西貢火山岩園區(橋咀洲及吊鐘洲)

作者: 小灰 發表于 2010-9-5 01:20:27
4997 7

昨日去咗上述導賞團,天公可算造美,整日最差情況衹是下着密密細雨,陽光被煙霞遮蓋

行程包括乘船欣賞西貢一帶海蝕岸線及著名嘅六角形柱狀岩石羣,另加兩度登岸觀賞各式火成岩

順道試埋枝天涯....

Route Map

海蝕洞

被海蝕至兩邊貫穿的水道

風和日唔麗的情況下都浪花四濺!

海中形單隻影的燈塔

好彩仲有佢哋陪吓佢!

同埋佢間唔中經過!

初次登岸一眼望見嘅天后廟

屋簷上精緻嘅石灣陶瓷

同埋白腊灣畔六角柱石上常見的植物

二次登岸橋咀著名的連島沙洲

著名嘅橋咀出品 - 菠蘿包(呢個仲有少少似心形,I Like It!)

石上鬼畫符

洲頭嘅燈塔

橋咀灘上的人狗情深

及行程中嘅花花蝶蝶

評分

查看全部評分

avery 發表於 2010-9-5 05:58:20 |顯示全部樓層

This one ar ?? Should be 3.5-5.6 wo ~~
http://imaging.nikon.com/product ... 6gd_ed_vr/index.htm

A real 天涯 ...

WOW .. you took with RAW and use nx to edit ar ... very very time consuming wo ...
回復

小灰 發表於 2010-9-5 10:56:17 |顯示全部樓層

我呢一枝係Tamron VC, Nikon嗰枝應該仲未響街賣得住.
有機會都想睇下兩枝嘅比較!

NX2 我覺得OK 好用 (可能我未用過Photoshop或Lightroom冇得比較) 換咗機 (PC) 之後都快、接受到, 同琴日啲相唔使點執 (主意chop)
回復

chiman 發表於 2010-9-5 12:31:09 |顯示全部樓層
有次去到潮漲冇得過連島沙洲,超級失望add2icon
回復

claudiatang 發表於 2010-9-5 13:50:20 |顯示全部樓層
賢伉儷最後吃了什麼才離開西貢?
回復

小灰 發表於 2010-9-6 00:46:11 |顯示全部樓層
賢伉儷最後吃了什麼才離開西貢?
claudiatang 發表於 2010-9-5 13:50

咪就係同你傾完去嗰間囉 (除了冬陰公湯外, 其他都好難吃add8icon   ) 原來唔同上網搵到嗰間, 做完 super pig, 之後周圍行, 見到另外有2 間係同一個名, 再上網睇真d, 原來係唔同的, 而價錢不是差太遠 (睇下d 相已可想像到有幾好吃)
IMG_8355 [1024x768] [800x600].jpg
IMG_8357 [1024x768] [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2010-9-8 20:33:24 |顯示全部樓層
我影的花花

IMG_8335 [800x600].jpg
IMG_8346 [800x600].jpg
IMG_8340 [800x600].jpg
IMG_8345 [800x600].jpg
IMG_8341 [800x600].jpg
IMG_8347 [800x600].jpg
IMG_8350 [800x600].jpg
回復

小白 發表於 2010-9-8 20:38:19 |顯示全部樓層
導賞教學用石頭

IMG_8305 [800x600].jpg

含有磺物
IMG_8306 [800x600].jpg

明顯既斷層
IMG_8312 [800x600].jpg
回復