我的種植天地

作者: 狄狄 發表于 2010-9-15 21:46:29
5209 61
Aileena 發表於 2010-10-4 13:09:44 |顯示全部樓層
睇得唔係好清楚,襯啱啱出事, 用辣椒水底面噴吓佢啦, 驅蟲殺菌咖
回復

狄狄 發表於 2010-10-4 16:39:17 |顯示全部樓層
回復 41# Aileena

知道, 係唔係就咁攞辣椒壓碎溝水用就得架喇 add3icon
回復

狄狄 發表於 2010-10-7 14:25:18 |顯示全部樓層

有一棵辣椒死了!

請教各位花友:
我見辣椒都出咗幾塊真葉, 就在早上用手搣咗兩塊"假"葉啦,
最初搣完之後, 棵辣椒仲好地地架, 但到咗下午, 就死咗喇 add2icon

請問我咁做係唔係唔啱呢?
(但係其實另外個兩棵我都係咁做架, 佢地就冇事)

回復

JicJicmom 發表於 2010-10-7 15:15:44 |顯示全部樓層
回復 43# 狄狄

狄狄你好~~
想請問下點解要搣左"假葉" 佢?
回復

claudiatang 發表於 2010-10-7 15:42:03 |顯示全部樓層
回復  狄狄

狄狄你好~~
想請問下點解要搣左"假葉" 佢?
JicJicmom 發表於 2010-10-7 15:15

X2
回復

chercher 發表於 2010-10-7 15:53:55 |顯示全部樓層

佢自己會落〝假葉〞。
回復

狄狄 發表於 2010-10-7 16:01:34 |顯示全部樓層
Jicjicmom, claudiatang 你地好!
成日聽到d人話d植物要周不時搣下d葉等佢地生長得茂盛d,
咁我諗既然係"假"葉, 搣咗佢應該會有幫助既, 咪搣咗去囉,
死喇, 你地咁問, 我知我實做錯事喇, 係唔係呀? add2icon add2icon add2icon
回復

臭皮皮 發表於 2010-10-7 16:05:03 |顯示全部樓層
回復 47# 狄狄
佢地唔係要搣左啲葉,係要等棵植物生到咁上下高就要摘頂,等佢有橫枝
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-7 16:07:01 |顯示全部樓層
回復 47# 狄狄

咁... 人地講乜都好, 你都要分析下周邊環境適唔適合你做呢樣野喎~~
棵野咁細,唔攪好過攪呀. 即係好似細路仔咁,人地話唔跌唔識大 ..... 咁你夠唔夠膽放佢自己一個去行樓梯? (打個比喻等你易明D~)
我估你可能係搣葉時,拉扯到佢0既根部, 傷左根所以會死囉~
我估咋~
回復

claudiatang 發表於 2010-10-7 16:07:03 |顯示全部樓層
摘頂芽讓它多分枝。但要等大到一定程度才能摘,它這麼幼嫩給你那樣折騰不c才怪呢...
別傷心了,當汲取經驗,再接再勵啦。
回復

狄狄 發表於 2010-10-7 16:18:32 |顯示全部樓層
多謝咁多位花友前輩, Jicjicmon, Claudiatang, Chercher 同 臭皮皮

其實我都傷心咗幾日先夠膽 post 上黎問下大家 add2icon

而家我知錯喇, 我唔會再咁對一個細蚊仔架喇... add11icon
因為今次係我第一次種野, 所以好多野都唔識, 請大家多多指教!

咁我想請問, 咩時候先要摘頂架?
同埋我睇書, 佢話要摘咗d側芽喎, 咁又係唔係呢?
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-7 16:33:55 |顯示全部樓層

回復 51# 狄狄

狄狄,
其實好多版友都係一面學一面種 (我都係) , 到咁上下就貼下相上來大家研究下. 摘頂/側芽呢D, 我覺得起碼要等棵野大左壯身左至去考慮做唔做呢D動作喇.
又係好似小朋友咁,唔打好左個底, 點去衝鋒陷陣考學校呀? 某D情況/品種係真係要做呢樣野,盤種/種落地又唔同處理方式. 等佢地D大D先喇~~
唔好心急呀~
PS. 你又想想, 又摘頂又摘側芽,咁....你棵椒會剩低D咩?
回復

claudiatang 發表於 2010-10-7 16:50:30 |顯示全部樓層
剩下一枝(樹)幹........
回復

狄狄 發表於 2010-10-7 17:26:40 |顯示全部樓層
回復 52# JicJicmom

知道, 積積媽
我會等佢大咗, 到時再post 上黎同你地研究架喇, 唔該晒!

回復 53# claudiatang

你唔好笑我啦!
我已經好down架喇 add8icon
回復

zara123 發表於 2010-10-8 09:19:58 |顯示全部樓層
我種辣椒就唔摘頂,由得佢生,其實辣椒好易種,再接再勵囉,唔駛咁傷心既~
從經驗中學習啦!
回復

狄狄 發表於 2010-10-8 10:54:40 |顯示全部樓層
回復 55# zara123

多謝 zara 既鼓勵! add6icon
我都覺得今次上咗好好既一課, 我唔會再亂咁攪佢地架啦, 我會問下各位前輩既意見先架喇!
回復

狄狄 發表於 2010-10-8 11:03:42 |顯示全部樓層
啱啱個個星期日去超市買菜, 問佢攞咗幾條蔥, 專登切剩d根, 埋佢地係泥到試下種...
今日第五日喇, 真係有新蔥生出黎呀, 好開心 add14icon

不過, 唔知係唔係可以咁樣不斷種既呢? 定係用種子種比較好架呢?

回復

狄狄 發表於 2010-10-12 09:32:40 |顯示全部樓層
昨天發現車厘茄旁長了菇菇, 唔知點解呢?
由於怕菇菇搶了茄茄的養份, 立刻消滅了它。
今天早上都唔敢淋水, 怕太濕, 又長菇菇...

回復

Aileena 發表於 2010-10-12 09:41:42 |顯示全部樓層
回復 42# 狄狄

最好用攪拌機連核都打碎, 一係就隔清D 核, 我試過連水連核淋落田, 搞出幾千棵辣椒苗出來
回復

Aileena 發表於 2010-10-12 09:48:14 |顯示全部樓層
蔥可以不停咁長, 好過用種子啦...

你用盤種野, 係要D泥乾洗再淋水, 所以千祈唔好日日淋, 唔只會吽菇, 仲會牛吽爛根添, 盡量比多D 光佢地啦, 光係佢地的食物呀..
回復