返回列表 發新帖

社區園圃 - 馬陸及潛葉蟲(2010.12.05開新田記錄)

作者: 菲愛花 發表于 2010-8-25 19:26:16
11866 55
菲愛花 發表於 2010-11-24 21:01:25 |顯示全部樓層

回復 36# hkg1
                            I have the seeds of 紅色種秋葵.  I ordered it from 淘寶.  The vendors listed them as 補腎菜. I ordered them recently so I have not started to grow them yet.  It is not the season anyway.  If you just wanted to try a few, I can give you 4 seeds (sorry can't give more since all I got is 15 seeds).  If you want more, I noticed Richters.com has them on their catalog, it is listed as Burgandy Okra. Or you can also try 淘寶.

after saw the topic below, i also want to try at present ar
"而家天氣亦係徘徊體攝氏15(夜)-25(日)度左右都好耐啦,<秋葵>都生長得幾好吖, 就算進入寒冬, 極冷天氣都唔會有幾天嘅,我想試吓呢隻Y牌長條<秋葵>得唔得啫 -- 係指向性架, 其他品牌唔試嘞!"#13869 --> http://www.hkplants.com/viewthre ... extra=&page=694
回復

SSL200507 發表於 2010-11-24 23:26:46 |顯示全部樓層
回復 41# 菲愛花

Suggest you take the seeds from hkg1 and try it now.

I just check the link and will wait till next year to see if I can get a farm.  The shipping fee of your link is higher than my link but there have more variety of seeds in your link.  May be we can group together in future to order from your link.  Agree?

回復

菲愛花 發表於 2010-11-25 19:15:12 |顯示全部樓層
Hi SSL
i want try the green type yet...following the teacher花園仔, tks.
oh...where ur farm u got...
yes, the web-site so attraction many kinds of seeds can find...but high-priced of the freight fee
totally agreed ur good idea...in future...may be end of 社區園圃 of March on next year...let me see which to buy first. hahaha....
回復

SSL200507 發表於 2010-11-26 09:35:55 |顯示全部樓層
I don't have a farm.  I will try to get one from 社區園圃 on its next round or so.  But difficult to grow well from there as it should be at period of 3 months only each time.  
回復

菲愛花 發表於 2010-11-29 23:41:31 |顯示全部樓層

I don't have a farm.  I will try to get one from 社區園圃 on its next round or so.  But difficult to grow well from there as it should be at period of 3 months only each time.

社區園圃吾只3個月喎,我那些都吾差,有些收成吾係難種,只係初期比d蟲煩少少啦。
嚟個星期要收田,記錄今次成果︰

1. 生菜類︰9月26日起了莧菜播生菜,拆除防鳥網so被佢地食咗;死死氣唯有再搭網,...因為每星期都好似無苗出吖直等到第三星期好似有動靜︰牛油生菜-->羅生-->意生
20101116 快樂園圃 - 生菜.jpg
相隔13天的牛油生菜,係左下角天外飛仙 - 不知名
20101129 社區園圃 - 生菜.JPG
這株不知名 ,與花園仔老師所提的益母草好似吖,有無人知一樣嗎?謝謝老師回覆啊#14044

2. 指天椒死而復生,以為會死,剷了三株留番株死剩種喎
20100909 指天椒.JPG 20100912捲葉1.JPG 20101128 指天椒.JPG

3. 第一次參加社區園圃完結時參觀彭Sir的園圃分享回來的勁椒好似粒子彈,用手「絲」開與園友仔分享,返家時除con,拿到飛起。d花原來係紫色好靚吖
20101116 勁椒.JPG 20101128 勁椒.JPG 20101128 勁椒2.JPG

4. 第一堂導師送了一株香茅...到收田時可以係咁喎
做打邊爐湯底,園友話好好味+埋番茄喎
我就最喜歡+香蜂草暖飲,可以+蜂蜜ka
20101128  香茅1.jpg 20101128 香茅2.jpg 20101128 香茅3.JPG

5. 第一天開田時遇見舊園友帶我巡田時看見即問園友剪了一條走莖,初時以為係朱古力薄荷,最近看了一本台灣出版的香草書與描述相似
「普列薄荷」Pennyroyal
學名︰Mentha pulegium
分類︰多年生匍匐性草本植物
特徵︰葉面光滑或葉背具少量絨毛,其外形如同錢幣,輕輕碰即有強烈辛涼氣味
資料來源︰園藝編輯組編著<香草植物栽培指南>,106頁

下左圖最下那株,第47天;下右圖第118天;因為太香啦常常剪咗沖茶so收田時好細顆與園友交換大番茄苗;剪咗d走莖送給快樂園圃培苗,自己當然留番三株新田種
20100916 普列薄荷.jpg 20101128 普列薄荷.jpg

