HELP!! 無花果就快無晒果.....

作者: fatmeow 發表于 2010-9-1 11:53:59
1536 8
各位, 最近買左盤無花果, 本來係有好多果的......但係呢幾日每日跌1,2 粒, 佢地仲係好細粒的一定未熟的.....好心痛呀add2icon

點解會咁的? 應該點做先可以養大佢呀?add8icon
peggykyw 發表於 2010-9-1 13:05:45 |顯示全部樓層
種植環境改變咗, 可能未適姐.
有冇比陽光佢呀?
回復

a09chan 發表於 2010-9-1 14:08:41 |顯示全部樓層
我係花墟見到賣$38,尺多高有十幾粒果,係咪插枝? 我都驚買返黎後養唔大。
回復

ammonch 發表於 2010-9-1 14:13:33 |顯示全部樓層
我都有相同經驗呀,買既時候有成10多粒果, 點知接到返屋企後(放係窗邊有太陽到),  葉又黃左, 又落葉, 跟住就落果, 依家已經無哂果啦, 傷心死呀!好在佢有番d新葉生, 好似仲有d生機, 我至安樂d咋!
回復

556 發表於 2010-9-1 19:31:20 |顯示全部樓層
此乃新插干的無花果,落果落葉乃正常現像:落果原因可能樹枝要維持本身養份和水份,未發育成的根是不能負荷到結果/大量的葉的,否則養份/水份被葉同果耗盡而亡
所以買野唔好"貪靚"
回復

zero1 發表於 2010-9-1 21:38:49 |顯示全部樓層
我果棵又係葉生锈,變黃,d果拇指甘大,未熟就變稔,繼而落果。
我唔係新買架,買回來時無果,d果係我自己種出來的,最近又無移過位,給水正常,點解會咁架
而家都唔理得果20幾粒果,頭先淋水見到d葉比今朝又兼左好多,我棵無花果好似就bye bye,有無高人可以指點
回復

fatmeow 發表於 2010-9-2 10:33:20 |顯示全部樓層
全日有太陽晒的.....又唔敢換盆, 又唔知落唔落肥好......真係好無奈......
回復

556 發表於 2010-9-2 19:46:19 |顯示全部樓層
落少量肥吧,無花果本身很粗生,但種在盆裡始終有限
回復

llaus 發表於 2010-9-2 19:55:51 |顯示全部樓層
插幾枝生锈鐵釘落泥啦
可能是缺鐵呀
回復