求救! 長不大的士多啤梨苗~

作者: lunetta 發表于 2010-9-2 14:04:06
3042 7
我每年十月都有種士多啤梨的...
但係每次幼苗長到差到不1cm高時, 就由泥面的地方開始枯死,
或者是淋水時把幼苗推倒了(我已用噴霧器去淋水...),
我早上返工時, 它們明明好好的, 放工時, 就睡在泥面啦!好傷心呀~~
請問前輩們係咪有d特別技巧的?

種子方面: 我試過很多牌子, 亦試過自己取種, 都失敗了.
陽光方面: 我放在半陰的地方種的.
泥土: 培養土

我見到前輩們的士多啤梨都種得好靚, 但係我次次種都死~~
請幫幫我解決此問題(已困擾多年的問題)  ^^"
謝!
klai 發表於 2010-9-2 18:59:46 |顯示全部樓層
我睇書話佢需要透氣和疏水的土壤,要有日光充足,但又可以太熱。
回復

VLEE 發表於 2010-9-3 09:50:41 |顯示全部樓層
D前輩的士多啤梨係唔係種子種嫁?我試過用種子種,發芽率和成功率低,生長慢,雖然最後都有成功的,但要成一年之後至有果食.人地繁殖用走莖,即買現成的苗,等佢自己繁殖.所以唔成功係因為極少人會用種子開始種.
回復

lunetta 發表於 2010-9-3 10:46:41 |顯示全部樓層
我看到的帖是由種子開始種的!
我想要外國的品種, 在花墟賣的都是同一種品種, 而且唔好食的...

我試過將培養土+沙, 死得仲快....d苗都企不穩
回復

bearbear 發表於 2010-9-3 13:07:43 |顯示全部樓層
我次次都係用種子種,比冷氣佢歎,大半年倒有得食個喎...
回復

lunetta 發表於 2010-9-3 13:51:07 |顯示全部樓層
咦~~ 禁我今年試下先...
帶埋佢返工...禁就有冷氣啦..
放工就帶佢返屋企 = = "

THANK YOU ^^
回復

bearbear 發表於 2010-9-3 19:05:54 |顯示全部樓層

回復 6# lunetta

帶埋佢返工...禁就有冷氣啦..
    放工就帶佢返屋企 = = "
咁搬法好辛苦遮, 留佢係公司算啦!
仲有,士多啤梨要陽光充足...
回復

lunetta 發表於 2010-9-4 19:51:04 |顯示全部樓層
吓, 即係又要陽光, 又要冷氣 ?? 禁咪好高難度....
公司完全沒有window, 日頭見唔到光,留係公司晚上close左冷氣, 勁焗...次次種野都死 = ="
d泥都焗到成日發霉~~

等佢大到有幾塊葉...再帶佢返屋企試下先....
回復