新手種大岩桐 葉下垂 求救 [ 成功翻生]

作者: pianist_iris 發表于 2010-9-30 16:57:54
2330 10

請問有發生咩事??

早排換盤,之後就咁了。花店話D 石仔O係底等佢通風d,之後重嚴重左
咁點算呀??!!!

Thanks in advance!!!
cherrylwy 發表於 2010-10-1 02:21:23 |顯示全部樓層
係咪軟LAI LAI? 如果係應該係D根吸唔到水喎, 係咪挖出來果陣傷到D根呀? 定係淋水淋得太多?
回復

pianist_iris 發表於 2010-10-1 11:05:22 |顯示全部樓層
係呀軟晒咁呀,咁而家我應該點?(我估水多...)
回復

cherrylwy 發表於 2010-10-2 09:05:21 |顯示全部樓層
如果係我會挖佢出來睇下有無爛根先~
回復

meomi 發表於 2010-10-2 10:09:00 |顯示全部樓層
我估你的因為換盤未適應,加上你會唔會淋得多水?
我之前新買開完花之後都好似你的淋晒,還不斷有葉枯,
我估是因為開花後元氣大傷和水多,後來我放近窗邊比陽光晒吓,
初時都無乜起色,無理一排又長新葉,宜家有花蕾添.
回復

pianist_iris 發表於 2010-10-3 15:57:33 |顯示全部樓層
明白...
咁我諗由得佢先...唔淋水住呀?
回復

CHUNMA 發表於 2010-10-6 12:53:14 |顯示全部樓層
回復 6# pianist_iris

我覺得好似唔夠水!

等我又試下貼先, 不過係手機影唔係咁清, 見諒 DSC00181.jpg DSC00180.jpg
回復

cherrylwy 發表於 2010-10-6 20:33:47 |顯示全部樓層
回復  pianist_iris

我覺得好似唔夠水!

等我又試下貼先, 不過係手機影唔係咁清, 見諒  ...
CHUNMA 發表於 2010-10-6 12:53

你棵大岩桐D色好靚喎! 好健康呀!
回復

CHUNMA 發表於 2010-10-6 20:46:39 |顯示全部樓層
嘻嘻! 幾好咁啦, 多謝你欣賞
回復

pianist_iris 發表於 2010-10-12 22:00:58 |顯示全部樓層
多謝晒大家!佢返生啦!

我無挖佢出黎之類,以下係我做左ge野:
(1) 翻土,等d 水份蒸發得快d
(2) 用消左毒的剪刀剪走黃葉
(3) 等到泥乾透的時候,淋水淋到濕透 (盆底有水出)
step 3 之後佢即刻返生!我相信佢就係大家所講根有事(可能由太多水/換盤)和唔夠水引起。

多謝晒大家的幫忙! 希望呢個總結幫到其他有同樣問題的花友
回復

GMT+8 發表於 2010-10-12 22:31:44 |顯示全部樓層
係呀, 好多花友剛學種花時都以為葉軟下垂就係唔夠水(包括我自己都係)不停狂灌水, 其實係水太多, 根部出了事吸不到水才真呢! 狂灌水反而死的更快!
回復