蒼蠅問題

作者: ahboo 發表于 2010-9-13 13:02:44
2346 13
前排成日狂風雷暴,上星期中將幾盆蕃茄+辣椒苗+怕醜草苗放左入屋,之後第二日瞓醒發現窗簾有3隻蒼蠅係度行下行下。
再之後又發現一隻, 琴日又發現兩隻...打死左 (全部都唔係好大隻但屋企一直無試過有蒼蠅入屋!)
我想問, 係咪果蠅黎架? 對植物有無壞影響? 我d 蕃茄仲未結出果架...出左會唔會俾呢d 野食架...
琴晚全屋拖左兩次地 + 重點噴殺蟲水(之前放植物的地方),有無用?
d 植物又洗唔洗噴下辣椒水? 出果洗唔洗包住佢?

第一次遇到呢個問題...謝謝各位...
cklife 發表於 2010-9-13 16:51:51 |顯示全部樓層

我覺得果蠅個樣似蜜蜂多D喎...

回復

Chubby仔仔 發表於 2010-9-13 22:19:27 |顯示全部樓層
我仲慘,今朝棵辣椒D葉比兩隻白頭翁食晒呀!

白頭翁?! 海鷗?!  發表於 2011-7-22 18:48
回復

有心有力 發表於 2010-9-13 22:25:03 |顯示全部樓層
我仲慘,今朝棵辣椒D葉比兩隻白頭翁食晒呀!
Chubby仔仔 發表於 2010-9-13 22:19

吓,你睇到兩隻白頭翁食晒呀!點解唔中途趕走佢地.你一定好心痛.
回復

drsubaru 發表於 2010-9-13 23:26:13 |顯示全部樓層
最少知道邊個係兇手...  
回復

ahboo 發表於 2010-9-14 11:50:24 |顯示全部樓層
我琴晚返屋企, 出露台都見到我d 辣椒苗有幾棵訓低左呀....係咪俾蟲仔攪過黎呀???!!! help!
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-9-14 11:55:31 |顯示全部樓層
我嗰d又係呀, 唔知係咪雨水太多, 浸親.
回復

unclebill 發表於 2011-7-22 18:33:05 |顯示全部樓層
用有機肥是很難解決蒼蠅問題,我用過很多方法都只能減少。
回復

dick168 發表於 2011-7-22 18:43:06 |顯示全部樓層
果蠅個頭似蒼蠅個尾似蜜蜂、好易認。我日日都同佢地作戰!
回復

zoeyuhk 發表於 2011-7-22 20:11:56 |顯示全部樓層
我只可以用捕蠅貼捉得幾多得幾多, 屋企好多狗狗, 唔想攪到佢地,張貼每日收獲都唔少
回復

rebecca00 發表於 2011-7-23 10:20:50 |顯示全部樓層

果蠅我屋企有好多,我用果蠅誘捕器捉...一晚捉勁多
回復

rebecca00 發表於 2011-7-23 10:22:05 |顯示全部樓層

捕捉果誘器

捕捉果誘器
C:\Documents and Settings\SHIP004\桌面

一晚勁多果誘

一晚勁多果誘
回復

dick168 發表於 2011-7-23 13:25:02 |顯示全部樓層
果蠅誘捕器千期唔好比佢曬太陽,否則個透明膠殼幾個月就破烈,我就有拾多個破烈膠殼(得番個上蓋)。
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-7-24 14:37:31 |顯示全部樓層
我係花盤d泥好多"烏蠅仔"好細細仔成日o係d泥度....
我好想知點令佢地自己走=3="" 我驚佢地愈黎愈多搞到我d苗...
同埋,,點解會有呢??* 之前我岩岩開始種野時都冇....
回復