點解我種咩都咁失敗...

作者: miu 發表于 2010-8-31 22:17:34
3302 31
薄荷一粒都唔發芽<<三星期了>>
蕃薯用綿花浸都唔發芽<<仲爛埋添>>
芫茜唔係話可以留個頭落泥種架咩??<<點解會發霉,啲根仲梅晒tim>>
仲有粒苦瓜,明明發緊芽,點解會謝咗架??
咁我想問吓我啲泥應該掉咗佢定晒乾再用吔??
仲有我竟然晌啲泥底下搵到條幼苗,唔知係士多啤梨定蕃茄,我應該可以點樣救返佢呢...
請各位師兄師姐幫幫忙吔...我而家真係好氣餒唷~~
drsubaru 發表於 2010-8-31 22:32:48 |顯示全部樓層
我D核.... 有時都係D泥發埋霉... 都未發芽...   

如果少少泥.... 我會掉左佢... 特別係發左霉既...
回復

miu 發表於 2010-8-31 22:46:03 |顯示全部樓層
但係我個係中盤,加埋咁多盤都幾多架....
回復

有心有力 發表於 2010-8-31 22:55:48 |顯示全部樓層
泥表面呈現乾才灑水
回復

miu 發表於 2010-9-1 00:51:02 |顯示全部樓層
我係咁架....但係~~~哎~~
回復

cklife 發表於 2010-9-1 12:42:14 |顯示全部樓層
蕃薯唔係用棉花浸架...比水醃住會爛架...

我係咁發芽架...
回復

cklife 發表於 2010-9-1 12:47:04 |顯示全部樓層
不如你種D易D既...先比自己回復信心先啦....

好多種植物都係插枝比用種子容易架....

或者你買D紅蔥頭番黎種呀....易種又好食...不過每日淋一次水就好喇...水太多會醃爛個蔥頭架...

發左芽既薑都好種架..唔易死....
回復

miu 發表於 2010-9-1 14:15:10 |顯示全部樓層
ck:我都試過好似你咁開半用水浸,都係爛薯收塲...
人哋都話薄荷易中,但我都種晤出...
不過我今朝响啲舊泥度搵到粒我上次隨手掉落盤嘅蕃茄種子發咗芽,即刻執返佢落盤,希望成功~
回復

臭皮皮 發表於 2010-9-1 14:28:36 |顯示全部樓層
回復 8# miu
其實蕃薯可以乜都唔使做,
你放喺陰涼地方,唔好理佢,
過得一排佢都會標芽,不過就要耐啲,
薯仔都係咁架
回復

Aileena 發表於 2010-9-1 15:46:34 |顯示全部樓層
回復 1# miu

加油重頭再來過, 試吓晒吓D 泥, 再落種啦
回復

miu 發表於 2010-9-1 16:29:16 |顯示全部樓層
雖然好氣餒,但我係晤會咁輕易放棄嘅....加油~
回復

小草妹 發表於 2010-9-1 18:59:29 |顯示全部樓層
仍然等緊我d通菜同baby carrot發芽  好幾日都無動靜
一齊努力呀
回復

cklife 發表於 2010-9-2 09:31:26 |顯示全部樓層
大家比D耐性....我D韮菜....之前落左種...

一星期先出到一條芽...之後...再過多十二日先出第二條芽...之後再過三日出第三條芽..

就係咁...吹佢唔脹.....一條條芽咁出,第一條芽同第二條仲要隔十幾日.....

佢唔係出左第一條芽...我真係成盆野種左第二樣野喇...到佢出芽時應該當左佢係雜草鏟走埋....
回復

llaus 發表於 2010-9-2 09:42:07 |顯示全部樓層
大家比D耐性....我D韮菜....之前落左種...

一星期先出到一條芽...之後...再過多十二日先出第二條芽...之後 ...
cklife 發表於 2010-9-2 09:31

所以最好這星用個膠袋套實佢
防止/減少野草種籽跌落去囉
回復

小寶 發表於 2010-9-2 09:43:29 |顯示全部樓層
唔得咪再來過囉, 加油呀!!!
回復

llaus 發表於 2010-9-2 09:45:02 |顯示全部樓層
薄荷一粒都唔發芽<<三星期了>>
蕃薯用綿花浸都唔發芽<<仲爛埋添>>
芫茜唔係話可以留個頭落泥種架咩 ...
miu 發表於 2010-8-31 22:17

1.浸蕃薯-要勤換水
  2.芫茜插種是比較難一D唷
回復

cklife 發表於 2010-9-2 12:17:33 |顯示全部樓層
所以最好這星用個膠袋套實佢
防止/減少野草種籽跌落去囉
llaus 發表於 2010-9-2 09:42

睇到佢咁..都無心機照顧佢囉...遲D可能會死埋添...
回復

Aileena 發表於 2010-9-2 13:00:57 |顯示全部樓層
芫茜用種子再種過啦, 幾日都唔發, 一發就不可收拾呀
回復

kwokdicken 發表於 2010-9-2 14:34:32 |顯示全部樓層
我建議你種辣椒,好易種
回復

klai 發表於 2010-9-2 18:51:13 |顯示全部樓層
番薯我會切開一嚿嚿,每嚿要留有芽位,切面吹乾,放入泥內,N日就會長出葉;或者買番薯葉吃,硬的葉梗和連約3片葉留來插枝。
回復

12下一頁