澳洲wwoofing及農場圖片 (9/9 update新相)

作者: penguinkoala 發表于 2010-9-6 20:40:15
5108 11

09年去左澳洲十個月. 期間有去過舊同事的家庭農場亦有去個wwoofing. 同大家分享少少相.

Western Australia - Harvey
首先分享係舊同事家庭喺西澳harvey的葡萄園+農場. 舊同事係蘇格蘭&意大利mix. 之前喺香港同佢一齊做野. 依家佢地成家都住喺西澳.
其中佢亞爸亞媽同細佬就住左喺harvey, 開左個好大嘅農場. 主要係種葡萄批發出去釀酒.
都有少量拎出去釀好嘅酒會用自己名做retail. 所以農場入面都有個小的葡萄酒retail section.

遲少少再分享其他相

大小種的蘋果

大小種的蘋果

農場內路邊隨有可得的香料

農場內路邊隨有可得的香料

紅葡萄

紅葡萄

青葡萄

青葡萄

農場有兩三個山頭咁大, 其中一個山上面種有造紙樹

農場有兩三個山頭咁大, 其中一個山上面種有造紙樹

養左差不多三十隻唔同品種的牛

養左差不多三十隻唔同品種的牛

農場內的葡萄酒retail section, 唔貴, 通常d客都係揸車入黎成箱酒咁買. 不過可惜因為同事父母年事已高, 最 ...

農場內的葡萄酒retail section, 唔貴, 通常d客都係揸車入黎成箱酒咁買. 不過可惜因為同事父母年事已高, 最  ...

我地去住左一晚. 第二朝一起身就已經有一碗新鮮喺後園摘的西莓了

我地去住左一晚. 第二朝一起身就已經有一碗新鮮喺後園摘的西莓了

只係果一日喺後園執到嘅部份生果

只係果一日喺後園執到嘅部份生果

我同我朋友貪心, 早餐一片多士試晒咁多隻味

我同我朋友貪心, 早餐一片多士試晒咁多隻味

因為太多生果, 自己食又食唔晒, 送俾人又送唔晒, 所以同事媽媽會自己煮果醬. 有時仲塞俾我同事拎番屋企慢 ...

因為太多生果, 自己食又食唔晒,  送俾人又送唔晒, 所以同事媽媽會自己煮果醬. 有時仲塞俾我同事拎番屋企慢  ...

農場內自己有井儲水, 再過濾飲用. 特別清甜. 澳洲都幾多人會自己儲雨水or取地下水飲, 因為西澳政府喺d自來 ...

農場內自己有井儲水, 再過濾飲用. 特別清甜. 澳洲都幾多人會自己儲雨水or取地下水飲, 因為西澳政府喺d自來  ...

果日後園跌左好多蘋果落黎, 所以同事媽媽即時整左apple pie

果日後園跌左好多蘋果落黎, 所以同事媽媽即時整左apple pie

後園的梨樹, 好似有成兩三棵

後園的梨樹, 好似有成兩三棵

真係好多梨

真係好多梨

第一次去農場唔認識organic farming, 加上我地喺香港土生土長, 無情情見到就咁喺地hea住都種到咁大個南瓜, ...

第一次去農場唔認識organic farming, 加上我地喺香港土生土長, 無情情見到就咁喺地hea住都種到咁大個南瓜,  ...

橙樹, 都係, 有幾棵

橙樹, 都係, 有幾棵

個後園種嘅蔬果都只係for自己食用or同區內d人交換, 但都已經好鬼大!

個後園種嘅蔬果都只係for自己食用or同區內d人交換, 但都已經好鬼大!

蘋果樹

蘋果樹

南瓜

南瓜

茄子

茄子

小栗米

小栗米

我就咁除左頂牛仔帽拾d跌左落地嘅生果, 只係裝到少少. 太多... 唔洗特別摘, 係每日一起身行出後園就已經成 ...

我就咁除左頂牛仔帽拾d跌左落地嘅生果, 只係裝到少少. 太多... 唔洗特別摘, 係每日一起身行出後園就已經成  ...

是日午餐都係食番後園岩岩摘嘅蔬菜, 好味!

是日午餐都係食番後園岩岩摘嘅蔬菜, 好味!

