馬郁蘭曲奇(延續篇之馬郁蘭焗芝士芒果慕絲蛋糕) 

作者: 菲愛花 發表于 2010-9-2 00:05:07
4349 33

46818_1608751176326_1162606152_31737777_7129580_n.jpg 下星期要教義工做曲奇,在家中試做了這款馬郁蘭曲奇,
味道都ok,淡淡的香沒有被牛油搶奪;
但迷迭香會濃味一點。
希望搭義工向上期園圃的園友取得啦!
下個再下個星期為弱能中心的兒童做的曲奇或會
加一點椰絲,但會否暄賓奪主呢?
加多一個愛心給他們吧! untitled.jpg
cklife 發表於 2010-9-2 09:12:17 |顯示全部樓層
用馬鬱蘭做曲奇呀...我又試下先
謝謝提供
回復

gunbuster363 發表於 2010-9-6 11:57:08 |顯示全部樓層
曲奇餅同我這個冇焗爐的家一向無緣~~~

但真係估唔到可以整曲奇~
回復

菲愛花 發表於 2010-9-9 01:30:11 |顯示全部樓層
我都係第一次用香草做曲奇,無迷迭香就地取材用咗又work,真係撞手神;因為喜歡做蛋糕才買了這第一部的焗爐,自家做曲奇真係比「藍x」、「xx四重奏」更便宜更健康,曲奇真係超容易做

香草曲奇材料︰
金桶牛油100克(會鬆脆點)
黃糖60克(比白砂糖健康點)
低筋麵粉250克
馬郁蘭20克(洗乾淨抺乾淨切碎)
雞蛋50克
1. 油糖撈
2.+雞蛋液
3.+已篩低粉
4. 用保鮮紙包好放雪櫃1個鐘
5.搌平3cm曲奇模造型
6.預熱焗爐180度先焗10分鐘(睇火因每個焗爐温度不同),轉100度再焗5分鐘
7. 置架待涼入保鮮袋,可置2天因為無防腐劑囉
回復

cklife 發表於 2010-9-9 07:46:03 |顯示全部樓層
我都係第一次用香草做曲奇,無迷迭香就地取材用咗又work,真係撞手神;因為喜歡做蛋糕才買了這第一部的焗爐 ...
菲愛花 發表於 2010-9-9 01:30

多謝食譜呀...自己做曲奇真係好D...落左咩材料自己心中有數...所以我通常都會減糖...一陣試下你個配方先....
==============
做左囉。。。不過我個係不規則形狀版。。。而且唔夠馬鬱蘭落左迷迭香搭夠。。。。只係落左15G。。。但感覺香草太多喔。。。。

回復

菲愛花 發表於 2010-9-9 23:00:52 |顯示全部樓層
我都無哂馬郁蘭,剪剩小小苗
係「二德x」買迷迭香香草乾品20g/包
用咗呢款4cm心型曲奇模做咗24件
我用咗10g
試食後味道太濃烈
恐公公婆婆吾係好接受
嚟緊星期六整曲奇就要改為5g
再加多一款味道 - 糖桂花釀
回復

gtrnismo 發表於 2010-9-10 01:35:24 |顯示全部樓層
嘩, 乜得禁多大廚係呢度

下次出尼請帶cookies, 我超鐘意
回復

cklife 發表於 2010-9-10 07:35:35 |顯示全部樓層
原來係因為迷迭香味道既問題,咁又知囉...下次整野食迷迭香唔洗落太多...
THX
回復

muitau 發表於 2010-9-10 11:52:22 |顯示全部樓層
係呀,我以前都試過用rosemary整蛋糕,因唔識因份量多得濟,整左個白花油蛋糕出黎
回復

cklife 發表於 2010-9-10 11:54:38 |顯示全部樓層
係呀,我以前都試過用rosemary整蛋糕,因唔識因份量多得濟,整左個白花油蛋糕出黎 ...
muitau 發表於 2010-9-10 11:52

我第一次用香草做曲奇,之前只係試過用香草做麵包,越多香草越好食。
回復

muitau 發表於 2010-9-10 12:50:55 |顯示全部樓層
我第一次用香草做曲奇,之前只係試過用香草做麵包,越多香草越好食。 ...
cklife 發表於 2010-9-10 11:54

你咁講我想起早幾日同啲fd去飲野,佢地叫左杯m______既cocktail,入面有好多薄荷,一入口我想lur都lur唔切(又唔得),果陣味原來係隻唔知咩既薄荷,臭到而家想起我都毛管棟add13icon ,我剩係受得綠箭味果隻架咋.
回復

cklife 發表於 2010-9-10 13:08:42 |顯示全部樓層
你咁講我想起早幾日同啲fd去飲野,佢地叫左杯m______既cocktail,入面有好多薄荷,一入口我想lur都lur唔切( ...
muitau 發表於 2010-9-10 12:50

係呀....我無綠薄荷,無試過唔同薄荷味既差別喎....要諗諗佢 先...不過等春天先種...
回復

jeffiau 發表於 2010-9-10 13:18:49 |顯示全部樓層
嘩, 乜得禁多大廚係呢度

下次出尼請帶cookies, 我超鐘意
gtrnismo 發表於 2010-9-10 01:35

是喎~~~
幾時搞個甜品大會
我超喜歡甜食
回復

cklife 發表於 2010-9-10 17:58:46 |顯示全部樓層
甜品大會.....我最近整左個朱古力蛋糕...幾滿意架....

我唔多中意食甜,所以識整既甜品唔多....
回復

菲愛花 發表於 2010-9-10 19:01:04 |顯示全部樓層
回復 7# gtrnismo

好吖!您喜歡甚麼香草味道‥暫時我試過以上兩款,桂花釀如何明天話過您知(vv)"
回復

菲愛花 發表於 2010-9-10 19:03:14 |顯示全部樓層
原來係因為迷迭香味道既問題,咁又知囉...下次整野食迷迭香唔洗落太多...
THX ...
cklife 發表於 2010-9-10 07:35

我係試乾品10g,明天試完新鮮10g味道又會如何呢?
回復

菲愛花 發表於 2010-9-10 19:06:23 |顯示全部樓層
係呀,我以前都試過用rosemary整蛋糕,因唔識因份量多得濟,整左個白花油蛋糕出黎 ...
muitau 發表於 2010-9-10 11:52

唉!整凍餅還是焗,有無recipe可以pm給我嗎?因為未曾做過用香草做的凍餅或焗餅吖!
回復

菲愛花 發表於 2010-9-10 19:10:12 |顯示全部樓層
我第一次用香草做曲奇,之前只係試過用香草做麵包,越多香草越好食。 ...
cklife 發表於 2010-9-10 11:54

香草包我有興趣吖,您用了甚麼香草呀?
現在我滿腦子都係香草吖
好辛苦我才約了係中華廚藝學院剛完成整包點的朋友25號教我做,到時話過你地知喔:-)
回復

cklife 發表於 2010-9-10 19:16:19 |顯示全部樓層
香草...上次用百里香做....意大利香草包....
回復

jeffiau 發表於 2010-9-10 19:22:40 |顯示全部樓層
我係試乾品10g,明天試完新鮮10g味道又會如何呢?
菲愛花 發表於 2010-9-10 19:03

用新鮮會無咁濃味,
加油啊~~
好期待你的update
回復

12下一頁