有冇人想買竹炭?(番左貨)

作者: orchids 發表于 2008-1-26 18:45:27
8453 22

今天在樂富桔枝倒十蚊店買了竹炭,早前都想買,但到今天才見到有貨.我覺得好平:n5 ,十蚊400克.

doris 發表於 2008-1-27 01:34:01 |顯示全部樓層
我响中環店都見過, 介紹仲寫到好好咁, 但唔會考慮住,因為好似巳經倒咗好多野落個盆度喇
回復

屠子步 發表於 2008-1-27 22:55:45 |顯示全部樓層
請問其實有咩用???
回復

orchids 發表於 2008-1-28 15:11:32 |顯示全部樓層
據說竹炭可以吸走盆內不好的氣體及有害的物質,如果用石仔料種蘭花好多時都會落少少.雖然不太肯定竹炭的功效,我自己有用,但在花墟賣得貴,我覺得十蛟400克幾平宜,所以想通知一下有用竹炭種花的花友,我絕不是推介及賣廣告.
回復

jellyfishy 發表於 2008-1-29 17:18:08 |顯示全部樓層
水母就放了一盆响厠所吸味,又放了一點在魚虹... 見過Poly做過 studies 話有用,仲話可以吸住有毒的化學氣體.
總之用左好似多了安全感咁啦~
回復

藍天使 發表於 2008-1-29 17:26:15 |顯示全部樓層
我就用備長炭, 功效同竹炭差不多, 我係用黎吸味, 放左o係樓梯, 鞋柜同貓沙盤.
回復

chowie 發表於 2008-1-29 18:24:57 |顯示全部樓層
其实所有材炭(不是煤炭)都有吸收臭气的功能,我都有将的炭(charcoal)放入雪柜, 及有效。以家好多家庭的食水都有安装沥水器,一个是隔渣物,一个是隔味道也就是用提炼过的炭。
回復

smoothyoyo 發表於 2008-2-21 22:57:18 |顯示全部樓層
我就在Bamboo!炭の達人這個香港公司登記做會員,拿了free sample 試下
回復

八王爺 發表於 2008-2-22 16:58:09 |顯示全部樓層
吸味用一般炭得啦!

竹炭留著來种花 ,养魚。
回復

屠子步 發表於 2008-3-3 10:05:27 |顯示全部樓層
養魚? 如何用?

我都買了一包,澆晒落泥,不過我點知有無用呢? 信者得救乎?
回復

比得大帝 發表於 2008-3-3 11:52:36 |顯示全部樓層
我老婆在那銅鑼灣那間話係某某明星開的炭舖, 用兩百幾蚊買了三支竹炭, 作用有幾大就唔知, 而家當咗裝飾品, 放咗向雜物房個角落頭, 間中入雜物房會見到佢, ok啦, 幾夾d舊垃圾吖.
回復

tongtony 發表於 2008-3-3 18:29:50 |顯示全部樓層
同病相憐, 不過閣下比我更有幽默感
回復

比得大帝 發表於 2008-3-3 20:56:57 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-3 11:52 發表
我老婆在那銅鑼灣那間話係某某明星開的炭舖, 用兩百幾蚊買了三支竹炭, 作用有幾大就唔知, 而家當咗裝飾品, 放咗向雜物房個角落頭, 間中入雜物房會見到佢, ok啦, 幾夾d舊垃圾吖. ...

其實我有時有衝動打碎咗呢三碌竹嚟種花.

不過話又話, 讀書果時話炭可以吸佢體積100倍嘅空氣, 但係買回來的炭接觸咗空氣咁耐, 要吸氣都吸飽啦, 重有冇吸力呀?
回復

markc 發表於 2008-3-7 17:39:08 |顯示全部樓層
有無吸力就唔知,但係對健康都好好o架。我建議你敲碎黎煲老火湯。
回復

tata 發表於 2008-3-7 17:51:00 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-3-7 17:39 發表
有無吸力就唔知,但係對健康都好好o架。我建議你敲碎黎煲老火湯。

放落湯度煲定燒炭
回復

比得大帝 發表於 2008-3-7 21:51:59 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-3-7 17:39 發表

我地呢d理科人, 唔會信乜嘢炭, 乜嘢柴, 乜嘢gas煲嘢會好食d, 有營養d, 咪又係火, 又係 C + O2, 火同食物的關係就只是大火細火,
回復

markc 發表於 2008-3-10 16:16:01 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-7 21:51 發表

我地呢d理科人, 唔會信乜嘢炭, 乜嘢柴, 乜嘢gas煲嘢會好食d, 有營養d, 咪又係火, 又係 C + O2, 火同食物的關係就只是大火細火,

咁啊。不如科學D講解啊。煮野,燒野在化學的概念里叫氧化。炭除咗能燒材外,重能夠提供食物的負離子而達到平衡的作用。就是中醫所謂的不躁不涼不熱的中性食物。將生銹的鐵和炭一起加熱, 炭會將D“氧化鐵”(生銹)變返成鐵。

以上所有。純粹個人推理。(絕對符合本版吹水的作品。)
回復

比得大帝 發表於 2008-3-10 16:34:36 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-3-10 16:16 發表

咁啊。不如科學D講解啊。煮野,燒野在化學的概念里叫氧化。炭除咗能燒材外,重能夠提供食物的負離子而達到平衡的作用。就是中醫所謂的不躁不涼不熱的中性食物。將生銹的鐵和炭一起加熱, 炭會將D“氧化鐵”(生銹)變返成鐵。

以上所有。純粹個人推理。(絕對符合本版吹水的作品。)

前初未睇到你呢句(絕對符合本版吹水的作品。), 真係想話 "咁都得?"
回復

markc 發表於 2008-3-11 13:00:32 |顯示全部樓層
其實我所講係推理。唔係完全吹水o架。等我唔駛為生活忙碌,就有時間做實驗來證實啦。中國人千年的試驗,唔係假o架。只是需要換上現代的代名詞。
回復

orchids 發表於 2008-3-11 13:25:00 |顯示全部樓層
我諗我算是理科人,我會覺得竹炭好D(只係講種花),因為竹炭應該會只有竹做成的炭,但木炭好雜咩木都得,會唔會混有垃圾或混入一些含有鹽份的木材.

markc,你講炭可唔可以將生銹鐵變番做鐵,我唔知道,但N年前讀書時,做過用煤氣裡的一氧化炭將燒熱的氧化銅粉變回銅.
回復

12下一頁