草就唔一定會生存得到喇.
咁個缸就一定唔會LAST到好耐囉.
回復

八王爺 發表於 2008-2-7 06:38:46 |顯示全部樓層
原來是 澳門 的 ..... 不容易。
回復

Exodus 發表於 2008-2-7 08:24:21 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-2-6 23:22 發表

都唔係死硬ge.
N.X ventrata 唔會死ge.不過會大得好快.
但係瓶子草就唔一定會生存得到喇.
咁個缸就一定唔會LAST到好耐囉.

澳門的確好少野買到
N.根本唔可以係咁細既空間生活
不過應該結到籠既
果棵係S. purpurea?一定唔夠曬呀
無鹵仔都唔好種
T屬一定唔夠曬
鳳梨科我覺得都唔適合擺缸入面

秋海棠, 鳳仙, 蕨, 蘭, 迷你型既天南星類如粗肋草我覺得都會好好多
回復

123下一頁