作者: lapcheung9x3 發表于 2010-8-29 00:08:30
5951 12

這只是我的球蘭換盆方法, 如有錯誤, 請更正.....

我的sp8
sp8 (Medium).JPG
sp8 1 (Medium).JPG

用水沖洗椰衣, 待容易去除
sp8 2 (Medium).JPG

去除後
sp8 5 (Medium).JPG

我用蘭石, 珍珠岩, 炭粒, 芒骨+培養土
soil 1 (Medium).JPG

混合完
soil 1 (1) (Medium).JPG

先用蘭石放底
sp8 3 (Medium).JPG

花盆底d 'loan'剪大些少
sp8 4 (Medium).JPG

放入球蘭
sp8 6 (Medium).JPG

加泥,  搞掂
sp8 7 (Medium).JPG

大盆的
IMG_7759 (Medium).JPG
IMG_7760 (Medium).JPG
IMG_7761 (Medium).JPG
我會用些暴力, 盡量去除
IMG_7762 (Medium).JPG
IMG_7763 (Medium).JPG
IMG_7765 (Medium).JPG

加泥後, 我盡量不會壓實d泥, 用水沖就算
不要用大盆, 盆細些少比較好
不要晒太陽, 一定要摭陰
待有新芽出才晒太陽
必要時放入室內通風處.
ling511221 發表於 2010-8-30 03:15:37 |顯示全部樓層
請問剛買回來是否都須要換盆?是否一定要炭粒?在那裡買?
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-8-30 12:13:58 |顯示全部樓層
不是剛買回來都須要換盆ge, 但我唔知佢d植料種左幾耐, 又驚有菌,換左安心d......炭粒對佢地d根部生長好d, 又可以疏水, 我o係funfun隔離行仔買蘭花o個檔買~~
回復

ling511221 發表於 2010-8-30 15:44:25 |顯示全部樓層
我明白了!等遲少少換左去先。
回復

calbeebb 發表於 2010-8-31 18:34:18 |顯示全部樓層
我聽你話已換泥,嘩d根裡面植料,有異味又有灰色物體,洗出來d水仲好似有油好嘔心add8icon
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-9-1 00:02:48 |顯示全部樓層
我聽你話已換泥,嘩d根裡面植料,有異味又有灰色物體,洗出來d水仲好似有油好嘔心 ...
calbeebb 發表於 2010-8-31 18:34

我o個d又好似冇咁嚴重..... upload 相黎看看ar~~
回復

carlyyau 發表於 2010-9-1 12:44:46 |顯示全部樓層
我平時袛是用蘭石,芒骨和培養土.昨天去花墟買咗两包炭粒和珍珠岩.跟你的方法種.
回復

calbeebb 發表於 2010-9-1 22:50:04 |顯示全部樓層
因為太驚只想快d洗走晒佢地,所以冇影相add7icon
回復

SSL200507 發表於 2010-9-19 18:00:44 |顯示全部樓層
Is the plant must use hanging pots?
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-9-20 11:58:27 |顯示全部樓層
回復 10# SSL200507

Depends on which species~~~~
回復

ling511221 發表於 2010-9-20 12:18:51 |顯示全部樓層
請問:我的球蘭是種在半個椰衣裡,我看見d根已經很多,穿插在椰衣內,我想換植料,要將根和椰衣分開容易嗎?
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-9-20 13:11:12 |顯示全部樓層
回復 12# ling511221

一定要比椰衣索晒水, 跟住慢慢分開~~ 椰衣索晒水就唔難分開, 但要有耐性lo.......之後晾一陣, 先再上盆.......
回復

ling511221 發表於 2010-9-20 13:35:41 |顯示全部樓層
唔該晒,佢現在有花苞,我等佢開完花先同佢換盆。謝謝!
回復