千shake-hifresh

作者: mormor 發表于 2008-1-30 21:00:51
1470 7
以前細個見爸爸種紫羅蘭就多,宜家自己試種,上黎睇下學下野。
宜家都係係浸葉的階段, 希望得啦。
今日去左千shake店買左樽hi-fresh, 一包溝好左的av泥, 另外個女仔仲提議我買埋包石仔佢話舖係盆底可以中和酸鹼度。
俾爸爸笑我根都未有,就買定d用品.....
不過屋企附千色店有得買真係方便咗呀,事闗我唔係成日出花墟哄!!另外都方便d人綠化家居。
Heidi 發表於 2008-1-30 21:23:08 |顯示全部樓層
祝早日成功!!
回復

小米 發表於 2008-1-31 01:54:01 |顯示全部樓層
你買果包 "石仔" 會唔會都係 hi-fresh? 因為我之前去 fa bo 個 sales 都有向我介紹過話可以放係盆底中和酸鹼度 . . . 而且普通石仔都唔可以做到哩個功能啦, 係咪?
回復

ann 發表於 2008-1-31 08:35:25 |顯示全部樓層
係呀! 我都有同事買過AV泥, 係花X出品. 如果佢有hi-fresh買, 甘個的應該不是石仔, 可能是"美能安".   因為有的地方會把它拆開買.
回復

mormor 發表於 2008-1-31 10:12:40 |顯示全部樓層
嘻, 我都唔記得, 等我今晚睇下先。
回復

mormor 發表於 2008-1-31 22:52:41 |顯示全部樓層
睇左啦, 果包係硅酸盐白土 (million A)
等我睇下資料同HI-FRESH同唔同先~~
回復

mormor 發表於 2008-1-31 23:05:59 |顯示全部樓層
搵到啦,

摘自24/6/2007 lammanfung花友

美能安A及HiFresh都是火山石及灰製成的副產品, 牠碳酸化合物, 可以中和酸化了的泥土, 還含有一些植物需要的而泥土缺少了的微量元素.

一般美能安A都會放在盆內泥土的的底部, 而高鮮則開水用, 或在植物的切口塗上高鮮, 以防止細菌感染及促進發根.
回復

candyafr 發表於 2008-1-31 23:10:21 |顯示全部樓層
其實citysuper都有小色美能安a買,不過價錢當然貴很多啦
回復