請問點滅蟻?

作者: fnv234 發表于 2010-9-24 23:53:40
8507 21
呢排有好多蟻帶D蚜蟲,搞到好多花同菜都有蟲
想用藥滅蟻,但係又驚影響到D菜
想問下有冇D有機嘅方法滅蟻?
小寶 發表於 2010-9-25 10:34:47 |顯示全部樓層
噴下蒜頭辣椒水呀咁囉, 在泥面放D蒜
回復

llaus 發表於 2010-9-25 12:32:02 |顯示全部樓層
臭草好似話驅蟻wow!
回復

fnv234 發表於 2010-9-26 00:20:48 |顯示全部樓層
thx
不過範圍都幾大,要驅到我諗都要好多
今日又見到多咗蚜蟲
回復

農夫 發表於 2010-9-26 00:46:38 |顯示全部樓層
呢個問題真係令人好困擾,我成paul節瓜都比佢地攪到半死.
回復

soy 發表於 2010-9-26 00:50:59 |顯示全部樓層
噴bix kill算唔算有機呀?
回復

hlartezu 發表於 2010-9-26 00:53:11 |顯示全部樓層
放蟻藥會唔會有用呀?
回復

llaus 發表於 2010-9-26 06:57:59 |顯示全部樓層
試過放"除蟻淨"都幾 WORK
但叮知係唔係有機囉
回復

fnv234 發表於 2010-9-26 12:01:22 |顯示全部樓層
試過放"除蟻淨"都幾 WORK
但叮知係唔係有機囉
llaus 發表於 2010-9-26 06:57

我驚放完D菜唔食得咋
回復

llaus 發表於 2010-9-26 12:13:37 |顯示全部樓層
我驚放完D菜唔食得咋
fnv234 發表於 2010-9-26 12:01

但是d蟻是抬返屋啵
應無餘留在花盆樹唷
回復

kidecy 發表於 2010-9-26 13:29:19 |顯示全部樓層
或者放起路上,
睇下佢地搬去盆入面定返屋企先
回復

孖吉 發表於 2010-9-26 14:34:50 |顯示全部樓層
我驚放完D菜唔食得咋
fnv234 發表於 2010-9-26 12:01

其實有唔有機唔係一個簡單問題,係要視乎你的目的是什麼。草木灰就是一個例子,有人說是有機,有人說不是。

用螞蟻誘餌,的問題是誘餌會使用 有機磷 作毒藥,如果蟻巢在牆la,也不會有什麼問題。但如果蟻巢在泥裏面,有機磷毒藥使會被帶到泥中,毒害泥裏其他生物。雖然泥裏的毒藥也不會多,但危害是存在的。

(用低毒性農藥) 如果能夠確定蟻巢在泥裏的位置,可以施用 除蟲菊酯 Pyrethrin (天然成份提鍊) 或 氯菊酯 Permethrin (biokill 的有效成份),因為它們的毒性較低,易光解,無內吸性,而且對脊錐動物、鳥和蚯蚓無大害,只對昆蟲和魚類有毒。

如果真的不想用藥,亦可以掘起蟻巢,放入洗潔精水浸 24 小時。
回復

Nancy 發表於 2010-9-26 15:19:22 |顯示全部樓層
噴下蒜頭辣椒水呀咁囉, 在泥面放D蒜
小寶 發表於 2010-9-25 10:34

我之前都受蟻困擾,幾棵甜椒都比我剪到得返幾片葉,近排甜椒生反d葉,總結了好幾個椒,點知d蟻又來,試晒你講既方法都唔係好得,加埋用肥皂水...都失敗,於是唔理三七二十一就用清保源噴佢地,點知一噴d蟻即死呀.....
回復

fnv234 發表於 2010-9-26 20:16:32 |顯示全部樓層
其實有唔有機唔係一個簡單問題,係要視乎你的目的是什麼。草木灰就是一個例子,有人說是有機,有人說不 ...
marcuslee 發表於 2010-9-26 14:34

thx
有幾盆花倒出嚟就見到D蟻搬緊白色一粒粒野(卵?)
所以都唔知係唔係佢地個巢
「除蟲菊酯 Pyrethrin (天然成份提鍊) 或 氯菊酯 Permethrin (biokill 的有效成份)」
呢類野除咗Bio kill,仲有邊度有?
回復

孖吉 發表於 2010-9-26 22:11:32 |顯示全部樓層
thx
「除蟲菊酯 Pyrethrin ( ...
fnv234 發表於 2010-9-26 20:16

D蟻搬緊白色一粒粒野,應該是 蟻卵 要不然是 蚜蟲或蚜蟲卵,應該就是蟻巢所在。被你破壞後,該窩蟻意該會覺得不安全,應該會遷往別處築巢,如果及時殺死蟻后和卵,應該可以消滅蟻群。

含 除蟲菊酯 Pyrethrin 成份的殺蟲劑,在 繽繽 有,SCHULTZ 牌的 Insect Spray 噴劑 (較貴,354ml 兩年前賣 $39)
要較平的,可以買 氯菊酯 Permethrin 農藥,有粉裝和乳裝 (100ml 乳裝約 $20),要自已溝水,响種籽店都有賣,你可以去 "心"記 或 繽繽 看看有沒有。

另外 類菊酯 殺蟲劑有很多,毒性不大相同,但中文名稱往往只差一個字,買之前要核對清楚英文名稱。
回復

fnv234 發表於 2010-9-26 22:26:35 |顯示全部樓層
D蟻搬緊白色一粒粒野,應該是 蟻卵 要不然是 蚜蟲或蚜蟲卵,應該就是蟻巢所在。被你破壞後,該窩蟻意該會 ...
marcuslee 發表於 2010-9-26 22:11

唔該晒,聽日睇下先
回復

klai 發表於 2010-9-27 19:13:37 |顯示全部樓層
我d田都有呢個問題,趕之不盡,我都好想搞「店」佢!
回復

solar 發表於 2010-10-15 21:45:56 |顯示全部樓層
Ant is the strongest on the earth, but i hate it too!!!!
the most trouble thing for farming, 野草燒不盡!
回復

milkyfather 發表於 2010-10-16 23:44:16 |顯示全部樓層
thx
「除蟲菊酯 Pyrethrin ( ...
fnv234 發表於 2010-9-26 20:16

今日試過捉起一隻試過, 白色應該係蟻BB, 我見到有腳的~
回復

孖吉 發表於 2010-10-17 00:45:52 |顯示全部樓層
今日試過捉起一隻試過, 白色應該係蟻BB, 我見到有腳的~
milkyfather 發表於 2010-10-16 23:44

你見到螞蟻保護的不是蟻 bb,蟻係完全變態昆蟲,bb係冇明顯的腳咖!
你見到白色有腳的應該是 蟻屯養的牲口 ---- 蚜蟲呀!!
回復

12下一頁