香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 園藝茶座 綜合園藝交流 花集 ~ 2008

花集 ~ 2008

作者: 春春 發表于 2008-1-29 01:40:26
8822 40

無分種類的花集....不如大家將喜愛的(或有特別意義)嘅植物都貼上來吖!!!
得閒或者是冷雨綿綿的假期(好似呢排咁)....(好老土) 看看花....聽著喜愛的音樂...都唔錯吖!!!

小春春先啦......種"心愛的"拖鞋蘭都有兩年了......今年成績唔錯.....開左一朵....
有三盆不日就開.....好似第一盆買嘅"餅餅"今年竟然有兩梗.....開心死!!!
可惜無咩地方....種植有限....希望第日有大 d 地方.....可以種多d !!!!

"Bruno"這棵花可算是一見鍾情....機緣巧合下從一位好欣賞嘅前輩手上擁有了
今年 DS 6.6.....比上年的 5.2 進步不少.....下年我好有信心破 7
7.8 是我的目標!!!""與""的組合......Paph.Bruno"Model"
開花再 update

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2008-1-29 09:23:37 |顯示全部樓層
水母無乜新相呀~ 貼貼這個啦~
回復

春春 發表於 2008-2-11 01:41:29 |顯示全部樓層
Paph.affine / Paph.gratrixianum

回復

八王爺 發表於 2008-2-11 16:10:22 |顯示全部樓層
見春春 咁开心。

也攞 只拖鞋出嚟 .... 咪嫌臭啊!
回復

KUNO 發表於 2008-2-11 22:46:40 |顯示全部樓層
王爺的拖鞋很美喔!

我也來推一下!

Iris laevigata 'Variegata' 燕子花

Iris laevigata 'Variegata'

回復

seraphim 發表於 2008-2-12 00:38:45 |顯示全部樓層
我也來貼

Lc. (Capra - Mariner) "KOGO"

Lc. (Capra - Mariner) "KOGO"
回復

Tony 發表於 2008-2-12 00:45:43 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-1-29 09:23 發表
水母無乜新相呀~ 貼貼這個啦~

kim....我都有315+呀
ap_20080121043631574.jpg ap_20080121043625312.jpg

回復

春春 發表於 2008-2-13 02:14:18 |顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

短瓣喔.......挺可愛.......日後也試試種些看看!!!
大家的花很好看啊!!!大年初 7 ......咁多位生日快樂......心想事成
回復

jellyfishy 發表於 2008-2-13 08:53:36 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-2-12 00:45 發表

kim....我都有315+呀

嘩~ d葉好雪~ 好索~~

水母也祝大家
生日快樂,
身體健康,
恭喜恭喜~~
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-14 11:51:07 |顯示全部樓層
嘩,大家O的拖鞋都好靚哦!
燕子花 藍色藍到入心啊!超正!

普通草花可唔可以貼啊?
回復

春春 發表於 2008-2-16 00:15:27 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-2-14 11:51 發表
嘩,大家O的拖鞋都好靚哦!
燕子花 藍色藍到入心啊!超正!

普通草花可唔可以貼啊?

"無分種類呀" ......"自己鍾意的"隨便貼吖!!!
回復

Tony 發表於 2008-2-16 22:23:07 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-2-13 08:53 發表

嘩~ d葉好雪~ 好索~~

水母也祝大家
生日快樂,
身體健康,
恭喜恭喜~~

我反而想佢綠D喎,咁白,驚佢過唔倒summer呀
回復

小餘 發表於 2008-2-17 00:23:47 |顯示全部樓層
我都貼返張舊年種嘅白雲花先^^
回復

joke_k_d 發表於 2008-2-19 02:34:34 |顯示全部樓層

Pleione Britannia 'Doreen'

第一次網購蘭花開出嘅第一朵花

回復

Audrey 發表於 2008-2-19 17:45:45 |顯示全部樓層
'........不如大家將喜愛的(或有特別意義)嘅植物都貼上.........'

圖中植物不怎麼樣,四周環境更不甚了了..........!   
於我意義重大,沒那地方,便沒有今天自家的 C&S collection!
回復

春春 發表於 2008-2-27 22:36:45 |顯示全部樓層
原帖由 Audrey 於 2008-2-19 17:45 發表
'........不如大家將喜愛的(或有特別意義)嘅植物都貼上.........'

圖中植物不怎麼樣,四周環境更不甚了了..........!   
於我意義重大,沒那地方,便沒有今天自家的 C&S collection! ...

大家 d 花好靚 ......Audrey大姊....妳的C&S collection固然精彩,
orchid 也同樣啊!!! 有空貼些上來看看啊!!!

----------------------------------------------------------------------

呵呵呵!!!家中最寵愛的拖鞋蘭開花啦!!!呢隻餅餅雖是普通的市場花,
不過係因為佢,令我愛上拖鞋蘭,而且仲係同一個好重要嘅人(女仔) 一齊去買架,
所以好有紀念價值的 ....有兩朵....嘻嘻!!! 由花梢到開花...四個幾月...呆了!!!!

Complex Paph

回復

春春 發表於 2008-3-4 21:17:35 |顯示全部樓層
再灌水一張....兩朵都開曬 lu !!!

同埸加影 Paph.wardii f.album

攪什麼鬼...彩雲丫魯巴...妳交了短瓣麼???...這樣矮!!!
真係唔駛開都知咩事!!! 這個真的種得蠻差...
好...加油加油...唔信種妳唔好!!!

回復

春春 發表於 2008-3-4 22:37:08 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-3-4 21:56 發表
春少, 你果棵係 gratrixianum 格力兜 ~

wardii 五行欠水

咁真係要請教下 " 零零"" " ........

wardii 可能年中換過盆停左一輪 .....俾多一年時間佢啦!!!
回復

春春 發表於 2008-3-18 21:19:21 |顯示全部樓層
有點冷清 ......灌一灌水先!!!
好清新的綠 .........可惜真是開出畸型來了!!!

Paph.wardii f.album
回復

Tony 發表於 2008-3-18 22:45:11 |顯示全部樓層
我又post
回復

123下一頁