喜蔭問題~spinnet請進

作者: puppy 發表于 2010-9-29 17:39:04
4017 21

spinnet比左兩條走莖我,我放左佢地係無太陽直射但有光的地方,
閒時同佢地打下霧氣,一棵無樹好似生得精靈左,
但另一棵想死咁款,我做錯左d咩,佢而家淋晒仲有無得救呀?add8icon
spinnet 發表於 2010-9-29 17:49:47 |顯示全部樓層
spinnet比左兩條走莖我,我放左佢地係無太陽直射但有光的地方,
閒時同佢地打下霧氣,一棵無樹好似生得精靈左, ...
puppy 發表於 2010-9-29 17:39

唔好插株石, 直接插泥再入溫室. 乾了個棵應該唔得啦.
回復

lameric 發表於 2010-9-29 17:56:59 |顯示全部樓層
乾乾哋嗰棵快d切個斜口浸水,吸完水可能會挺番.
回復

puppy 發表於 2010-9-29 18:03:46 |顯示全部樓層
唔好插株石, 直接插泥再入溫室. 乾了個棵應該唔得啦.
spinnet 發表於 2010-9-29 17:49

d珠石有溝泥架,乾的泥少d,淋的泥多d,
我仲以為有珠好d添...原來做錯左
徙左條莖...add11icon
但係淋果棵出事ja,乾果棵你都覺得唔妥?
我放左佢係士多啤梨盒架,平時無開蓋的,
係咪即係疏氣得滯,要密封佢呀??add3icon
回復

spinnet 發表於 2010-9-29 19:31:52 |顯示全部樓層
d珠石有溝泥架,乾的泥少d,淋的泥多d,
我仲以為有珠好d添...原來做錯左
徙左條莖...
但係淋果棵 ...
puppy 發表於 2010-9-29 18:03

我以為你用全株石添. 如果係用3合一泥加小小株石應無問題. 你放個個位熱唔熱嫁? 你個透明盒保唔保到濕呀? 唔得就換另外一款密封嘅啦. 每日要打開佢換吓氣. 你乾咗個棵係咩? 我睇吓仲有冇?
回復

puppy 發表於 2010-9-29 20:56:29 |顯示全部樓層
我以為你用全株石添. 如果係用3合一泥加小小株石應無問題. 你放個個位熱唔熱嫁? 你個透明盒保唔保到 ...
spinnet 發表於 2010-9-29 19:31

我之前仲以為因為太濕(雖然我知佢like高濕),原來唔夠濕呀add9icon
不過我唔係好明...你講乾果棵係(左)思樂冰杯果棵定係(右)盒果棵??(同上圖左右的位置一樣的)
用思樂冰杯好定係盒好D呢?定係都ok??

思樂冰杯 E. lilacina.JPG     E. Fanny Haague.JPG

放係房的枱度都應該熱架,日頭無冷氣,係夜晚至有,
我睇個網話佢合適溫度可以至30度既,我估呢兩日都唔過30度掛.
唔通係熱死..add12icon
回復

spinnet 發表於 2010-9-29 21:02:52 |顯示全部樓層

睇你第一幅相, 右手面個棵又乾,D葉又黑咗, 你唔係講緊佢咩??add3icon 咩盒都無所謂, 最緊要透明和可保濕.

回復

puppy 發表於 2010-9-29 21:27:55 |顯示全部樓層
睇你第一幅相, 右手面個棵又乾,D葉又黑咗, 你唔係講緊佢咩?? 咩盒都無所謂, 最緊要透明和可保濕.
  ...
spinnet 發表於 2010-9-29 21:02

係呀,我係講右手面既出事,佢係我指"淋"果棵,唔乾架,只係軟晒淋晒咁add8icon
所以你地一路話乾我以為你地講左手面果棵.
右手果棵係E. Fanny Haague,其實兩棵本身放係同一環境,唔明點解呢棵會咁,
仲以為好易種添,好似仲難種過我d AV.add1icon
回復

claudiatang 發表於 2010-9-29 21:32:59 |顯示全部樓層
不要氣餒呀﹗慢慢吸取經驗囉。
回復

puppy 發表於 2010-9-29 22:38:49 |顯示全部樓層
不要氣餒呀﹗慢慢吸取經驗囉。
claudiatang 發表於 2010-9-29 21:32

嗯,我會繼續努力,謝謝鼓勵.
回復

spinnet 發表於 2010-9-30 08:13:40 |顯示全部樓層
係呀,我係講右手面既出事,佢係我指"淋"果棵,唔乾架,只係軟晒淋晒咁
所以你地一路話乾我以為你地 ...
puppy 發表於 2010-9-29 21:27

其實喜蔭係好粗生好容易出根嫁. 我之前插咗一棵喜蔭走莖係花園 (戶外) 都無事. 如果條走莖唔得, 我仲有走莖可比你的.
回復

puppy 發表於 2010-9-30 19:30:42 |顯示全部樓層
其實喜蔭係好粗生好容易出根嫁. 我之前插咗一棵喜蔭走莖係花園 (戶外) 都無事. 如果條走莖唔得, 我 ...
spinnet 發表於 2010-9-30 08:13

唔駛啦,謝謝你先
我都仲有一棵玩,等我儲番d喜蔭經驗值先啦
同埋,我把心一橫將d葉蚊剩小小再插過,又好似好番dd喎...
回復

puppy 發表於 2010-10-2 07:21:13 |顯示全部樓層
報告一下,謝謝以上各位的回覆,應該救番啦,放心晒add14icon

回復

spinnet 發表於 2010-10-2 07:40:54 |顯示全部樓層
報告一下,謝謝以上各位的回覆,應該救番啦,放心晒
puppy 發表於 2010-10-2 07:21

咁就好啦...
回復

calbeebb 發表於 2010-10-2 22:09:55 |顯示全部樓層
good news
回復

puppy 發表於 2010-10-3 13:18:39 |顯示全部樓層
回復 14# spinnet

係呀,希望佢快高長大啦.
回復

puppy 發表於 2010-10-3 13:19:03 |顯示全部樓層
回復 15# calbeebb

嗯嗯add4icon
回復

puppy 發表於 2010-10-4 12:26:53 |顯示全部樓層
大鑊啦,發現原本無事果棵小葉底有棉花蟲add5icon
即時剪左小葉,但大葉的底都有一白點....
而家浸左漂白水....
係咪高濕得滯呀,點解會咁架add2icon
回復

spinnet 發表於 2010-10-4 17:15:47 |顯示全部樓層
大鑊啦,發現原本無事果棵小葉底有棉花蟲
即時剪左小葉,但大葉的底都有一白點....
而家浸左漂白水.. ...
puppy 發表於 2010-10-4 12:26

你個棵係咪E. lilacina. 剛剛check過, 原來我個棵中咗綿花蟲呀, 可能我比走莖你時已中咗招. Sorry 呀. 希望無傳比其他植物啦..add11icon
回復

puppy 發表於 2010-10-4 22:31:41 |顯示全部樓層
你個棵係咪E. lilacina. 剛剛check過, 原來我個棵中咗綿花蟲呀, 可能我比走莖你時已中咗招. Sorry  ...
spinnet 發表於 2010-10-4 17:15

就係佢囉...我自己都忘記做檢疫
唔緊要啦,好在無放近其他植物度,我估無樹掛,
不過而家諗下點攪好過,浸完漂白水都好似仲有d,
出去花墟店主叫我買隻叫大滅蟲,
唔知呢隻work唔work,會唔會太毒,毒埋我呢??
回復

12下一頁