大家~我明白摺耳猫骨髓炎的成因和治療法了~

作者: poon6000 發表于 2010-9-29 10:18:47
1855 13
家中猫猫有骨瘤(腰)、骨刺(腳趾)、骨結核(尾)  宜家得尾有事,無藥,無刀,但會好痛  (以膀胱經腎俞和督脈腰陽關為中心,想像在猫身上也有經絡)
wendy_choy_hk 發表於 2010-9-29 10:20:56 |顯示全部樓層

上幾星期日 生果日報有講過這個topic.

我記得既內容話那些病會在摺耳猫遺傳,而那些人為左配種take profit,5會幫d猫check清楚佢地有冇這種病.
回復

corina 發表於 2010-9-29 10:41:53 |顯示全部樓層
呢d係摺耳猫有遺傳病,無得醫~
回復

金盞花 發表於 2010-9-29 11:39:46 |顯示全部樓層
生果報講摺耳貓個報導我都有睇, 身上帶有遺傳病, 由細細個就要痛苦咁過, 有錢都醫唔好, 真係好慘. d繁殖者真係好無良, 大量繁殖, 生到生唔到就掉走出街, 唔係害人至係造孽, 害咗d動物都作孽深重.
回復

poon6000 發表於 2010-9-29 12:24:41 |顯示全部樓層

比唔知病因的人醫,一定無得醫,醫唔好只有人道毀滅,但我當猫猫係家人,就要當家人醫,人道毀滅這種話我說不出囗,只好硬將猫當係人以論症以論因,結果以經絡成功,主要是腎主骨而腎病變造成造骨細胞和破骨細胞亢奮結果是摺耳猫骨性遺傳病   Ps:摺耳加摺耳會有遺傳病應只有大陸繁殖者不知香港買信心好的啲~
回復

芝士波 發表於 2010-10-2 10:40:53 |顯示全部樓層
你咩都唔可以做,只可以比補給佢食~好慘架

同埋,唔好以為香港無不知廉恥既繁殖者.講真,多的是!
唔係摺耳+英短就一定無事
如果,隻摺耳既祖先,係摺耳+摺耳,但幸運地無事,會有隱性基因
當佢地每次生仔,就=每一個下一代都有哩個基因
但到今時今日,有幾多個有哩d隱性基因係無人知
所以跟本摺耳係唔應該再繁殖!

摺耳本身就係基因突變先有,跟本就唔可以當"名種"
因為無人會當病人係神..再繁殖佢地真好不幸..
回復

金盞花 發表於 2010-10-5 00:10:18 |顯示全部樓層
回復 6# 芝士波

非常同意 ~~~ 係貓貓嘅不幸add8icon
回復

poon6000 發表於 2010-10-5 08:26:33 |顯示全部樓層
回復 6# 芝士波

唔係摺耳+英短就一定無事                 我中咗~
回復

芝士波 發表於 2010-10-7 23:36:53 |顯示全部樓層
ME2.
我愛女都中左..先知咁多摺耳既問題..
回復

poon6000 發表於 2010-10-9 08:50:32 |顯示全部樓層
回復 9# 芝士波

我可能幫到你~
回復

芝士波 發表於 2010-10-10 16:45:09 |顯示全部樓層
幫?怎幫??add3icon
回復

carmen 發表於 2010-10-11 11:23:47 |顯示全部樓層
其實好多純種貓都會有遺傳病,唔止摺耳,好似波斯或異短到有,
大家可以留意一下!

http://www.tgs.com.tw/qa1.htm
回復

poon6000 發表於 2010-10-14 08:05:49 |顯示全部樓層
之後睇看你天份~
回復

芝士波 發表於 2010-10-17 02:56:51 |顯示全部樓層
之後睇看你天份~
poon6000 發表於 2010-10-14 08:05

係針灸嗎?
回復