同義的相反詞

作者: 比得大帝 發表于 2010-9-28 14:50:19
2808 36
有沒有想過, 有此詞語字義相反, 但意思相同

1. 先看我早對貼過的兩張相, 第一張相的告示板的箭咀指廁所在上邊, 第二張相的告示板的箭咀指廁所在下邊, 我們看了都理解兩張告示板都是說 "你向前行就找到廁所了"

2. 當我們對一個人說 "乜你咁火嫁", 我地意思係話佢都幾惡, 又當我們對一個人說 "乜你咁唔好火嫁", 意思係佢唔好脾氣, 冇耐性等, 其實好唔好火都係話人唔好脾氣, 講嘢好惡的意思

3. 上和落看似是相反字, 但在某情況下, 上和落也可以有相同意思, 想像岸邊迫著一隻舢舨, 你站在岸邊, 人家向你說 "上船嘞", 又或者說 "落船嘞", 你都會明白佢係叫你"jump into the boat".  但如果你坐在船上, 人家叫你 "落船嘞", 你會明白佢叫你登岸, 不過如果有人叫你 "上船嘞", 你會一頭霧水, 明明在船上, 又如何上船呢.

4. 英文都有類似情況, 英語上, 一般在字前加個"in", 意思是"not", 但 flammable 和 in-flammable, 意思不但不相反, 而大致相同
孖吉 發表於 2010-9-28 15:10:59 |顯示全部樓層
4. 英文都有類似情況, 英語上, 一般在字前加個"in", 意思是"not", 但 flammable 和 in-flammable, 意思不但不相反, 而大致相同
比得大帝 發表於 2010-9-28 14:50

inflammable 响拉丁文係 into a flame 咁解,唔係用作相反 (over-generalization 好容易踫壁哦~)。inflammable 係 flammable/inflammable 兩個字之中較早出現的字
就算現在,英國人大都講 inflammable

inflammable 的相反係 non-flammable
回復

比得大帝 發表於 2010-9-28 15:27:32 |顯示全部樓層
孖吉果然學貫中西
回復

孖吉 發表於 2010-9-28 15:36:44 |顯示全部樓層
上和落看似是相反字, 但在某情況下, 上和落也可以有相同意思, 想像岸邊迫著一隻舢舨, 你站在岸邊, 人家向你說 "上船嘞", 又或者說 "落船嘞", 你都會明白佢係叫你"jump into the boat".  但如果你坐在船上, 人家叫你 "落船嘞", 你會明白佢叫你登岸, 不過如果有人叫你 "上船嘞", 你會一頭霧水, 明明在船上, 又如何上船呢.

上船 和 落船 亦都不可以 用死一個講法。

現在人在陸上生活,交通公具都以車為主,所以登入交通公具叫 "上",離開叫 "落",例如 "上車"
所以習慣成自然,連 登船 都叫 "上船",登岸 都叫 "落船"

但係以前的人講說話以真正高低為依據。你去過 皇后碼頭 都知,係有梯級往下走的。以前的船都比較小,反而碼頭在較高位置,人由岸上登船要往下走,自然是 "落船" 啦!
以前重要的是船,所以無論 登船/登岸 都係以船為主,叫 "落船" 和 "上船",和現代叫 "上船" 相反。

而家,碼頭又大,船又大,邊個上,邊個茖重邊度有咁清楚呢?
回復

八王爺 發表於 2010-9-28 16:39:10 |顯示全部樓層
太高深,唔識講嘢!
回復

比得大帝 發表於 2010-9-28 17:02:31 |顯示全部樓層
剛想到一個同義的case

有三個人坐在麻雀枱, 向你說 "坐嚟啦", 又或者指住張凳同你講 "坐去啦"

意思都係想攞你袋中的錢.
回復

孖吉 發表於 2010-9-28 17:09:50 |顯示全部樓層
剛想到一個上同落同義的case

有三個人坐在麻雀枱, 向你說 "坐落嚟啦", 又或者指住張凳同你講 "坐上去啦"

