我的忍者龜&飛河龜 22/8 update

作者: lapcheung9x3 發表于 2010-8-19 13:28:08
7837 20

飛河龜相 22/8 update
IMG_2241 (Medium).JPG
IMG_2239 (Medium).JPG
IMG_2240 (Medium).JPG

忍者龜
照片 079 (Small).jpg

IMG_7520 (Medium).JPG
IMG_7512 (Medium).JPG
IMG_7515 (Medium).JPG
IMG_7518 (Medium).JPG
IMG_7517 (Medium).JPG

飛河龜
照片 072 (Medium).jpg
照片 032 (Medium).jpg
照片 095 (Medium).jpg

IMG_7527 (Medium).JPG
IMG_7525 (Medium).JPG
IMG_7526 (Medium).JPG

不經不覺, 3年幾了, 眨下眼, 你地大左好多倍喇........
IMG_7514 (Medium).JPG

評分

查看全部評分

corina 發表於 2010-8-19 14:28:48 |顯示全部樓層
十隻狗加兩隻龜.....add9icon
飛河龜可以好大隻架,成體可以去到70cm,仲有得大,請問你飛河龜底材是什麼,好似好難打理咁?add3icon
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-8-19 19:08:24 |顯示全部樓層
回復 2# corina

其實係4隻飛河龜+忍者龜, 仲有兩隻雀......
以前細隻o個陣有比d沙o係個底到, 佢地好鐘意kwun入去訓覺.....
但係越黎越大, 便便越黎越多, 好難吸走,
所以而家冇lu.....
我知道佢可以好大隻, 金魚街有一隻好大隻, 叫肥仔,
我諗佢50cm到啦~~~
回復

corina 發表於 2010-8-19 21:23:25 |顯示全部樓層
請問你飛河龜是一缸一隻定分開養?我聽講飛河龜養埋一齊會打交喎,我未養過,唔知係咪呀?
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-8-19 21:31:17 |顯示全部樓層
係呀, 佢地會打交, 不過我都係今年先將佢地分開晒黎養......
嗰個其實唔係殼黎, 係身體一部份, 打交會整到花晒~~
回復

corina 發表於 2010-8-19 22:11:58 |顯示全部樓層
嘩!咁你四個缸咪要好多地方,你屋企好大呀~
飛河龜細個時真係好得意,不過都大得快,又要好多地方,多唔多同佢地換水,定話用慮水器會好d呢?~
回復

milan080320 發表於 2010-8-19 22:20:41 |顯示全部樓層
還有兩條金娃娃......
牠們沒有交飛河龜的手指甲嗎?
牠們都好多口.......
回復

corina 發表於 2010-8-19 22:38:01 |顯示全部樓層
還有兩條金娃娃......
牠們沒有交飛河龜的手指甲嗎?
牠們都好多口.......
milan080320 發表於 2010-8-19 22:20

金娃娃?我淨係睇"射鵰英雄傳"講過咋,好稀有喎~add14icon
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-8-19 23:22:10 |顯示全部樓層
回復 6# corina

IMG_7544 (Medium).JPG
兩個缸加埋9呎, 屋內冇位擺喇, 要擺出去.....要用濾筒, 因為佢地好多臭臭, 大約2,3日換一次水啦~~ 鄗下個缸, 佢地就会游上黎架la~~~
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-8-19 23:29:27 |顯示全部樓層

回復 7# milan080320

好眼力, 佢地好百厭, 乜都咬, 所以後尾分開左黎養......
仲有大條d既金娃娃....
照片 012 (Medium).jpg
照片 002 (Medium).jpg
照片 026 (Medium).jpg
照片 001 (Medium).jpg
仲有食人蒼......
照片 013 (Medium).jpg

不過, 佢地而家做晒魚仙lu.....
回復

milan080320 發表於 2010-8-19 23:35:58 |顯示全部樓層

回復 10# lapcheung9x3
樓主養功好強add14icon
大條的好像不是金娃娃,而是大怪金=.=
9尺長......你家真是大,有位置養什麼都行>.<
如果一個缸9呎,我立即買4條皇冠狗頭養>.<
可惜只是發夢中......
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-8-19 23:41:10 |顯示全部樓層
回復 11# milan080320

養功好佢地就唔會做晒魚仙.......
睇返d相, 又想養返魚........而家度緊位, 不過又好似冇乜地方擺到魚缸.....
而家魚街好似唔多覺有大怪金賣, 佢地又八卦, 又百厭, 又會望人, 好得意呢........
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-8-19 23:46:21 |顯示全部樓層
皇冠狗頭我有養過呀, 不過養左唔係好耐就仙遊左......你好鐘意雞泡類型既魚bor~~~~ 你有冇養魚呀?~~
回復

corina 發表於 2010-8-19 23:48:10 |顯示全部樓層
lapcheung9x3,水陸空你都有養齊喎~add4icon
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-8-19 23:54:38 |顯示全部樓層
我由小學到而家, 都係d小動物陪住我大, 雞仔, 鴨仔, 松鼠, 葵鼠, 兔仔, 雀仔都養過了.....以前小學o個陣, 養左隻相思, 我都要攞住個雀籠 (阿伯用啡色圓形o個d), 拎埋去街~~~~ 你有養小動物ma?~~
回復

Dennis 發表於 2010-8-19 23:55:55 |顯示全部樓層
好佩服樓主! 咁大隻龜, 換少次水都唔掂呀
回復

milan080320 發表於 2010-8-20 00:03:02 |顯示全部樓層

回復 13# lapcheung9x3
同好也xddddddddddddddddddddddddddddddddddddd
魚:
肺魚
斑馬狗頭

龜:
巴西龜
蛇頸龜

小丑蛙
鐘角蛙
南美角蛙
白化角蛙

其他
豹紋守宮x2
巨斧螳螂x1

食蟲植物 5x盆
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-8-20 00:15:53 |顯示全部樓層
回復 17# milan080320

你都好犀利.....快d出過post, 有晒你d小動物, 比我地欣賞下啦~~~
回復

milan080320 發表於 2010-8-20 00:58:55 |顯示全部樓層

回復 18# lapcheung9x3
壞消息......
死了一隻白化角蛙=.=
昨晚太累無加水,今早趕出門又忘了,致電給未上班的媽媽代勞
媽說那時仍生猛......
放工回家後看外表正常無理會
剛才拍照見牠四肢乏力......
用水草鉗撥弄也無反應,還嗅到少許腐敗氣味-.-
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-8-20 01:08:14 |顯示全部樓層

哎吔, 白化角蛙養左幾耐呀?
我o係魚街見到都動搖過想買架,
但諗起佢地要食d小昆蟲,
我就卻步喇......
白化角蛙犧牲左, 以後養小動物唔可以懶呀~~~~

呢到有個種食蟲既花友養左十幾隻螳螂,
佢屋企有幾百隻蟑螂黎餵螳螂.......
你屋企有冇養埋蟑螂呀??
回復

12下一頁