請問大家何心得催開花呢?

作者: xyzboby 發表于 2010-9-21 00:33:15
2118 13
請問6月在發叔處買了av, 開花至8月底便只生葉, 有淋發叔淡花肥,奈何久不見花花 , 請問大家何心得催開花呢?謝謝大家分享秘技.
foresteyes 發表於 2010-9-22 19:44:03 |顯示全部樓層
影張相睇下..有好多原因唔開花的.
回復

xyzboby 發表於 2010-9-28 00:05:43 |顯示全部樓層
只長很多葉~
回復

比得大帝 發表於 2010-9-28 17:20:57 |顯示全部樓層
其實植株健康, 自然開花

留意AV的葉片是否健康, 生長是否正常, 如果淋完水後兩三天就乾, 說明根部也健康, 這時就可以用花肥.

如果不斷長葉而不長花, 可以試用"多花", 在花宝有得賣, 嗺谷花很有效, 不過前輩說開完花後就要換泥, 否則會"那"爛根
回復

nickyhk 發表於 2010-9-28 19:19:47 |顯示全部樓層
發叔既美國花肥都可以
回復

xyzboby 發表於 2010-9-28 20:26:49 |顯示全部樓層
我而家每星期一次淋水及順手施發叔美國花肥,我見在花虛都有得賣 (藍色的花肥),未知是否相同.
我而家決定選一盆繽紛的av來餓下矩,即2星期才淋一次花,不施肥,等棵花覺得自已生存出現問題,便想留後,於是生花花出來留種. 希望用這個方法來催花. 我朋友便是這樣,結果真的長出花花.
我今日已經對棵花花講,快d出花, , 如果唔係..... ^_^ 唔知棵av會唔會嚇死~
回復

比得大帝 發表於 2010-9-28 20:43:42 |顯示全部樓層
兩星期唔淋水?  死緊
乾兩天, 葉也林了
你可以試, 不過要留意AV的生長情況
回復

卓男媽 發表於 2010-9-28 22:14:17 |顯示全部樓層
兩星期唔淋水?  死緊
乾兩天, 葉也林了
你可以試, 不過要留意AV的生長情況
比得大帝 發表於 28-9-2010 20:43

咁又未必, 我慣性一個星期淋一次水, 前幾個星期見其中一盤 av d 泥仲濕, 我就冇淋水, 跟住隔左一個星期先俾水佢, 佢都 ok, d 葉仲挺左.  當然唔係次次都隔兩星期, 主要都係自己留意返 d 泥濕唔濕, 乾就梗係要淋啦
回復

比得大帝 發表於 2010-9-28 23:17:21 |顯示全部樓層
如果兩個星期都唔死, 即係話你盆av吸水有問題.  除非你盆底留咗好多水
如果盆底唔留水, 健康的av四天差不多乾透.
我因為經常唔响香港, 所有av都用花托, 一星期淋一次水, 留半吋水在花托底, 一星期泥都乾哂, 兩星期唔死就好出奇
回復

joeling 發表於 2010-9-28 23:35:30 |顯示全部樓層
你用個盤size 幾大呀? 可以 一個星期先俾水佢都 ok.
回復

nickyhk 發表於 2010-9-29 03:33:11 |顯示全部樓層
淋水時間要視乎天氣,濕度,泥土成份及花種,唔可以千篇一律一個星期淋架.
天氣唔好,可以提前或提後淋.淋花水份多少要視乎相隔多少天. 愈耐可以淋多DD.
如果泥土唔太疏水,就要自己調教.
花種亦係好緊要,有D可以濕D都唔怕.
回復

xyzboby 發表於 2010-9-29 23:38:53 |顯示全部樓層
謝謝大家分享~
回復

foresteyes 發表於 2010-10-11 21:00:13 |顯示全部樓層
睇完你咁講, 我話你不如有的係去照下自然光, 唔係直曬果的, 可能之后有花.
回復

比得大帝 發表於 2010-10-11 21:38:52 |顯示全部樓層
睇完你咁講, 我話你不如有的係去照下自然光, 唔係直曬果的, 可能之后有花.
foresteyes 發表於 2010-10-11 21:00

可有根據?
回復