新手種玫瑰,有好多問題

作者: ddken0000 發表于 2010-9-28 10:25:24
3464 16
剛剛買左玫瑰,上網睇下資料,發現有好多問題,希望大家幫幫小弟
1. 見到有人話開緊花就唔好施肥,又有人話要施肥先開到花,應該邊個岩?
2. 咁其實幾時先係正確施肥時間?係咪全年定期施液態花肥,除左最凍同最熱個時?
3. 殺蟲應該避免噴到花?還是避免開花時噴?
4. 玫瑰必需長時間直曬嗎?如果只係早上直曬2個鐘,其餘明亮散射光(無簷蓬,但建築物擋住直曬)足夠嗎?
5. 近泥土的葉變黃左,係咪光照唔夠?
謝謝解答,下面係我的玫瑰

fnv234 發表於 2010-9-28 19:25:51 |顯示全部樓層
你呢盆係迷你玫瑰?我種開普通種嘅,唔知一唔一樣
1. 開緊花唔好施肥,但係你唔施肥邊有營養開花?平時可以施肥,但係有花蕾就唔好啦
2. 生長期都可以施肥,不過夏天太熱就唔好啦
3. 殺蟲藥、肥料同水都盡量唔好掂到花
4. 玫瑰係全日照植物,除咗夏天之外,我都比佢直晒
5. 葉黃有好多原因,唔係太多就得,可以剪咗佢
回復

ddken0000 發表於 2010-9-29 18:15:39 |顯示全部樓層
謝謝解答~ 非常清晰啦
我個盆係普通種黎架~ 迷你種d款小d,無咁鍾意
回復

SHANGHAI_KINDS 發表於 2010-10-6 02:20:02 |顯示全部樓層
一定係細種!如果响bun bun 買的荷籣種的話!!
包你越開越細朵.開完花一定要大剪,如果唔係會有好多黄葉,同好大幾會有紅蜘蛛!!
比心機啦!!!!
仲有你有興趣種大種的話我可以比d枝你插技玩下!!不過要自取!!!!

大種既如果黃葉有班應該點做? 好多花好多果.... 果係咪cut左佢好d定係等佢謝先cut?  發表於 2011-6-11 07:38
回復

Jesation 發表於 2010-10-6 08:59:09 |顯示全部樓層
包你越開越細朵.開完花一定要大剪,如果唔係會有好多黄葉,同好 ...
SHANGHAI_KINDS 發表於 2010-10-6 02:20

咦,係咪有米派?add7icon
不過未插過枝tim,咩色咩瓣咩size?邊度自取呢?
回復

Georgechow 發表於 2010-10-16 14:18:01 |顯示全部樓層
回復 5# Jesation

I love rose very much, I had tried few kind of it, Mini, Chiness, biger one,but every time after the flower down. the leaf will become yellow, ans i cut the dry flower, it take very long time to have another flower come,i try let them under the sun for whole day or half day, it look the same. will yo give me one to try? Thanks
回復

suen_1130 發表於 2010-12-19 18:50:48 |顯示全部樓層
我都係新手咩都唔識
好小有種子買
佢話比d插枝我.但係話要spring先岩錦姐係依家冇得種?
回復

miaooo 發表於 2011-2-23 01:39:14 |顯示全部樓層
SHANGHAI_KINDS 發表於 2010-10-6 02:20
包你越開越細朵.開完花一定要大剪,如果唔係會有好多黄葉,同好 ...

MAY i get one too?

i am new to grow a rose, just buy one holland rose from bun bun

many thanks
回復

doncheng 發表於 2011-2-23 08:36:04 |顯示全部樓層
我都準備種玫瑰(淘寶運送中)以上資料好有用,我想問下樹苗返來,須唔須要用百菌清消毒根部,用普通的培養土得嗎?
回復

Nox401 發表於 2011-2-28 19:13:11 |顯示全部樓層
睇完咁多師兄師姐的玫瑰之後我都中咗毒...系淘寶買咗一棵來小試牛刀...
而家運緊貨...請問各位前輩系用幾大盤種ga~~
回復

Jesation 發表於 2011-3-1 10:37:04 |顯示全部樓層
又係淘寶……勸各位唔好希望太大。
回復

Jesation 發表於 2011-3-1 16:28:56 |顯示全部樓層
講真38蚊去花墟大把有得揀,果d細細棵月季,睇埋花色包冇錯。淘寶計埋運費唔見得平。
回復

Nox401 發表於 2011-3-1 12:12:01 |顯示全部樓層
@ 口 @|||....原來系咁....
都系買平野.....種下....睇下新屋窗台種唔種到~
種到先買好d的品種~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-3-1 12:00:42 |顯示全部樓層
回復 Nox401 的帖子

多數貨不對辦...
種到開花先會知,開出黎同賣家post出既開花照係完全唔同樣...
所以希望越大失望越大="=
回復

Nox401 發表於 2011-3-1 11:42:58 |顯示全部樓層
@ 0 @....點解呀~
= _ =...莫非棵野來到成為咗乾花....
回復

sdvsds 發表於 2011-4-18 22:14:28 |顯示全部樓層
我都想試種,可以比d分枝我嗎
回復

nightcat1993 發表於 2011-4-18 23:17:24 |顯示全部樓層
希望你D玫瑰越種越靚啦,,,,我去淘寶買既D玫瑰有D已抽芽,希望可以貨對版啦
回復