香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹 (甜食)中式 桃樹瓊漿

桃樹瓊漿

作者: 八王爺 發表于 2010-9-26 11:34:06
6794 43
特色甜品之一,原材料為桃樹膠(桃樹上分泌之樹脂),蜂蜜及杞子。

40克桃膠泡水10-12小時,洗淨雜質。
泡好之桃膠約有500克,加水一升入鍋。
鍋加冰糖50克,煮沸10分鐘,加入洗好的杞子,煮5分鐘。
攤凍,加入蜂蜜適量。上桌。

非一般的清甜口感!冷食便佳。
原桃樹膠,硬的像石頭

泡發後,軟而爽

做成甜品

評分

查看全部評分

comet_fish 發表於 2010-9-26 12:20:46 |顯示全部樓層
邊到有得食啊??
口感又如何??
最鍾意食D好似珍珠奶茶入邊既珍珠
煙煙韌韌咁, 唔知呢個桃樹瓊漿係咪都咁有咬口呢add6icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-26 16:39:00 |顯示全部樓層
好特別的食品~~ 我都想知桃樹瓊漿邊樹有售?
回復

八王爺 發表於 2010-9-26 19:36:12 |顯示全部樓層
唔同珍珠架。
有啲有少少煙韌,大部份係爽口。

哩個桃樹膠係中藥,可能藥材鋪有售。
不過,我果啲係上海朋友寄給我的。
他們都是淘宝上买。

最重要係桃膠 對皮膚好,秋冬滋潤養顏。
回復

irishuen 發表於 2010-9-26 19:59:30 |顯示全部樓層
咁得意既, "少少煙韌, 大部份係爽口", 咁咪似寒天囉~
對皮膚好, 咁要食多d 囉~
回復

kslee 發表於 2010-9-27 15:38:44 |顯示全部樓層
唔同珍珠架。
有啲有少少煙韌,大部份係爽口。

哩個桃樹膠係中藥,可能藥材鋪有售。
不過,我果啲係上海朋 ...
八王爺 發表於 2010-9-26 19:36

桃樹膠原來係好野,  我棵桃樹花就唔會开, 一到冬天變成支柴, 但係就成年不斷"必"D桃樹膠, 我仲周不時掃走丟落垃圾筒.
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-27 15:43:57 |顯示全部樓層
桃樹膠原來係好野,  我棵桃樹花就唔會开, 一到冬天變成支柴, 但係就成年不斷"必"D桃樹膠, 我仲周不時掃 ...
kslee 發表於 2010-9-27 15:38

樹在膠還在, 不如你試下有機種植, 再收集樹膠整呢個小吃, comment 下口感和效果~~add6icon
回復

八王爺 發表於 2010-9-27 16:08:59 |顯示全部樓層
係咯,你唔好落農藥,夏天很多桃膠流出來,收集晒乾,成年有得食。
現在秋涼,應該少出膠了。
回復

ht333147 發表於 2010-9-27 16:17:21 |顯示全部樓層
係咯,你唔好落農藥,夏天很多桃膠流出來,收集晒乾,成年有得食。
現在秋涼,應該少出膠了。 ...
八王爺 發表於 2010-9-27 16:08

不如多種幾棵, 好似割橡膠咁...
只是有點懷疑是否普通桃樹的樹膠, 再進一步問, 是否桃樹的膠都是可食用?
回復

八王爺 發表於 2010-9-27 16:20:44 |顯示全部樓層
一般用能結食用果的桃樹。
浙江和北京地区的。
香港的桃花樹不清楚。
回復

kslee 發表於 2010-9-27 16:59:03 |顯示全部樓層
咁我又冇落農藥,顏色就同八王爺幅相好似,不過形態就大大舊jelly咁, 國慶節返香港收D來試下先.
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-28 09:18:12 |顯示全部樓層
咁我又冇落農藥,顏色就同八王爺幅相好似,不過形態就大大舊jelly咁, 國慶節返香港收D來試下先. ...
kslee 發表於 2010-9-27 16:59

試完記得報告下~~~ 好期待~~~add6icon
回復

八王爺 發表於 2010-9-28 09:25:38 |顯示全部樓層
我冧都一樣嘅。
你果啲係 新鮮流出黎嘅桃膠,不必泡發10-12小時,
可能浸1-2小時,洗淨雜質就可以立即煮。
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-28 09:27:02 |顯示全部樓層
我冧都一樣嘅。
你果啲係 新鮮流出黎嘅桃膠,不必泡發10-12小時,
可能浸1-2小時,洗淨雜質就可以立即煮。 ...
八王爺 發表於 2010-9-28 09:25

其實係我想搵佢買少少試下~~~
回復

八王爺 發表於 2010-9-28 09:31:30 |顯示全部樓層
你想買 kslee 的?
不如我寄少少 30克 俾你試試。
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-28 09:44:27 |顯示全部樓層
你想買 kslee 的?
不如我寄少少 30克 俾你試試。
八王爺 發表於 2010-9-28 09:31

你成日送野俾我玩俾我種~~ 我已經萬個唔好意思~~~

講開又講, 台灣的手工皂很好用,味道很舒服,質感很好又唔乾~~
回復

cklife 發表於 2010-9-28 10:16:04 |顯示全部樓層
嘩...好有趣呀.....大開眼界....可惜我屋企種唔到樹...
回復

八王爺 發表於 2010-9-28 14:39:47 |顯示全部樓層
你成日送野俾我玩俾我種~~ 我已經萬個唔好意思~~~

講開又講, 台灣的手工皂很好用,味道很舒服 ...
jellyfishy 發表於 2010-9-28 02:44

已經寄咗。
仲講手工皂,快啲去check pm 喇!
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-28 16:17:48 |顯示全部樓層
已經寄咗。
仲講手工皂,快啲去check pm 喇!
八王爺 發表於 2010-9-28 14:39

嘩~~ 可歌可泣~~(開心到喊~~~)  多謝靚仔八王爺~~~
回復

kslee 發表於 2010-9-28 16:21:19 |顯示全部樓層
回復 14# jellyfishy

有的話梗係可以share俾喇您! 不過我後天返家先看看有没有鮮桃樹膠,有的話再联絡睇睇點交俾您.
回復

123下一頁