生活新模式

作者: 比得大帝 發表于 2010-9-14 22:31:50
1601 19
1. 坐地鐵唔爭位 - 做法: 座位有針吉, 人人情願企, 有得企才坐
2. 超市價錢牌唔再只提示邊隻貨品減價, 連加咗價的都提示
3. 坐地鐵唔講電話 - 做法: 地鐵收唔到電話 (其實以前就係咁)
4. 排隊唔打尖 - 做法: 差人見去發出定額告票
5. 家家唔開冷氣機 - 做法: 鄰居可投訢及獲奬金
6. 唔用垃圾膠袋 - 做法: 洗垃圾桶 (其實我地以前係咁樣)
.
.
.
.
發吓夢啫
s081013 發表於 2010-9-14 22:34:04 |顯示全部樓層
2. 超市價錢牌唔再只提示邊隻貨品減價, 連加咗價的都提示 +1
超市加價 ..
真係吾聲吾聲 嚇你一驚 o_O"
回復

比得大帝 發表於 2010-9-15 09:27:16 |顯示全部樓層

7. 人地賣包幾蚊嘅食品, 都要在包裝註明多少%xx, 多少%yy, 以後電影院都要註明套戲的"主要成份"
例: 最近套戲轟天猛將, 註明主角的出鏡時間如下:
史太龍: 60min
李連杰: 40min
阿諾豬: 45sec
布魯斯: 80sec
.
.
.
回復

KOOKOO 發表於 2010-9-15 09:35:53 |顯示全部樓層
回復 1# 比得大帝

係米有D可以講還原基本步
回復

比得大帝 發表於 2010-9-15 09:48:11 |顯示全部樓層
地球幾億年, 其實最嚴重受破壞的可以話係最近50年
如果破壞地球要落地獄, 相信絶大部份發明家都落要晒下面
回復

比得大帝 發表於 2010-9-15 09:49:17 |顯示全部樓層
8. 飛票按體重及行里重量收費
回復

muitau 發表於 2010-9-17 14:42:17 |顯示全部樓層
2. 超市價錢牌唔再只提示邊隻貨品減價, 連加咗價的都提示
比得大帝 發表於 2010-9-14 22:31

呢個無可能,因為佢地減價貨=加價貨,定係整多一個牌等大家知佢昆x你呢?
李浮雲間超市活生生例子: 上個月牛奶公司鮮奶正價$19.5, 呢個月減價20.5
回復

corina 發表於 2010-9-17 16:10:12 |顯示全部樓層
呢個無可能,因為佢地減價貨=加價貨,定係整多一個牌等大家知佢昆x你呢?
李浮雲間超市活生生例子: 上個月牛 ...
muitau 發表於 2010-9-17 14:42

嘩~考下你IQ題,鮮奶正價賣$19.5, 呢個月減價賣$20.5,點解?
回復

比得大帝 發表於 2010-9-17 16:19:07 |顯示全部樓層
唔知哩個係唔係答案呢:

世界杯前, 7仔的可樂買5.8, 世界杯期間, 佢把正價升到6.8, 然後'減價'到6.2
回復

八王爺 發表於 2010-9-17 17:24:52 |顯示全部樓層
嘻嘻... 不是新生活,是返回舊時代的生活。

買菜用 咸水草,豆腐用報紙包。
沒有超巿,只有 士多 和 雜貨店。
回復

八王爺 發表於 2010-9-17 17:26:27 |顯示全部樓層
邊度都唔會有人用手機。
也沒有司機開車講電話。
唔使停車熄匙,因為車都無冷氣!
無地鐵,只有「熱九」
飛機係有錢人先會搭,其它人坐大船。
回復

jeffiau 發表於 2010-9-17 18:33:11 |顯示全部樓層
其他都明白, 但為甚麼搭地鐵不談手機??
回復

hellokitty_971 發表於 2010-9-17 18:56:21 |顯示全部樓層
我鐘意呢項呀, GOOD GOOD GOOD
5. 家家唔開冷氣機 - 做法: 鄰居可投訢及獲奬金
回復

hellokitty_971 發表於 2010-9-17 18:57:13 |顯示全部樓層
嘻嘻... 不是新生活,是返回舊時代的生活。

買菜用 咸水草,豆腐用報紙包
沒有超巿,只有 士多 和 雜貨 ...
八王爺 發表於 2010-9-17 17:24

咁豆腐咪有字囉
回復

孖吉 發表於 2010-9-17 19:23:05 |顯示全部樓層
咁豆腐咪有字囉
hellokitty_971 發表於 2010-9-17 18:57

幾好丫,連豆腐都有文化起來喇~ add14icon
回復

KOOKOO 發表於 2010-9-17 19:33:12 |顯示全部樓層
買雞蛋點算
買魚又可以點做
買散裝油自帶油壺
細路仔買幾粒糖帶盒仔
回復

比得大帝 發表於 2010-9-18 13:23:19 |顯示全部樓層
其他都明白, 但為甚麼搭地鐵不談手機??
jeffiau 發表於 2010-9-17 18:33

你唔覺得好擾人咩, 地鐵不准講手機, 日本已實行咗好多年
回復

孖吉 發表於 2010-9-18 13:49:08 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2010-9-18 13:23

地鐵講手機已經係少事
我見過在火車上,兩個同胞一人霸兩三個位,兩個人對坐成兩排,然後同對面個 friend 大聲講野,唔使問都知斑大帝响鄉吓唱慣山歌 add1icon
回復

jeffiau 發表於 2010-9-18 18:33:11 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2010-9-18 13:23

原來是這樣,
我有朋友三個月前在日本地鐵拍下了相片,
拍了好幾張, 是幾個不同時間和車廂內, 影別人拿著電話談....

看花師奶也看過, 若別人談電話就要望著他, 原因是車廂可能是有人心狀有事

我還奇怪為甚麼朋友大量影別人在車廂談電話,
初時以為他影女仔, 或者影成車人都是用i-phone...
回復

比得大帝 發表於 2010-9-18 22:38:12 |顯示全部樓層
9. 在快餐店唔霸位
我和太太二人去快餐店, 都係先買嘢食才搵位, 咁多年都係堅持哩個原則, 有時同太太說起, 可能香港只有我地兩人會咁做, 不過咁多年都係堅持哩個原則

有次去麥當奴, 見有張長台有8個位的, 假設8個位是
1 3 5 7
2 4 6 8
這樣排, 有個女仔並未買嘢食, 坐在1號位, 有個包放在3號位, 我和太太便坐在5,6號位, 個女仔同我太太講: 我地兩個人
我指住1,3位同佢講: 你咪有兩個位囉
佢又話: 我地四個人
我指住1,2,3,4位話, 咁你咪已經霸了四個位囉
佢唔知點答
我心想, 佢想我地點先合佢意, 係唔係認為佢地四個人, 應該要有六個位才合理, 我地兩人應該坐7,8號位

佢都唔好彩, 我和太太吃了15分鐘, 教訓咗佢15分鐘, 我地一邊食一邊談, 內容大槪:
我地以前約埋旅行, 都係約喺餐廳門口等, 我地明白唔好阻住人地做生意, 朋友來到門口, 未食嘢的就入去食, 食完就出嚟門口等, 不過依家的人已經唔識得乜嘢叫做為他人著想.  如果人人唔霸位, 其實快餐店好易搵位食嘢.....

到我地食完走人, 佢啲朋友都未出現
回復