荃灣街市買肥料的店舖還在嗎??

作者: littlemi 發表于 2010-9-25 11:18:32
11019 12
我剛剛 search 到資料,荃灣街市都有種子/肥料買.
但個 post 已經是 08年, 請問此店舖還在嗎?
今天經過,有東西要買.
loyuensau 發表於 2010-9-25 11:32:06 |顯示全部樓層
仲有, 荃灣街市街地下, 向恆生銀行個邊. 有兩檔.
回復

littlemi 發表於 2010-9-25 11:34:11 |顯示全部樓層
loyuensau, thanks.
晏少少過去睇睇先.
回復

Maggi_131 發表於 2010-11-12 00:27:35 |顯示全部樓層
嘩....正! 我住荃灣, 唔駛下下去花墟....有無有機俾果果既肥?
回復

nhf 發表於 2010-11-12 23:27:28 |顯示全部樓層
仲有, 荃灣街市街地下, 向恆生銀行個邊. 有兩檔.
loyuensau 發表於 2010-9-25 11:32

有一檔係一家人(老豆、亞媽同個女)。佢地恃住自己係獨巿生意 (聽講呢家人叫批發商除咗送貨俾佢地之外,唔準送俾其他人,不過呢樣就聽番嚟,唔知真定假),態度奇差。尤其係個女,去親都見佢講電話,叫佢招呼客人,佢就黑口黑面,用對眼睥住你,晦晦氣氣,極度無禮貎。個亞媽就你慢D俾錢都俾佢大聲喝:喂﹗俾錢啦﹗呢D都係本人親身經歷。唔係叫你唔好去幫襯,不過要俾定D心理準備你,隨時換來一肚氣。如無記錯,網上曾經有人講過幫襯呢家人嘅激氣經歷。隔離有檔亞婆,賣肥嘅種類就少D,不過如買基本嘢如花生麩、骨粉、菜種等,都可以幫襯亞婆。今時今日咁嘅服務態度重可以生存,真係奇聞﹗
回復

Tungb 發表於 2010-11-13 00:49:49 |顯示全部樓層
我都係幫襯亞婆, 佢好好架,上次我问佢有無生果箱,佢就话帮我留两個,我第二天去拿,花生麩、骨粉仲好平添, 不过可能大粒DD, 但我用过都唔错呀。
我次次都係幫襯亞婆架, 隔離果一檔就無试过, 好彩!
回復

alilovebyj 發表於 2010-11-13 08:20:51 |顯示全部樓層
我就兩檔都試過。
樓梯口係阿婆,她貨色少一D,價錢好似同隔離一樣。
話晒阿婆搵餐晏仔,我會幫襯得多D。
至於隔鄰,有種子,有肥料,回應問題時有一句沒一句,也別望會主動介紹或甚麼分享心得。

大家仍可有多一個選擇,就係喺阿婆個檔90度前行 。
有一檔花檔,個老板娘上次見阿婆唔係度就主動黎幫阿婆秤花生麩比我。
後來佢見我想行過隔離檔睇,就問我仲想買乜,我話想睇下種子,佢就叫我跟佢行。
去咗佢個花檔,同我傾咗一輪,佢自己都玩有機種植,仲SHOW咗本佢睇開0既書比我睇。
最後,我幫佢買咗D皇帝菜(佢強調係細菜蓎蒿),十蚊,但發芽率唔算高,約50%,可能種子唔算好新鮮。
但佢個人都幾好傾,可以交流下有機種植0既心得,當然係佢比較空閒時才有時間嗲啦!
回復

littlemi 發表於 2010-11-13 11:56:36 |顯示全部樓層
上次我係幫襯門口個婆婆檔~
婆婆好環保,會將膠袋循環再用~
幫婆婆買過花生麩,骨粉,白蘿白 & 生菜種子, 發芽率好高~
我落種0個 D 種子全部都有發芽~
雖然婆婆動作慢少少, 不過婆婆過下日晨搵餐飯食, 等一陣無咩所謂啦~
回復

tokyron 發表於 2010-11-18 09:57:34 |顯示全部樓層
我今日放工都想去嗰度,想問吓大概幾點收?
回復

loyuensau 發表於 2010-11-18 17:27:31 |顯示全部樓層
我有時7時半去到已經收咗檔LU.
回復

tokyron 發表於 2010-11-18 18:17:45 |顯示全部樓層
我頭先去咗嗰度,完全同意(nhf)嘅說法。起初見唔倒啊婆嗰檔,所以去咗nhf 講話衰嗰檔。
我見倒應該係啊媽尼,問佢問題時真係有一句沒一句,重要話種生菜只落(因多素有機肥),
花生麩唔需要wor(是關前者要$12/Kg, 後者$5/Kg), 之後我只幫襯佢買1kg熟石灰。然後再行先見倒啊婆,就同佢買$4/kg花生麩、種籽、有機肥同骨粉。佢重同我分享心得
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-11-18 23:38:50 |顯示全部樓層
$4/kg花生麩>>>咁平???
回復

Tungb 發表於 2010-11-19 00:24:08 |顯示全部樓層
$4一斤
$4/kg花生麩>>>咁平???
Chubby仔仔 發表於 2010-11-18 23:38
回復