...
比得大帝 發表於 2010-9-28 17:02

重有,電視台 的藝員講 出鏡 同 入鏡 (藝員俾鏡頭影住叫 出鏡,但係有人蝦碌响鏡頭前走過係咪叫 入鏡?),真係聽到 暈陀陀
回復

八王爺 發表於 2010-9-28 17:17:52 |顯示全部樓層
叫我冧起同啲女講嘢好激氣。

我係厨房煮嘢,叫佢出黎攞嘢入廳。佢話我講錯,應該係「入黎」!
其實我覺得自己無講錯,哩個係位置問題,真係俾佢激死。
回復

比得大帝 發表於 2010-9-28 17:22:55 |顯示全部樓層
係噃, 攞嚟入廳 同 攞嚟出廳  都好似同樣解釋
回復

比得大帝 發表於 2010-9-28 17:29:07 |顯示全部樓層
上船 和 落船 亦都不可以 用死一個講法。

現在人在陸上生活,交通公具都以車為主,所以登入交通公具叫  ...
marcuslee 發表於 2010-9-28 15:36

水漲時, 船高過碼頭
水退時, 碼頭高過船

所以依家都分唔到上船定落船
回復

孖吉 發表於 2010-9-30 23:22:42 |顯示全部樓層
有沒有想過, 有此詞語字義相反, 但意思相同

1. 先看我早對貼過的兩張相, 第一張相的告示板的箭咀指廁所在 ...

↑ 同 ↓ 係有分別,但意思未必係相對咖:
. 一般係向前行。
. 係特定情況下係向上行咁解
. 係入內的意思,通常會出現在一個較小門口的前面,指示人走入小門口。
. 在特定情況係向下行咁解

所以你可能會見到一個指示叫你向前行,然後大路某處有個指示叫你入內。在你來說,如果一早行啱線,其實都是一直向前行 

我冇見過你呢兩個牌,唔知係咪上面所講的情況了
回復

比得大帝 發表於 2010-9-30 23:38:12 |顯示全部樓層
實際上見到兩個牌都係向前行
回復

孖吉 發表於 2010-9-30 23:52:38 |顯示全部樓層
實際上見到兩個牌都係向前行
比得大帝 發表於 2010-9-30 23:38

如果冇分岔路,其實應該用番向上箭咀會適合啲
回復

比得大帝 發表於 2010-11-5 12:28:07 |顯示全部樓層
好似係絶對相反, 但有時又一樣解釋

有人拎長紙俾你, 叫你"寫你個名去", 或者"寫你個名去"

你要做嘅都係拎支筆寫你個名响張紙度
回復

孖吉 發表於 2010-11-5 12:45:05 |顯示全部樓層
上同落好似係絶對相反, 但有時又一樣解釋

有人拎長紙俾你, 叫你"寫你個名落去", 或者"寫你個名上去"

你要 ...
比得大帝 發表於 2010-11-5 12:28

咁希望大家日日上網,唔好有一日落網啦!
回復

八王爺 發表於 2010-11-5 15:40:59 |顯示全部樓層
尋晚又發生有趣事。

食完飯阿女話有啲唔舒服,咁我叫佢「訓落床」休息。
點知佢又駁我咀,你係咪話「訓上床」度呀!

俾佢激死!
回復

比得大帝 發表於 2010-11-5 15:53:39 |顯示全部樓層
中國人對上同落真係有乜準則
回復

八王爺 發表於 2010-11-5 16:17:24 |顯示全部樓層
所以講嘢真係會有溝通障礙。
對我黎講,張床低,咁咪訓落去。
佢覺得張床高,所以佢話係訓上去!

有時睇牙醫都係咁,果張唔知係床定係椅,高度又可高可低。
有啲話「你訓上去」,有啲話「你訓落去」。
回復

比得大帝 發表於 2010-11-5 16:48:59 |顯示全部樓層
「你訓上去」「你訓落去」, 其實講者嘅用意係有主動同被動之分

「你訓去」: 佢係講: 哩張係床, 你瞓在床的
「你訓去」: 佢係講: 你將你個人瞓低去張床度

不過做法係一樣
回復

八王爺 發表於 2010-11-5 16:53:05 |顯示全部樓層
咁如果講「你訓落床上」就最清楚!
回復

12下一頁