返回列表 發新帖

[新手] 搬屋在即, 係新露台種咩好?

作者: green_yy 發表于 2010-8-27 18:04:52
3477 27
sweettone 發表於 2010-9-1 11:07:17 |顯示全部樓層
買咗一包蔥的種子... 原來一包鬼死咁多...
現在試種中, 若果理想的話, 餘下的種子可以跟其他花友分享分享~
...
green_yy 發表於 2010-9-1 00:33

你成功的話,教我點種我試過了。但失敗。
回復

cklife 發表於 2010-9-1 12:21:50 |顯示全部樓層
哈...我係種到一半....以為失敗掉左...

佢生到頭髮咁幼...我以為失敗左掉左...黎依度見睇到...原來剪剪下會變粗...

等有心情再種過...
回復

gtrnismo 發表於 2010-9-1 22:02:16 |顯示全部樓層
我係花墟X紛買....一包裡面有三小包,拆開左真係三包先走人...我上次買裡面等兩包咋....

泥用一般種 ...
cklife 發表於 2010-8-28 12:30

我都有買呢隻wor

sweet basil, cinnamon basil + purple basil (好似係)

底買呀
回復

green_yy 發表於 2010-9-7 14:24:43 |顯示全部樓層
回復 22# cklife

想請問你上次係點樣種的? THANKS!!
我試咗一小碟用水浸, 發芽率1%, 仲要生出來好幼, 轉頭就斷埋... (原本諗住發芽後先落泥...)
依家又試緊直接落泥種, 3、4日暫時未有反應...
回復

green_yy 發表於 2010-9-7 14:25:38 |顯示全部樓層
回復 21# sweettone

我也是失敗中...  
回復

cklife 發表於 2010-9-7 14:54:42 |顯示全部樓層
回復  cklife

想請問你上次係點樣種的? THANKS!!
我試咗一小碟用水浸, 發芽率1%, 仲要生出來好幼, 轉頭就 ...
green_yy 發表於 2010-9-7 14:24

上次係春天種,用不織布代,將袋口翻下,成一半,本來打算蔥白一直長時培土後可以將袋口翻上去,比較容易處理。我諗你睇睇佢既發芽適溫同生長適溫先啦...氣溫天氣唔適合,都好易死。
我昨日都買左種子,不過看算春天先種。
回復

green_yy 發表於 2010-9-23 23:17:21 |顯示全部樓層
放棄...
等春天先再接再厲
回復

jeffiau 發表於 2010-9-24 18:47:14 |顯示全部樓層
放棄...
等春天先再接再厲
green_yy 發表於 2010-9-23 23:17

不要這樣吧,
那這段時間先種其他東西丫^^
回復