公屋上的空中花園 の 牽牛? - 內附友情感謝

作者: jeffiau 發表于 2010-9-9 21:46:57
4268 37

獻醜了!!!

白肋朱頂蘭(Mrs. Garfield)開花了

感謝Dennis更正名字, 因已種了十多年, 自小一直以為是百合。

kslee分享的黃茉莉, 終於開花了~~

但發育不良, 非常細朵

公屋仔就是公屋仔,
它的孖生細佬在emkey那裡, 非常大朵!

發現時不少也謝了

身體仍抱恙, 恕未能俯身外出拍攝最美花圖,
下回再續

16樓 - 花會繼續開
26樓 -

評分

查看全部評分

Dennis 發表於 2010-9-9 21:56:19 |顯示全部樓層
第一隻花係叫白肋朱頂蘭(Mrs. Garfield), 我就係因為呢隻花先上咗呢個花網咋~
回復

jeffiau 發表於 2010-9-9 22:03:43 |顯示全部樓層
第一隻花係叫白肋朱頂蘭(Mrs. Garfield), 我就係因為呢隻花先上咗呢個花網咋~ ...
Dennis 發表於 2010-9-9 21:56

謝謝你啊Dennis,
我又受教了
回復

fnv234 發表於 2010-9-9 22:14:52 |顯示全部樓層
加油呀
種多D同貼多D花啦
回復

Dennis 發表於 2010-9-9 22:15:10 |顯示全部樓層
謝謝你啊Dennis,
我又受教了
jeffiau 發表於 2010-9-9 22:03

Jeiffiau, 你太言重嘞~
我多口咋~ 時關我對白肋有著一種情意結
回復

jeffiau 發表於 2010-9-9 22:16:26 |顯示全部樓層
Jeiffiau, 你太言重嘞~
我多口咋~ 時關我對白肋有著一種情意結
Dennis 發表於 2010-9-9 22:15

不是啦,
我對香草都有情意結,
我好多謝你的支持就真~~

你對bird bird都應該有情意結 是嗎?
回復

jeffiau 發表於 2010-9-9 22:17:25 |顯示全部樓層
加油呀
種多D同貼多D花啦
fnv234 發表於 2010-9-9 22:14

謝謝你支持^^
我都想貼多點花啊,
但因今天早上才出院, 俯不到身出去影出面的花相....

PS. 多謝你的評分啊^^
回復

fnv234 發表於 2010-9-9 22:19:10 |顯示全部樓層
謝謝你支持^^
我都想貼多點花啊,
但因今天早上才出院, 俯不到身出去影出面的花相....

PS. 多謝你的評分 ...
jeffiau 發表於 2010-9-9 22:17

啱啱出院?冇野嘛?
我有D草花種子而家啱種啦,你要唔要D?
回復

jeffiau 發表於 2010-9-9 22:22:03 |顯示全部樓層
啱啱出院?冇野嘛?
fnv234 發表於 2010-9-9 22:19

是啊, 你要小心身體啊, 讀書真的好傷身...  
我就這樣無了個暑假....

好啊~~
我今日出了院....好多香草死了....

你給我的矢車菊, 有一粒發了芽, 謝謝你啊
好開心
回復

jeffiau 發表於 2010-9-9 22:22:49 |顯示全部樓層
啱啱出院?冇野嘛?
fnv234 發表於 2010-9-9 22:19

另外我想請問, 我的黃茉莉, 是否也可收種子??
回復

fnv234 發表於 2010-9-9 22:28:31 |顯示全部樓層
另外我想請問, 我的黃茉莉, 是否也可收種子??
jeffiau 發表於 2010-9-9 22:22

係呀,花開完之後,個花托位會有一粒黑色種子
其實佢係黃色嘅紫茉莉
回復

esmonhk 發表於 2010-9-9 22:36:59 |顯示全部樓層
好開心見到你呀....保重呀...
回復

jeffiau 發表於 2010-9-9 22:39:47 |顯示全部樓層
好開心見到你呀....保重呀...
esmonhk 發表於 2010-9-9 22:36

謝謝你啊,
今天才出院的
回復

金盞花 發表於 2010-9-9 23:49:06 |顯示全部樓層
返屋企就好啦! 你有冇團購種子呀? 大家都話入秋後要播種, 等你身體強健就要開工啦add7icon
回復

jeffiau 發表於 2010-9-10 13:20:33 |顯示全部樓層
返屋企就好啦! 你有冇團購種子呀? 大家都話入秋後要播種, 等你身體強健就要開工啦 ...
金盞花 發表於 2010-9-9 23:49

謝謝你, 昨天回到家了,
但還是未下到床...

我沒有團購種子啊,
我都想要啊鳴.....
我要快點好番
回復

jeffiau 發表於 2010-9-27 19:17:28 |顯示全部樓層
休養期間, 植物們的確自生自滅, 但幸好它們沒有放棄我。

白肋朱頂蘭(Mrs. Garfield),已經近期第三次了 。
第3支~為了它, 我也把自己心愛的香草架移動了~!!

感謝fuv234的正名, 它是黃色的紫茉莉。
好大風,很難影得好....

其實它都生得很多,
但還是比起它的孖生細佬來得細粒!

每日也有大量花謝了, 我還是未懂收種子呀...!

同場加映 - 金魚花

真的很難影得好, 太遠了!

要快點回復體力, 拿起支單反先~!

評分

查看全部評分

回復

jeffiau 發表於 2010-10-9 18:11:57 |顯示全部樓層

RE: 公屋上的空中花園 の 花會繼續開 - Twins

Twins花

一條花莖居然出現2條花蕾!

回復

iluvuboyz 發表於 2010-10-10 19:07:26 |顯示全部樓層
種得好令牙d花花~

是喔~開始秋播了嗎?!~
我還在準備呢~~haha~^^
回復

SSL200507 發表於 2010-10-10 19:29:08 |顯示全部樓層
回復 17# jeffiau

One stem have 4 to 5 flowers is normal.  They are very easy to grow and giving you strength in the right time.  Do enjoy.  I will try to share some plants with you once they are available.

People said this winter will become quite cold.  Do take more care about your health then the plants.  
回復

jeffiau 發表於 2010-10-11 00:36:23 |顯示全部樓層
回復  jeffiau

One stem have 4 to 5 flowers is normal.  They are very easy to grow and giving  ...
SSL200507 發表於 2010-10-10 19:29

你好, 謝謝賞花

不是呢, 我是指有朵大花, 它的花莖再生多一個花蕾啊
(即大花和花蕾=twins花)
回復

12下一頁