農場內d大大小小嘅羊加埋都有百幾隻. 佢地主要係食生得低的葡萄

農場內d大大小小嘅羊加埋都有百幾隻. 佢地主要係食生得低的葡萄

評分

查看全部評分

比得大帝 發表於 2010-9-6 21:56:11 |顯示全部樓層
好正
回復

candyafr 發表於 2010-9-6 22:19:03 |顯示全部樓層
我都想去.............so good
回復

penguinkoala 發表於 2010-9-6 22:24:45 |顯示全部樓層
佢地自己起屋住喺個farm入面, 好多傢俬都係用番佢地自己種嘅樹黎整, 好靚架!
回復

penguinkoala 發表於 2010-9-6 22:28:02 |顯示全部樓層
聽日再分享其他相, yeah
回復

八王爺 發表於 2010-9-7 09:39:09 |顯示全部樓層
農場! 睇圖都覺得好辛苦,去玩半日都得,去住就唔好預我!
回復

penguinkoala 發表於 2010-9-7 11:32:16 |顯示全部樓層
harvey哩個農場我只係去過左一晚夜, 當然因為係朋友屋企嘅農場, 所以係受到禮待啦. 直頭樂而忘返o忝!
之後我有喺queensland wwoofing, 果陣就真係好辛苦, 但都好開心, 兩種體驗咁啦(相遲d再post~!)

harvey相繼續分享:
農場入面起左兩間大屋, 分佈喺兩個山頭. 每間大屋出面都有自己用磚起的pizza爐, 因為佢地係意大利人, 所以會自己整pizza食!

農場入面起左兩間大屋, 分佈喺兩個山頭. 每間大屋出面都有自己用磚起的pizza爐, 因為佢地係意大利人, 所以 ...

農場入面起左兩間大屋, 分佈喺兩個山頭. 每間大屋出面都有自己用磚起的pizza爐, 因為佢地係意大利人, 所以 ...

另一間屋(同事細佬)自己起. 用黎做牆嘅物料可以隔熱, 出面三十幾四十度, 但入面唔洗開風扇都陰陰涼!

另一間屋(同事細佬)自己起. 用黎做牆嘅物料可以隔熱, 出面三十幾四十度, 但入面唔洗開風扇都陰陰涼! ...

另一間屋(同事細佬)自己起. 用黎做牆嘅物料可以隔熱, 出面三十幾四十度, 但入面唔洗開風扇都陰陰涼! ...

同事細佬間屋, 正計劃再extend多間房.

主屋(同事父母住的), 葡萄酒retail都喺度. 部份傢俬自己斬樹造!

主屋(同事父母住的), 葡萄酒retail都喺度. 部份傢俬自己斬樹造!

主場一入門口係張波檯同埋客房+客bathroom

主屋: 相架都係同事爸爸自己整

同區同事家姐屋企. 豪宅feel! 我地喺度食晚餐. 夜晚行出去哩區好多kangeroo.

同區同事家姐屋企. 豪宅feel! 我地喺度食晚餐. 夜晚行出去哩區好多kangeroo.

同事家姐屋企: kitchen大到可以同時三個人一齊煮飯

同事家姐屋企: 都係有pizza爐+bbq

農場入面都養左幾隻馬, 不過係寵物黎. 後園食唔晒d水果會拎上山餵佢地. 好勁架, 可以一啖就食晒個蘋果!

農場入面都養左幾隻馬, 不過係寵物黎. 後園食唔晒d水果會拎上山餵佢地. 好勁架, 可以一啖就食晒個蘋果! ...

農場入面都養左幾隻馬, 不過係寵物黎. 後園食唔晒d水果會拎上山餵佢地. 好勁架, 可以一啖就食晒個蘋果! ...
回復

penguinkoala 發表於 2010-9-7 12:17:22 |顯示全部樓層

順帶一提, harvey就係出產harvey fresh的地方. 哩個牌子出果汁&奶類製品, citysuper有售.
每年四月, harvey都會有個festival, 叫harvey show, 都算係全區的盛事, 每個人都會參與, 拍得住我地攪年宵咁.

harvey show入面咩都有, 室內室外, 買野賣野, 機動遊戲, 表演show, 比賽, 總之可以喺果度玩足一日都無問題.

