請問有無紫蘇葉既食譜?

作者: juju0268 發表于 2010-9-29 18:17:34
5066 9
請問各位高手, 紫蘇葉可以點整?
prodorothyhkg 發表於 2010-9-29 18:18:36 |顯示全部樓層
蒸蟹
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-29 18:21:55 |顯示全部樓層
煮各款海鮮都可以~
回復

fianfumy 發表於 2010-9-29 23:50:53 |顯示全部樓層
煲水飲...驅風驅寒...
回復

cklife 發表於 2010-9-30 08:10:29 |顯示全部樓層
煲水飲...驅風驅寒...
fianfumy 發表於 2010-9-29 23:50

一樣煲水飲解蝦蟹毒....
我以前試過...每次食完蟹喉嚨都會痕.....後來知道紫蘇解蝦蟹毒.....咁食完蟹未開始痕時就飲紫蘇水,就唔會痕喇...

老公最近一次試過.....食左蝦蟹,喉痛開始唔舒服....鼻竇炎又有想發作既跡象,剛好果日收左新鮮紫蘇,放左係保鮮盒,佢竟然就咁空口食晒,但佢話得囉....第二朝就乜事都無....

所以,依家去旅很會用紫蘇加溪皇草茶,做定解毒茶包堂平安茶...旅行其間每日焗黎飲。

==============

另外....係大陸食過涼拌紫蘇...佢係將紫蘇稍稍用沸水燙過...跟住加醋、麻油、豉油等等<---(我淨係食得出幾種味..有無架其他野唔知。)  幾好食架。

少既我會炒蛋,多既滾湯。紫蘇好多時會用黎煮海鮮,見得最多既係炒蜆或貝殼類。
回復

muitau 發表於 2010-9-30 11:15:27 |顯示全部樓層
紫蘇炒排骨,入面加少少豆豉。
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-30 12:00:30 |顯示全部樓層
整梅酒~~
回復

八王爺 發表於 2010-9-30 15:07:58 |顯示全部樓層

這個葉,日本和韓國菜比較多用。
其中還分為 青紫蘇 和 紫蘇。
紫蘇日本人多用在做紫蘇梅,即食了會變超人的酸梅乾。
日本人就咁將一點紫蘇梅放入飯團中,咁就叫做「有餸」!

青紫蘇可以用來拌燒烤肉食,即是韓國烤肉中的拌菜。
用來包住烤肉,辣醬食。也可以包飯和其它肉類,例如三層肉。

差點忘了,日本人炸脆青紫蘇,用來做拌碟,好似玻璃葉咁樣,當然食埋喇!
也用來做天婦羅,就咁沾啲脆漿炸來食,都ok架!
回復

juju0268 發表於 2010-9-30 15:37:48 |顯示全部樓層
嘩, 原來有咁多用法! 多謝咁多位高手既指點, 以後屋企既紫蘇就唔會被堆肥了
回復

claudiatang 發表於 2010-9-30 15:38:14 |顯示全部樓層
豉椒炒蜆(花螺)加紫蘇都好好味。如果煮南乳炆豬手這道菜,食時:將紫蘇葉切絲、腐乳、少少沙糖、麻油混起來(食辣可加指天椒)做個醬來蘸.....很好味。
回復