約出旺角一齊買種子 (泥猛)

作者: gtrnismo 發表于 2008-1-29 13:21:04
5800 31
我差不多所有香草都係種子種起, 因為買盆的有可能會比較無機吾敢食 (或需要長些時間才才可以食)

之前我買種子都會call下人share, 好似泥猛的一樣。

如果重菜可以落D吾落D種, 有多擺落雪櫃。

但我種香草吾會一次食晒, 所以我通常都一次落晒, 下場係爆到E拉克感。(parsley, shiso, chervil...)

次次留翻種子都等兩3年都無位落, 可能我真係種得太多種類但又無考慮過地方。

有無人會買tarragon/marjarom/其他香草種子出旺角? 菜我都想試下
prisyan 發表於 2008-1-29 13:48:06 |顯示全部樓層
Majoram, Sweet Basil 同 wild Thyme 我仲有少量,有興趣可 share D 俾你喎
回復

nuage 發表於 2008-1-29 14:34:06 |顯示全部樓層
我可以分享一點菜種給你的。
回復

爬牆虎 發表於 2008-1-29 15:13:02 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-1-29 13:21 發表
我差不多所有香草都係種子種起, 因為買盆的有可能會比較無機吾敢食 (或需要長些時間才才可以食)

之前我買種子都會call下人share, 好似泥猛的一樣。

如果重菜可以落D吾落D種, 有多擺落雪櫃。

但我種香草吾會一次食 ...

Just let me know the date and time, I am much closer than you, and am always happy to join!:victory:
回復

藍天使 發表於 2008-1-29 15:54:13 |顯示全部樓層
你買左種唔晒拎D 上黎分享啦, 呢道D 人好NICE架, 你分D 比人, 人又分D 比你.  至於菜呢, 種子好平, 有D 平既 2蚊雞已經可以種成塊田, 我買左$2.5, 自已種左幾十棵, 仲有一千幾百粒種子, 分左D 比人都仲有好多好多.  我有生菜同蓎萵, 你要既話我比D 你啦.  有興趣就PM我.
回復

gtrnismo 發表於 2008-1-29 16:07:31 |顯示全部樓層

蠢左添

我成日都係臭大左個仔先比人養
完全無唸過之後先share種子...

prisyan我遲D會pm 你for a bag of seeds of marjoram
其實超級媽媽已經比左tarragon我, 可能呢牌凍瓜左

再提多次, 如果對以下D野有興趣歡迎聯絡我, either msg or send me pm inbox, 多謝合作
basil, lemon basil, purple basil, cinnamon basil, chives+scallion+shallot, ginger+garlic, chamomile, dill, sage, thyme, oregano, rosemary, chervil, parsley, mint, lemon balm, levender, lemon grass, perilla
回復

藍天使 發表於 2008-1-29 16:16:26 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-1-29 16:07 發表
我成日都係臭大左個仔先比人養
完全無唸過之後先share種子...

prisyan我遲D會pm 你for a bag of seeds of marjoram
其實超級媽媽已經比左tarragon我, 可能呢牌凍瓜左

再提多次, 如果對以下D野有興趣歡迎聯絡我, ei ...

我有興趣BOR, 不過點拎呀~~~
lemon basil, thyme, oregano, lemon grass
回復

gtrnismo 發表於 2008-1-29 16:41:06 |顯示全部樓層

不如穩日約埋

原帖由 藍天使 於 2008-1-29 16:16 發表

我有興趣BOR, 不過點拎呀~~~
lemon basil, thyme, oregano, lemon grass

約埋carol, tiger, 你一齊過尼我度坐下喇
叫埋D老婆老公過尼都歡迎架

一系我1盆盆感lic出尼, 無所謂
不過我懶haha
回復

藍天使 發表於 2008-1-29 17:06:49 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-1-29 16:41 發表

