返回列表 發新帖

今時今日重有冇人只有VCD而冇DVD

作者: 比得大帝 發表于 2010-9-14 12:16:08
2786 31
比得大帝 發表於 2010-9-15 17:26:36 |顯示全部樓層
睇過藍光你重返唔到轉頭呀!
marcuslee 發表於 2010-9-15 15:19

唔好話睇過藍光, 睇過 DVD都返唔到轉頭睇VCD
回復

比得大帝 發表於 2010-9-17 10:47:12 |顯示全部樓層
真係唔知依家嘅機設計咁好
買咗個cheap cheap 藍光機, 原來:
1. 當開藍光機時, 個電視機會自動跳過去睇藍光果channel
2. 當關電視時, 個藍光機會自動關上

真係幾好嘢
回復

孖吉 發表於 2010-9-17 11:02:19 |顯示全部樓層
真係唔知依家嘅機設計咁好
買咗個cheap cheap 藍光機, 原來:
1. 當開藍光機時, 個電視機會自動跳過去睇藍光果channel
2. 當關電視時, 個藍光機會自動關上

真係幾好嘢
比得大帝 發表於 2010-9-17 10:47

你一定係用 HDMI 線啦,HDMI 線有 CEC 訊號,可以控制其他電器,或傳送遙控的指示(關機)到其他電器,但係唔係每部電器都有使用此功能。
Consumer Electronics Control (CEC) is a one-wire bidirectional serial bus that uses the industry-standard AV.link protocol to perform remote control functions. CEC wiring is mandatory, although implementation of CEC in a product is optional. It was defined in HDMI Specification 1.0 and updated in HDMI 1.2, HDMI 1.2a, and HDMI 1.3a (which added timer and audio commands to the bus). The feature is designed to allow the user to command and control multiple CEC-enabled boxes with one remote control and for individual CEC-enabled devices to command and control each other without user intervention.
Trade names for CEC are Anynet (Samsung); Aquos Link (Sharp); BRAVIA Sync (Sony); HDMI-CEC (Hitachi); Kuro Link (Pioneer); CE-Link and Regza Link (Toshiba); RIHD (Remote Interactive over HDMI) (Onkyo); SimpLink (LG); HDAVI Control, EZ-Sync, and VIERA Link (Panasonic); EasyLink (Philips); and NetCommand for HDMI (Mitsubishi).
回復

比得大帝 發表於 2010-9-17 11:15:51 |顯示全部樓層

add12icon 係呀, 係 HDMI線,

你咁叻, 緊係 HIFI 人嘞

咁有冇得自動關埋個 M 嫁 ?
回復

孖吉 發表於 2010-9-17 11:23:45 |顯示全部樓層
係呀, 係 HDMI線,

你咁另, 緊係 HIFI 人嘞

咁有冇得自動關埋個 M 嫁 ? ...
比得大帝 發表於 2010-9-17 11:15

CEC implementation 唔係 mandatory 咖,所以你個 power amp 就算可以駁 HDMI 都唔一定可以受控制咖

(我唔係 HIFI 人呀,我屋企長開電視,冇得玩 HIFI 咖)
回復

比得大帝 發表於 2010-9-17 11:28:51 |顯示全部樓層
哦, 明明地, 又唔係好明咁啦
回復

八王爺 發表於 2010-9-17 12:09:02 |顯示全部樓層
嘻... 我家中連電視都無,咁睇乜D喎!
回復

比得大帝 發表於 2010-9-17 12:20:31 |顯示全部樓層
嘻... 我家中連電視都無,咁睇乜D喎!
八王爺 發表於 2010-9-17 12:09

哩個情況罕見, 你唔怕個女返學和同學溝通唔到呀
回復

比得大帝 發表於 2010-9-20 21:33:34 |顯示全部樓層

睇藍光悟出人生

早幾日買咗個非利普16xx元的藍光機, 睇吓三隻碟居然食碟, 冇面俾, 一於換機, 換咗個19xx元的Sony.  ok 啦

初睇藍光, 感覺比DVD有層次感, 好似幼細一點, 唔係真係好好多, 但睇過 DVD之後, 換返隻以前睇過的DVD (當時覺得好清, 好幼細), 發覺原來係幾蒙查查, 好似孖吉咁話, 真係返唔到轉頭.

其實哩個係一個人生的比喻
生活質素高咗, 你唔會覺得係恩賜, 但由高跌返落低, 你會好難受

哩個故事教訓我地, 唔好埋怨今天的生活, 其實比上一代已經好咗好多, 應該要感恩
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-9-20 21:55:10 |顯示全部樓層
回復 8# 比得大帝

我連錄影帶機都無錢買...新年前排電視機壞埋都無錢買...
我勁中意睇戲~唯有用電腦睇vcd~
最近我細佬介紹我裝pps,入面好多戲同電視劇~
不過質素就...有d好清有d仲差過vcd...
回復

比得大帝 發表於 2010-9-20 22:00:28 |顯示全部樓層
其實有電腦睇vcd, 已經好過好多人, 不是嗎?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-9-20 22:39:55 |顯示全部樓層
回復 31# 比得大帝

所以我無話我好慘丫~
電腦壞埋就真係慘喇~用左4年喇...就黎果頭近...add5icon
回復