朋友農場出的葡萄酒, 都有喺harvey show度擺booth
仲用左農場門口種的花黎做display o忝

有一個section好似工展會咁, 好多區內嘅人會拎自製嘅野出黎賣
例如花
又有哩d點包食嘅香料(好味!!!), 個店主話香港mid-level都有得賣

又有一個section係exhibition, 入面放滿左區內唔同主題的自製/農作物比賽:
例如: 小朋友用蔬果砌公仔
IMG_1828.JPG IMG_1829.JPG IMG_1886.JPG
區民自己種嘅瓜瓜菜菜鬥大
IMG_1870.JPG IMG_1874.JPG
連蛋都會拎黎鬥大
harvey fresh產品
IMG_1875.JPG IMG_1876.JPG
自製醬油比賽
結婚蛋糕exhibition
連花同插花都有得比賽
IMG_1889.JPG IMG_1891.JPG
仲有佢地好興自己整quilt(後來我去左一個farm度wwoofing, 都要幫手車quilt), 又有比賽

室外section乜都有
有比賽馬術
繼續又有好多人賣自製產品, 好多小食車, 好多遊戲攤位
IMG_1896.JPG IMG_1936.JPG IMG_1941.JPG
亦有農產品賣, 如剪草車, etc. 無啦啦有一忽又有古董車exhibition
IMG_1932.JPG IMG_1905.JPG
有動物睇啦當然又
連伐木比賽都有, 佢地好大隻呀!
回復

cklife 發表於 2010-9-8 07:42:30 |顯示全部樓層
好正呀....不過老公唔中意去澳洲....話自己唔駕車會好麻煩...
回復

penguinkoala 發表於 2010-9-9 15:35:59 |顯示全部樓層

WWOOFing 1: Queensland - Brisbane - Kingaroy

大約大半年之後隻身去到queensland, 同之前一齊去澳洲的朋友分開遊,
各自都參加左wwoofing. 就係喺d organic farm度做野, 交換食宿
雖然都好辛苦下, 但無疑真係一個住喺local people屋企, and同其他culture人共處的好機會
最重要係因為我地都無乜錢, 靠住wwoofing都可以免費住下住下, 住左兩個月!

第一次wwoofing去左queensland, 近brisbane的kingaroy
由brisbane坐巴士去都要三個幾鐘
kingaroy出名種花生
我去的farm, 只係自己自住自用的小農場
真係要做嘅farm work其實無乜
主要係女主人(一個愛爾蘭裔的婆婆)有一個車quilt的studio
女生去到主要都係幫佢手車quilt或者煮下飯
男生就會幫佢老公整下d無線電塔, 砌車, etc(但都係佢的個人興趣, 非牟利)
久唔久幫佢揸下剪草車剪草
都唔太算係wwoofing, 不過wwoofing就係咁, depends on每個host本身個farm有咩project, 例如有d可能係岩岩搬新location, 會搵d wwoofing去幫手砌屋, 油油, 起樓梯. 亦有d可能真係有農作物買賣嘅農場, 咁果d會比較辛苦d

我喺哩個farm度都住左五個星期. 除左host女主人係愛爾蘭人, 佢老公係澳洲人之外, 都識左女主人兩個當地澳洲土著養仔, 其他wwoofer有西班牙人, 法國人, 韓國人

好, 先分享幾張哩個farm的相

農場環境
其實都係種左好少菜, 要黎自己食的
都有養下豬呀, 雞呀, 雀仔, 雞主要都係要黎食佢d蛋, 有一對peacock係pet黎
但要一提哩個farm入面有大大少少狗加起上黎成廿幾三十隻, 有少少得人驚...
P1020665.jpg P1020669.jpg IMG_4578.JPG IMG_4576.jpg IMG_4574.jpg IMG_4593.jpg IMG_4594.jpg IMG_4596.jpg IMG_4894.JPG

間唔中隔離農場會放d牛過黎食野草
因為野草問題都幾嚴重
每年夏天如果唔除晒d草就會好易山火(你知澳洲d山水非同少可, 一燒可以燒好耐, 好危險), 二來會有蛇
個farm間唔中都會有蛇出沒

女主人車quilt的studio
同埋我住咁耐得閒幫佢車左的幾張quilt cover
IMG_4455.jpg IMG_4550.JPG IMG_4551.JPG IMG_4717.jpg IMG_4797.JPG IMG_4839.JPG

男主人的shred, 都係攪佢d興趣野, 砌下車, 整下radio塔
IMG_4649.jpg IMG_4640.jpg

農場範圍見到嘅野:
黃昏開始勁多kangeroo跳黎跳去
有時半夜仲會有dingo... 幾危險下

某日落雨之後見到好完整的彩虹

農場內的剪草車
IMG_4625.jpg IMG_4627.jpg

仲有夏天queensland到處都係紫色花, 去到邊度有
哩隻紫色真係好靚
回復

KOOKOO 發表於 2010-9-9 21:56:02 |顯示全部樓層
回歸大自然, 時光倒流好好好多年, 一生中有段時間是如此的純樸生活, 亦算不往此生.
回復

小Con子 發表於 2010-10-8 01:22:38 |顯示全部樓層
好嚮往呢d生活,不過無可能
回復