約埋carol, tiger, 你一齊過尼我度坐下喇
叫埋D老婆老公過尼都歡迎架

一系我1盆盆感lic出尼, 無所謂
不過我懶haha

好, 咁搵亞虎兄做搞手先
回復

gtrnismo 發表於 2008-1-29 17:29:25 |顯示全部樓層

你講果4樣我都有多

系thyme小dd

我想再買種子添
因為我真系好鐘意佢嬌小既體態, 同埋色香味全既葉片

純裝飾吾食都夠晒elegant
回復

爬牆虎 發表於 2008-1-29 18:57:08 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-1-29 17:29 發表
系thyme小dd

我想再買種子添
因為我真系好鐘意佢嬌小既體態, 同埋色香味全既葉片

純裝飾吾食都夠晒elegant

係呀,我除咗鍾意thyme,仲好鍾意marjolam,因為真係非常清香!

我話最好揾次上你度,用香草炮製一d小食,大家分享,享受吓香草配搭不同食物既味道。唔知各位點睇?
而我最撚手既係炮製"rosemary蜜糖水",摘 d鮮嫩既 rosemary葉,再用New Zealand蜜糖開水,真係幾好飲架!

前排我又買咗本香港出既書,教人用香草廚食,都幾有趣,好想搵機會實踐一下。

回復

藍天使 發表於 2008-1-29 19:46:24 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-1-29 18:57 發表

係呀,我除咗鍾意thyme,仲好鍾意marjolam,因為真係非常清香!

我話最好揾次上你度,用香草炮製一d小食,大家分享,享受吓香草配搭不同食物既味道。唔知各位點睇?
而我最撚手既係炮製"rosemary蜜糖水",摘 d鮮嫩既 rosemary ...

用大陸蜜糖得唔得?
回復

爬牆虎 發表於 2008-1-29 20:25:11 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-1-29 19:46 發表

用大陸蜜糖得唔得?

用土炮好似冇feel喎,姐姐!
我好尊重d香草架,用最好既野伴佢地架...
回復

carolc 發表於 2008-1-29 21:10:53 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-1-29 18:57 發表

而我最撚手既係炮製"rosemary蜜糖水",摘 d鮮嫩既 rosemary ...

唸起都流口水呀.......
過咗年啦, 過年前公司又忙, 屋企又要大掃除, 同埋我過年有幾日飛走, 到時帶埋手信來
回復

藍天使 發表於 2008-1-29 21:23:09 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-1-29 20:25 發表

用土炮好似冇feel喎,姐姐!
我好尊重d香草架,用最好既野伴佢地架...

Ha, 崇洋
回復

爬牆虎 發表於 2008-1-29 21:35:52 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-1-29 21:23 發表

Ha, 崇洋

你都好似有洋名,有自稱「天使」,而唔係神仙...
回復

gtrnismo 發表於 2008-1-29 23:52:22 |顯示全部樓層

其實....er

原帖由 爬牆虎 於 2008-1-29 21:35 發表

你都好似有洋名,有自稱「天使」,而唔係神仙...  

穩日尼坐坐
我試試沖下蜜糖, 睇下係唔係心曠神"移"
回復

爬牆虎 發表於 2008-1-30 17:34:26 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-1-29 21:10 發表

唸起都流口水呀.......
過咗年啦, 過年前公司又忙, 屋企又要大掃除, 同埋我過年有幾日飛走, 到時帶埋手信來

咁似乎要遲d先搞得成啦...
買手信既時候最緊要記住d網友呀!
回復

carolc 發表於 2008-1-30 18:36:20 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-1-30 17:34 發表

咁似乎要遲d先搞得成啦...
買手信既時候最緊要記住d網友呀!

呢度變我地幾個既集中營.......

咁就下次 GTR 度會下啦
回復

gtrnismo 發表於 2008-1-30 19:54:08 |顯示全部樓層

after the chinese new year right?

原帖由 carolc 於 2008-1-30 18:36 發表

呢度變我地幾個既集中營.......

咁就下次 GTR 度會下啦

睇下重有無其他人喇
因為有其他人都想要香草

集中營? u r not talking about the concentration camp right arnt u?
殺人專用架wor
回復

12下一頁