教我如何養育它 - 可憐的小紅楓

作者: Blackman 發表于 2010-9-5 12:07:02
2563 5

早前 《人見人愛、車見車載》

IMG_6976.jpg IMG_6977.jpg IMG_6978.jpg IMG_6979.jpg IMG_6980.jpg IMG_6983.jpg IMG_6986.jpg

如今  《見者心酸、聞者流淚》
DSCN6067.JPG DSCN6068.JPG

同場加影我的至愛 ~~~合成風車草~~~~

IMG_6961.jpg IMG_6970.jpg IMG_6968.jpg IMG_6966.jpg IMG_6964.jpg IMG_6963.jpg IMG_6994.jpg IMG_6993.jpg IMG_6992.jpg IMG_6991.jpg IMG_6971.jpg IMG_6995.jpg IMG_6969.jpg IMG_6990.jpg
小女子 發表於 2010-9-5 12:35:25 |顯示全部樓層
點解小紅楓現在變成這樣?真的見者心酸。
回復

lameric 發表於 2010-9-5 14:07:23 |顯示全部樓層
看來光照不足...小紅楓唔好大風吹...我試過兩日就俾風吹乾左佢!
回復

wong 發表於 2010-9-5 20:00:14 |顯示全部樓層
我覺得係D泥有問題...換過佢...
同埋清走泥面D枯葉....會令土質變差
回復

Blackman 發表於 2010-9-5 20:38:51 |顯示全部樓層
回復 4# wong
已換

DSCN6069.JPG DSCN6070.JPG
請問那裡買的坭土較為適合

那種坭土較為合適?
為求方便,我多數在超市或日本城買回來。感覺上真的不太好。

先謝賜教。
回復

wong 發表於 2010-9-5 20:54:11 |顯示全部樓層
回復  wong
已換

請問那裡買的坭土較為適合

那種坭土較為合適?
為求方便,我多數在超市或日本城買 ...
Blackman 發表於 2010-9-5 20:38

一般科學泥就得
回復