看了有關蟎的帖子很害怕......updated

作者: marrynut 發表于 2008-2-3 22:56:21
2375 14
最近看到有關螨的帖子,突然一驚, 事因我亦有一盆疑犯
我的279 中心位生長非常緩慢且長滿密毛...而且仲脆脆哋 (舊葉没有這個情況,但有變黃情況),
大家可否幫我看看她是否中了螨抑或是我照顧不周? DSCF2607.jpg

tata 發表於 2008-2-4 00:10:37 |顯示全部樓層
你呢棵係雙心皮草Chirita "Kazu"嚟喎, 有啲雙心皮草品種係全株佈滿細毛架~有無睇過呢個網呀, 睇吓幫唔幫到你~

http://web.igarden.com.tw/magazi ... =707&serial_m=3
回復

marrynut 發表於 2008-2-4 11:34:59 |顯示全部樓層
等我去睇吓先~thx!
因為我買佢返黎時佢d毛無咁勁, 而且佢又無端端生得慢咗好多, 我真係好怕佢出事&傳染俾其他花花~ thx again!
回復

tata 發表於 2008-2-4 12:05:40 |顯示全部樓層
原帖由 marrynut 於 2008-2-4 11:34 發表
等我去睇吓先~thx!
因為我買佢返黎時佢d毛無咁勁, 而且佢又無端端生得慢咗好多, 我真係好怕佢出事&傳染俾其他花花~ thx again!

有時空氣濕度高啲葉都會多毛, 可以隔離觀察吓先呀~
回復

orchids 發表於 2008-2-4 19:37:17 |顯示全部樓層
我重以為chirita唔會生蟎,我的av有蟎,放在旁邊的chirita就冇事,但你的chirita的頂芽真的生得很密.
回復

noel 發表於 2008-2-4 19:45:59 |顯示全部樓層
請問種咗幾耐?
日常點照顧佢?(淋水、換泥....)
放嘅位置? (陽光直曬、冇太陽)
環境? (好潮濕、乾燥....)
回復

marrynut 發表於 2008-2-4 23:37:35 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-2-4 19:45 發表
請問種咗幾耐?
日常點照顧佢?(淋水、換泥....)
放嘅位置? (陽光直曬、冇太陽)
環境? (好潮濕、乾燥....)

我上年九月開始種(見圖)
我將佢同其他av一齊放係office窗邊,有陽光, 不算直曬, 太約幾日淋一次水(見乾就淋),濕度應該不高, 我無放係溫室!
不過咁耐以來我只換過一次泥!
(現在的心情...好像等待判刑中 )

初買回來是這樣

初買回來是這樣
回復

noel 發表於 2008-2-5 13:05:21 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

你試吓將佢移離窗臺,放响工作枱(燈光下)種一輪,
暫時同其他植物分開種,將底層果2片老葉剪去,
放完 CNY holidays 回來再睇吓有冇改善。
回復

marrynut 發表於 2008-2-5 14:07:14 |顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

已經做咗, 遲D再報告情況!多謝各位!
回復

Ginny 發表於 2008-2-5 16:25:57 |顯示全部樓層
唔好噤擔心,
回復

marrynut 發表於 2008-4-18 16:40:37 |顯示全部樓層
大家好~
自從將279放咗係燈光下種, 經過一斷日子,我的皮草已經康復了~
不過我唔係好明, 究竟皮草可唔可以照太陽0架?
回復

maywong918 發表於 2008-4-18 17:25:34 |顯示全部樓層
哎呀~睇左你個帖,我諗起我盆AV好似都係咁喎~ 唔通......定係太光呢? 擔心ing......
回復

haricot 發表於 2008-4-18 18:19:45 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

我都看不到有虫子...
回復

fannychan922 發表於 2008-4-18 22:38:04 |顯示全部樓層
原帖由 marrynut 於 2008-2-3 22:56 發表
最近看到有關螨的帖子,突然一驚, 事因我亦有一盆疑犯
我的279 中心位生長非常緩慢且長滿密毛...而且仲脆脆哋 (舊葉没有這個情況,但有變黃情況),
大家可否幫我看看她是否中了螨抑或是我照顧不周?21248 ...

你可以放心,應該無事。因為之前我的av種了蟎,但它都沒有事(我都以為它的中心點好迫,中了招),我之前把它去泥,又狂浸高濃度的洗潔精水(維持了整整兩星期),然後又放在水種了兩星期....再落泥....佢都無死到...我都感到佷驚訝!!

但現在它卻健康的生長...它的中心點都好迫下...與你的一模一樣。
回復

marrynut 發表於 2008-4-19 00:18:34 |顯示全部樓層
原帖由 fannychan922 於 2008-4-18 22:38 發表

你可以放心,應該無事。因為之前我的av種了蟎,但它都沒有事(我都以為它的中心點好迫,中了招),我之前把它去泥,又狂浸高濃度的洗潔精水(維持了整整兩星期),然後又放在水種了兩星期....再落泥....佢都無死到...我都感 ...

你的也是嗎這樣嗎?
難道這是它的特性 !?
現在我已經放心了, 初時真的很擔心,成日多疑神疑鬼呢~!
回復