靚雞屎肥料

作者: amethysttsang 發表于 2010-8-24 13:29:19
10387 12
係yahoo!拍賣見到有雞屎肥料賣...好似幾抵咁...

主成分為牛骨粉、花生麩、熟雞糞,草碳等有機質。

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1123388474

買唔買好呢??打算用係社區園圃~~
llaus 發表於 2010-8-24 13:47:52 |顯示全部樓層
係yahoo!拍賣見到有雞屎肥料賣...好似幾抵咁...

主成分為牛骨粉、花生麩、熟雞糞,草碳等有機質。

買唔 ...
amethysttsang 發表於 2010-8-24 13:29

唔覺得平 WOW!
一公斤要 50大蚊,還要付運費呀
回復

amethysttsang 發表於 2010-8-24 14:28:59 |顯示全部樓層
我見日本城一樽100g有機肥要$11
呢度200g肥+運費=$14~~

其實...都係貪方便~~
回復

Vienne 發表於 2010-8-25 11:05:31 |顯示全部樓層
200g肥,如果落田,一兩次就冇晒lu。
100g 5蚊,2kg 咪成一舊水lo,好貴wo。平時去黃衫兄度買2kg肥都係廿零卅蚊。搭埋車入元朗都仲有幾十蚊找。
去街市街街市買啦,有兩檔,角落阿婆果檔好似冇 (同埋我買過花生麩入面有老鼠屎)。 隔離果檔有因多素,豐收一號,骨粉,花生麩同好多肥料,幾蚊一斤,一斤都有成600g架啦。你可以問下佢有冇雞屎肥。
想品質有保證,就要入去元朗買,通常2kg一包,我冇買過雞屎肥,但唔會貴到咁lo。
bunbun都有一隻散裝澳洲屎肥,分牛牛同家禽,唔記得幾錢,廿幾卅蚊到。
回復

amethysttsang 發表於 2010-8-25 11:51:51 |顯示全部樓層
回復 4# Vienne

原來係咁~~~明白了~~ 好彩未買je~~
係咪街市街d賣花檔就有架喇??
原來要買幾公斤先夠架?我仲諗住係咁椅落少少就算添~~我塊田諗住3分1種花, 3分1種茄類椒類, 3分1種菜,蘿蔔~~

多謝賜教~
回復

Vienne 發表於 2010-8-25 12:29:58 |顯示全部樓層
咁又唔使用幾公斤,不過衫兄d肥一包係2kg je。咁多一期用唔晒,我用左兩期。
你去街市買一斤先,用完先再買,種花果菜都用唔同肥,例如種蕃茄要用骨粉,種菜可以落花生麩/因多素,問下導師/園友買乜肥,每樣買少少就唔會用唔晒。
果檔唔係花檔黎,係買飼料同肥料o既,係眾安街近恒生對面個街市入口入去就係,第一檔係阿婆黎,隔離果檔就有其他肥料賣。
回復

cklife 發表於 2010-8-25 12:45:44 |顯示全部樓層
200g肥,如果落田,一兩次就冇晒lu。
100g 5蚊,2kg 咪成一舊水lo,好貴wo。平時去黃衫兄度買2kg肥都係廿零 ...
Vienne 發表於 2010-8-25 11:05

咁近..方便喎...等我都去睇下先
回復

kerorozIL 發表於 2010-8-26 08:22:37 |顯示全部樓層
靚雞屎大陸原裝一大袋都好似唔洗咁貴
回復

amethysttsang 發表於 2010-8-26 10:20:09 |顯示全部樓層
原來係咁~~好彩我未買je~~
呢兩日去街市街買先~~
多謝大家指教~~
回復

fishinglok 發表於 2010-11-6 14:19:15 |顯示全部樓層
元朗黃三兄一袋25kgs荷蘭雞屎肥都只係120蚊一袋有排用呀,著數好多。

Now is 140HKD ater they movied...  發表於 2012-6-10 21:31
回復

kerorozIL 發表於 2010-11-6 15:18:37 |顯示全部樓層
呢隻嘛!
回復

fishinglok 發表於 2010-11-7 03:49:40 |顯示全部樓層
花老師,三兄返咗隻新貨,包裝係提子加花園,三兄話呢隻荷蘭出仲靚啲呀,我星期四先去入咗兩袋有一袋幫人買,我自己仲另外買咗袋25kgs茶仔粉都係百二蚊呀,大袋係抵好多呀。
回復

iop123 發表於 2011-1-11 00:06:59 |顯示全部樓層
kerorozIL 發表於 2010-8-26 08:22
靚雞屎大陸原裝一大袋都好似唔洗咁貴

40~50蚊一袋都有(30~40KG),係大陆芳村农资店~~~
回復