6. 園友Winnie送了4粒自己再買種子等下次開田時種,心急放多幾粒落田先。第一次種的櫻桃蘿蔔好Q,她還教我做沙律
沙律︰沙律生菜、oliver oil、意大利黑醋、黑椒粉、少少海鹽、香草類(香蜂草、羅勒、馬郁蘭、芫茜......),櫻桃蘿蔔連葉都可以食ka
DSC02115.JPG 20101128 收田.JPG

7. 第二次種芫茜終於成功咗~~好開心吖
芫茜 20101014.jpg 20101015.jpg 芫茜 20101116.jpg 芫茜 20101128 收田2.JPG

8. 4株青豆有蟲侵襲剷起後,吾信種吾到豆類,放了四粒四季豆,只剩1株開花結豆。結論可能附近種了迷迭香及綠薄荷,所以佢無再被蟲食
四季豆 20101116  四季豆.jpg 四季豆20101128.JPG

9. 原先油麥菜培定苗for新抽到的社區園圃,但移了羅勒去快樂園圃有位剩and還有廿天才收田,淋水姐姐話好快喎米試吓
DSC02080.JPG DSC02210.JPG

10. 睇中醫時才知佢好有用隨即問園友取了另一品種,超容易種的香草之一
只係相差6天就大咗甘多喎
番檸檬.jpg 番檸檬20101116.jpg 番檸檬20101122.JPG

11. 迷迭香插枝吾係甘容易ka
4顆剩2顆,生長緩慢
迷迭香.JPG 迷迭香 20100902.JPG 迷迭香 20101128.JPG

12. 係花墟近火車橋附近買了羅勒︰玉桂及檸檬只係$5/盆;買種子又多得滯,咪買苗仔試下種~~好容易種的香草
DSC01505.JPG DSC01513_檸檬羅勒.jpg

回復

菲愛花 發表於 2010-12-3 00:10:57 |顯示全部樓層

總結︰第二次參加社區園圃心得
1. 嘗試了冬末、春季、夏季及初秋,種植時要注意當荏的作物才落種,否則會白費心機及時間;
2. 基肥的重要性及薄肥多施
3. 假日農夫不容易有好的收成;淋水真係要自己親力親為ka
4. 要恨心斬釘截鐵,如上述的絲瓜;但幸好我都吾算鐵石心腸否則指天椒及勁椒差點無得留低
5. 多點與園友交流有好多得益ka
6. 係花店賣回來的食用果樹或香草,除非肯定有機種植否則最好由種子開始種起
7. 科學泥始終有化學肥料成份,最好就係買有機泥啦‥無公害啊
還有嗎?
回復

菲愛花 發表於 2010-12-5 02:08:18 |顯示全部樓層

幸運的抽到新田,開田記錄︰
1. 儲餘廚
知道抽到田即刻做工夫‥哈哈‥無煮飯食喎‥果皮一樣掂;要待園友係大陸返來才有谷殼吖
堆肥 20101027.jpg 堆肥 20101026 - 2.jpg
DSC01716.jpg DSC01717.jpg

2. 買種子、培苗、買有機肥(花生麩、骨粉)
上網揾了好耐才找到希望就係佢吧!
園藝班同學仔送的菜心種子,但我都有好多係三興入貨與朋友一半的
DSC02054.JPG DSC02036.JPG
用普列薄荷與園友交換了大番茄苗時剪下走莖留種的
團購的甜瓜、甜菊、鼠尾草‥但出芽率較差
DSC02085.JPG DSC01718.JPG

意大利生菜(係花墟買咗兩包吾多似又濕,都係專程去元朗三兄買肥料 - 花生麩粒、骨粉、NutriSmart(店員話因多素,但園友仔話‥忘記了),當然要入貨遲水蘿蔔、早水蘿蔔、菜心、意生、櫻桃蘿蔔)
DSC01986.JPG DSC02009.JPG

今日導師都話可以試吓種秋葵還未入冬,開田前一晚用暖水浸了1小時第2日已爆芽,田細細只可種2粒。

3. 園圃規劃(露地或盆種),原先準備好ka‥講一套但做就好難,因為園友見我返來種送了4盆士多啤梨(轉贈基坊園,我無哂位啦)、種子(半包心裡美、半包加拿大櫻桃蘿蔔)、導師送︰日本芥末(Wasabi)、黃帝菜、紅菜頭),好想種但麻雀枱大小小點種得甘多吖!

"繼續繁殖, 等 bun fun無生意做....hehe‥之後4圍派...."我鐘意呢句響應啊,我都4圍派,但只有種子待我有收成啦就分享吧!

現與大家分享種子先,每人限要一份種子,每種5份/5粒或一茶匙,讓多些人分享種植樂趣吧!
pm地址給我呀!郵寄給你們後收到,請通知我吖,謝謝!

