容易凍死嗎?

作者: happyken 發表于 2008-1-27 12:46:43
2623 22
新手想問,我睇書話紫羅蘭要係15度以上室內繁殖,呢幾日天氣好凍,我又住新界,室內都只係得10度左右。晚間我就開左暖爐,氣溫應該升到15度左右,日間就無開暖爐。

如果日間低於15度,紫羅蘭會唔會凍死?氣溫低,係咪要停止淋水?

另外,因為想d紫羅蘭暖d,會將佢搬來搬去(由廳搬去房),佢會唔會唔適應呢?

謝謝!
花花公子 發表於 2008-1-27 14:05:42 |顯示全部樓層
原帖由 happyken 於 2008-1-27 12:46 發表
新手想問,我睇書話紫羅蘭要係15度以上室內繁殖,呢幾日天氣好凍,我又住新界,室內都只係得10度左右。晚間我就開左暖爐,氣溫應該升到15度左右,日間就無開暖爐。

如果日間低於15度,紫羅蘭會唔會凍死?氣溫低,係咪要停止淋水?

另外 ...

放心!10度左右是不會凍死的,況且香港冷凍天氣不會持續太久!
如果太乾的話,可以在中午淋少少水。

回復

cross 發表於 2008-1-27 18:49:55 |顯示全部樓層
原帖由 happyken 於 2008-1-27 12:46 發表

另外 ...

個人覺得佢地怕熱多過凍
回復

ErineBB 發表於 2008-1-27 22:26:16 |顯示全部樓層
咁又係..佢地在冬天會冬眠的..
仲好過熱死..  
回復

happyken 發表於 2008-1-28 09:46:51 |顯示全部樓層
氣溫持續寒冷,咁淋水同落肥係咪照舊?
回復

happyken 發表於 2008-1-29 20:37:42 |顯示全部樓層
想問一下,天氣冷,我見d紫羅蘭的葉下垂了,軟了,跟天氣有關嗎?

有些正在開花,但葉子軟了,可以將它們放入溫室,或者用膠袋套著嗎?
回復

花花公子 發表於 2008-1-29 20:46:15 |顯示全部樓層
原帖由 happyken 於 2008-1-29 20:37 發表
想問一下,天氣冷,我見d紫羅蘭的葉下垂了,軟了,跟天氣有關嗎?

有些正在開花,但葉子軟了,可以將它們放入溫室,或者用膠袋套著嗎?

是不是缺水所致?
回復

happyken 發表於 2008-1-29 20:52:11 |顯示全部樓層
我依家唔敢淋太多水,所以多數係放d水係盤戉,等佢慢慢吸收...

唔知咁得唔得呢?依家我可以用咩方法幫佢急救呢?
回復

花花公子 發表於 2008-1-29 21:04:08 |顯示全部樓層
你是否用棉線吸水?..
回復

happyken 發表於 2008-1-29 21:10:49 |顯示全部樓層
不是啊。甚麼是綿線?我只是把清水放在盤底而已.謝謝你的回覆.我現在真的很惆悵
回復

花花公子 發表於 2008-1-29 21:19:19 |顯示全部樓層
快d去淋水,唔好放水在盤底!!!!!
回復

花花公子 發表於 2008-1-29 21:21:21 |顯示全部樓層
相信你的av是缺水所至,而家天氣大約有14-15度,淋少少水唔怕架,再唔淋水,實會乾死!!!
回復

lala 發表於 2008-1-29 21:24:33 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

啲葉軟哂,會唔會係啲根出咗問題?? 啲泥太濕令啲根壞死?? 我上個禮拜有兩位朋友啲葉軟哂(但好得意,淨係葉軟,啲葉柄完全冇問題)。我終於幫佢哋兩個換過啲泥,再換過個細少少嘅盆,然後鎖咗佢兩個入溫箱。話都冇咁快,兩日就成個醒哂!!
回復

happyken 發表於 2008-1-29 21:30:31 |顯示全部樓層
我拎起來睇過,d泥乾乾地,佢地仲開緊花,好唔好換盤呢?開緊花可唔可以放入溫室o架?
回復

花花公子 發表於 2008-1-29 21:40:52 |顯示全部樓層
原帖由 happyken 於 2008-1-29 21:30 發表
我拎起來睇過,d泥乾乾地,佢地仲開緊花,好唔好換盤呢?開緊花可唔可以放入溫室o架?

可以放入溫室。種左幾耐?開花花成點?點解要換盆?
回復

lala 發表於 2008-1-29 21:42:22 |顯示全部樓層
前輩賜教:拎起個盆覺得佢好輕身就俾水佢,放水喺盆底吸到佢唔吸爲止,倒咗佢唔肯吸嗰啲水,唔好留水喺盆底。過幾日又變超輕先再俾水。但依我所見,有啲泥都幾冇鬼用,唔多吸水,俾花花飲成半粒鐘水之後都仲係超輕,注意注意。
我都試過將開緊花花嘅AV放入溫箱,除咗冇得直接賞花之外好似冇乜大害...
回復

lala 發表於 2008-1-29 21:45:07 |顯示全部樓層
花花公子,我諗換盆呢個 concept 係我誤導咗佢... 我個 case 換咗盆。happyken,都係俾飽飯佢哋食然後鎖起佢哋睇吓點先啦。
回復

happyken 發表於 2008-1-29 21:48:22 |顯示全部樓層
因為我怕佢係爛根,所以想換盆!唔知係咪錯左!
盤花種左一個月左右。之前係公司,因為諗住就快新年,所以搬左佢番屋企,好似害左佢。
我依家幫佢淋左水,送左佢入溫室。
回復

花花公子 發表於 2008-1-29 22:01:13 |顯示全部樓層
原帖由 happyken 於 2008-1-29 21:48 發表
因為我怕佢係爛根,所以想換盆!唔知係咪錯左!
盤花種左一個月左右。之前係公司,因為諗住就快新年,所以搬左佢番屋企,好似害左佢。
我依家幫佢淋左水,送左佢入溫室。  ...

如果是缺水引致葉軟垂,淋水後d葉會很快回復。到明天惰況還沒有改善,才檢查是否爛根,如果真的爛根,要將所有爛根切去洗淨重植。
還有,現時天氣較寒,可以的話盡可能安排在日間淋水。
Happy Growing!!
回復

siboney 發表於 2008-1-29 22:11:50 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-1-29 21:21 發表
相信你的av是缺水所至,而家天氣大約有14-15度,淋少少水唔怕架,再唔淋水,實會乾死!!!

這種天氣不能淋透嗎?
回復

12下一頁