請問花花有咗可唔可以換泥?

作者: marrynut 發表于 2008-1-24 22:37:20
1249 8
我之前將盆360放係溫室,但唔識控制濕度,攪到濕度高..d泥都變晒色...本當想換泥時卻開花...而家仲有埋tim~
真係唔知點算好???換泥唔換泥??

d植料已經變晒色呀~鳴!

d植料已經變晒色呀~鳴!
hkrpchung 發表於 2008-1-24 23:26:47 |顯示全部樓層
我覺得如果要換的話就換一半羅,
回復

David 發表於 2008-1-25 01:12:43 |顯示全部樓層
That's another thing I'd like to know:
Does any one know how long does it take before the seeds can be harvested?
If its not toooo long, may be Marrynut can wait?
回復

charles604498 發表於 2008-1-25 12:20:06 |顯示全部樓層
種子要等半年至九個月,等佢自然枯乾先可切下來。一拆開播種成大堆種子,一大堆出芽好壯觀好嚇人
回復

heiheimama 發表於 2008-1-25 12:23:16 |顯示全部樓層
講真我從未試過種紫羅蘭種到結子的!如果用種子培植,是否比用葉慢很多呢?
回復

charles604498 發表於 2008-1-25 12:38:53 |顯示全部樓層
結子係人為要幫佢人工授粉,用種子培植,肯定比用葉慢好多好多,但成功感大好多,同埋用種子培植唔知會開咩色花,除時會有新品種出現!
回復

nickyhk 發表於 2008-1-25 14:17:19 |顯示全部樓層
marrynut, 果塊葉有無大到呀.
回復

marrynut 發表於 2008-1-25 21:28:05 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

Hi nickyhk, 你送俾我嗰 2 塊葉都生咗根, 入泥無耐,出了一點點苗仔
另外我想請教一吓,點解你送俾我塊葉會咁綠咁大? 我盆360 d葉好似唔識大, 葉色又青青哋, 仲有d黃黃哋, 你見上面幅相, 其實我已經cut咗幾塊有問題0既葉...所以攪倒而家咁唔靚女
呢盆係我第一盆0既紫羅蘭, 我真係好中意佢,究竟我要點做佢先會靚返????
回復

marrynut 發表於 2008-1-25 21:31:15 |顯示全部樓層
原帖由 charles604498 於 2008-1-25 12:20 發表
種子要等半年至九個月,等佢自然枯乾先可切下來。一拆開播種成大堆種子,一大堆出芽好壯觀好嚇人

半年至九個月!未成係好以bb仔咁係媽媽個肚住九個月
我怕我盆花花唔等得,佢好似唔係好健康.....
回復