優先的兩位︰
hkg1 & SSL200507 "估中上圖那幾包種子的運費‥就送d美津濃沙律生菜你玩玩吧!"...您們吾玩遊戲‥等我開估運費,CA9.65=HKD73.6,預你地各一份吖,pm地址給我;因為甜菊, fennel, 香蜂草訂咗好少待有收成分享枝條給你們兩位吧!網上訂購︰加拿大Mustards︰Mizuna  http://www.westcoastseeds.com/pr ... ds/Mustards/Mizuna/

一茶匙︰
三兄︰意生
忘記是唐芹或西芹,80%唐芹(去完錦田菜場聽講座後,想去川上途經上水落錯車去了馬振興購)
三兄︰油麥菜
皇冠牌︰馬郁蘭少量(只有兩份)

5粒︰
園友贈︰加拿大櫻桃蘿蔔http://www.mckenzieseeds.com/products.aspx?productID=101589
園友贈︰中國心裡美
雅致︰Y牌秋葵、Y 牌櫻桃蘿蔔、Y 牌Chinese Cabbage: Wong Bok(與津白好似)、Y牌︰Broad Beans : Early Long Pod(好似係蠶豆,只得20粒)
上水馬振興 ︰荷蘭豆(佢用咗染料保存種子係綠色,有機種植好似吾得嗎?)
元朗陳平記︰四季豆(可以分10粒)
三兄︰遲蘿蔔(可以分10粒)、三兄︰早水蘿蔔可以分10粒(導師話可能現在遲播)
網上訂購︰加拿大生菜Lettuce : Romaine Coastal Star http://www.westcoastseeds.com/pr ... ttuce/Coastal-Star/

DSC02089.jpg DSC02179.jpg
DSC02178.jpg DSC02189.jpg
DSC02185.jpg DSC02182.jpg
DSC02181.jpg DSC02180.jpg
園友梁太見我種的桑枝插枝吾掂,隨即係田找了有根的給我,初時露地種,園友梁太女兒a小姐話多年生現階段生長緩慢,最好用盆種,但係這裏種得4個月,只好轉贈基坊園吧!
DSC02191.jpg DSC02195.jpg
DSC02196.jpg DSC02198.jpg
DSC02200.jpg DSC02202.jpg
回復

菲愛花 發表於 2010-12-12 12:15:22 |顯示全部樓層
勁椒結果喔!好得易係黑色慢慢轉紅色,各園友都要求分享‥
弊‥會吾會無咗ka

點解上傳吾都相片吖??
回復

grand 發表於 2010-12-12 20:10:18 |顯示全部樓層
HI, 我想問朱古力薄荷生左2支橫支都幾長,洗唔洗將佢移去第2個盆呀.
回復

grand 發表於 2010-12-13 12:54:47 |顯示全部樓層
我明白啦,多謝你.
回復

菲愛花 發表於 2010-12-12 21:58:41 |顯示全部樓層

回復 grand 的帖子

HI, 我想問朱古力薄荷生左2支橫支都幾長,洗唔洗將佢移去第2個盆呀.

Hi grand
您好!
可以開枝散葉lu‥您將匍匐莖剪咗去阡插去另一個花盆。
更正應該係普列薄荷,與書中看到的資料有幾點相符,敬希指正!
請看上面#45第5點已經加入有關普列薄荷資料。

看看我的勁椒結的黑色果實,現待轉紅色。
指天椒+勁椒整番樽無敵霸椒油‥哈哈。
回復

菲愛花 發表於 2010-12-13 21:55:00 |顯示全部樓層

有好多熱情果苗苗,社區園圃無可能種,就移去基坊園吧!這三株希望牠們快高長大,睇帖要一年才有靚靚時鐘花看

http://www.facebook.com/photo.ph ... ;id=100000570866215
回復

grand 發表於 2010-12-14 10:00:12 |顯示全部樓層
華好利害呀,你種左噤多野.我有D貪心,想問你可唔可以比盆士多啤梨我.如果你有多的話.你種得好靚同好多,我有你一半就好啦.
回復

grand 發表於 2010-12-14 09:43:32 |顯示全部樓層
我想問熱情果係唔係可以剪枝就生,我盆熱情果都生得好怪上面生得好好,下面無晒葉.好唔靚.
回復

菲愛花 發表於 2010-12-17 00:46:30 |顯示全部樓層

回復 grand 的帖子

我想問熱情果係唔係可以剪枝就生,我盆熱情果都生得好怪上面生得好好,下面無晒葉.好唔靚.

我係第一次種,睇帖好似係可以剪枝‥
但這季節其實係不適宜,上個月係香草原看見的和您所描述一樣吖,您可以去herboland's facebook - http://www.facebook.com/herboland 問原因,好像冬眠待春天會生機逢勃及記起只得兩年生的植物。  

華好利害呀,你種左噤多野.我有D貪心,想問你可唔可以比盆士多啤梨我.如果你有多的話.你種得好靚同好多,我有你一半就好啦.

噢!我的社區園圃做咗寄養園圃暫時收養,士多啤梨去咗基坊園吖
http://www.facebook.com/photo.ph ... ;id=100000570866215
回復

grand 發表於 2010-12-17 12:43:23 |顯示全部樓層
但係我盆熱情果現在有好多果,但未熟喎.
回復