又來貼花

作者: Purple 發表于 2008-1-24 18:37:07
2635 21
一些三個月前開始種的苗仔有花花喇,好興奮!

重瓣鑲边噴點的不知名AV

重瓣鑲边噴點的不知名AV

重瓣鑲綠边淺粉紅中心的不知名AV

重瓣鑲綠边淺粉紅中心的不知名AV

沒有名字的328

沒有名字的328

Buckey Cherry Freekler

Buckey Cherry Freekler

重瓣鑲白边粉紅色標準型AV

重瓣鑲白边粉紅色標準型AV

Joshua's Horn 苗仔first bloom

Joshua's Horn 苗仔first bloom

C10苗仔就開花喇

C10苗仔就開花喇

另一棵C10苗仔同時first bloom

另一棵C10苗仔同時first bloom

好期待的Peppermint Girl

好期待的Peppermint Girl

尚未有lum的Petite Blarney

尚未有lum的Petite Blarney

Frosty Frolic 都未有lum

Frosty Frolic 都未有lum
Purple 發表於 2008-1-24 18:40:11 |顯示全部樓層
攪錯咗,第二張應該係佢:
P1010034 (Medium).JPG
回復

peter1953 發表於 2008-1-24 19:32:26 |顯示全部樓層
正!
回復

peeseela 發表於 2008-1-24 19:49:38 |顯示全部樓層
你d苗仔點照顧, 點解我d苗仔種3個月都仍然係苗仔? 分分鍾6個月都可能仲係苗仔.
回復

Purple 發表於 2008-1-24 20:47:10 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-1-24 19:49 發表
你d苗仔點照顧, 點解我d苗仔種3個月都仍然係苗仔? 分分鍾6個月都可能仲係苗仔.

我的照顧方法很簡單,係用棉線吸水法代替淋水,由約6塊葉開始水盆裡放開得很稀很稀的花宝平均肥,約2個月後改用花宝2-5-5 or Schultz紫羅蘭肥交替使用(一定要開得很稀很稀的)。
回復

peeseela 發表於 2008-1-24 21:23:51 |顯示全部樓層
唔該晒 purple
回復

dumdum 發表於 2008-1-24 21:33:48 |顯示全部樓層
328有D淡淡既十字既?
回復

marrynut 發表於 2008-1-24 21:50:44 |顯示全部樓層
三個月就開花真係好呀~
我 有d 種咗好耐花都未有...都唔知佢欠乜嘢...真係有些少灰心!
回復

玲儿 發表於 2008-1-24 21:54:15 |顯示全部樓層
第二张好靓女哦,闪闪发光的
回復

heiheimama 發表於 2008-1-24 21:57:30 |顯示全部樓層
328,好像應該是重瓣花?另請問她是迷你定標準?

又另c10就是Lil Ballerina啦!我今天剛好也有post呢!

回復

Purple 發表於 2008-1-24 22:09:20 |顯示全部樓層
原帖由 dumdum 於 2008-1-24 21:33 發表
328有D淡淡既十字既?

未見過328個真身,咩唔係咁樣嘅咩?
回復

Purple 發表於 2008-1-24 22:53:47 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-24 21:57 發表
328,好像應該是重瓣花?另請問她是迷你定標準?

又另c10就是Lil Ballerina啦!我今天剛好也有post呢!

吓,328係重辦花嗎?有無人種過佢可以貼張相來看看(麻煩晒)?我係綠x藝買的,號碼係寫著328喎! 佢係迷你種。
我都睇咗希媽姐你的Lil Ballerina,好靚靚,越睇越恨自己那棵快啲開。
回復

heiheimama 發表於 2008-1-24 23:03:55 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-1-24 22:53 發表

吓,328係重辦花嗎?有無人種過佢可以貼張相來看看(麻煩晒)?我係綠x藝買的,號碼係寫著328喎! 佢係迷你種。
我都睇咗希媽姐你的Lil Ballerina,好靚靚,越睇越恨自己那棵快啲開。 ...

328應該是白底帶紫色的重瓣花...不過你呢棵都好可愛呀!請問...請問...最近有冇修葉呢!
回復

Purple 發表於 2008-1-25 12:03:28 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-24 23:03 發表

328應該是白底帶紫色的重瓣花...不過你呢棵都好可愛呀!請問...請問...最近有冇修葉呢!

拘拘一塊葉之嘛,使咩等修葉呢,隨時都可以cut啦,不過我未試過郵寄這些東西,要點做呢?
這葉很好插的,先前唔覺意弄斷咗一塊,手痕攞嚟插,1個月多啲已經出了2個bb,早幾日先離開母葉,而家住緊獨立温室。
回復

charles604498 發表於 2008-1-25 12:10:11 |顯示全部樓層
好多靚花正
回復

siboney 發表於 2008-1-25 13:31:34 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-1-24 20:47 發表

我的照顧方法很簡單,係用棉線吸水法代替淋水,由約6塊葉開始水盆裡放開得很稀很稀的花宝平均肥,約2個月後改用花宝2-5-5 or Schultz紫羅蘭肥交替使用(一定要開得很稀很稀的)。 ...

花花好靚

Purple, Schultz紫羅蘭肥在那裏可以買到啊?

回復

Purple 發表於 2008-1-25 22:02:55 |顯示全部樓層
原帖由 siboney 於 2008-1-25 13:31 發表

花花好靚

Purple, Schultz紫羅蘭肥在那裏可以買到啊?

可以去 bunbun 看看.
其實咩牌子唔係問題,係開花肥就得.唔開花可能有其他原因,例如光線,甚至乎花盆太大,植料太舊.....不過我都唔係高手,不便知少少扮代表!hehe
回復

Ginny 發表於 2008-1-25 23:03:59 |顯示全部樓層
So pretty flower!!!
回復

candyafr 發表於 2008-1-25 23:20:14 |顯示全部樓層
d花花好靚
回復

Purple 發表於 2008-1-26 11:46:11 |顯示全部樓層
以我啲手籐腳陣嘅技術,加埋部out out地嘅DC,影到啲花都鬆郁蒙,而你地都慷慨讚賞,真係....唔知講咩好
回復

12下一頁