[食評+攝影]水族,刺身一體化..一壽司

作者: seasonsjoe 發表于 2008-1-24 03:15:03
3815 10
水族,刺身一體化..一壽司

一壽司的其中一間分店位於旺角彌敦道雅蘭中心一樓,地方闊落空間感充足,座位數量亦不緊張,多數都不用等位入座..

店內有兩個八呎以上的海水缸,但魚種不見特別,青/藍魔,大帆吊,黃吊,狐狸etc...

"欣賞"完魚缸後,便點菜了:
帶子壽司 - 普通水平,鮮感不足,飯部份過少.

鰻魚壽司 - 又是非常普通的質素,鰻魚較硬,與 "10蚊5件" 無大異...

海膽吞拿魚壽司 - 吞拿魚以免治做法配海膽,海膽質素不錯,無腥亦甘甜,與免治吞拿配合,口感挺 match!

金箔吞拿魚腩壽司 - 搶眼的視覺上無疑得分不少,但拖羅的質素一般,魚味/油香缺乏.

左口魚壽司 - 由於沒有 "炙" 的做法,魚味清淡,咀嚼多次才會慢慢感到左口魚的濃郁味.

象牙蚌壽司 - 口感一般,沒有鮮味,梅醬搶味,而且出現貝類常有的微腥.

清酒煮蜆 - 酒香清楚,蜆肉一般,有砂.....扣分.

今餐的費用$200,整體食物新鮮度不足,食物製作不夠認真,服務亦一般般,不會主動做事,
當我想調換坐另一張餐臺(非繁忙時段),甚似微言.
以這樣的食物質素及服務態度,以我個人意見,在香港環境中,以這個同等價格,有好幾間更好的選擇!

everydayfan 發表於 2008-1-30 00:25:06 |顯示全部樓層
這間店在晚一些有特價時段, 當地人通常晚食會去, 普通吃飯時間所以不用等位
回復

jellyfishy 發表於 2008-1-30 08:47:34 |顯示全部樓層
係呀係呀~!!!!!係咪尖沙咀Ashley Road有一間架? 個度有個L字型好大咸魚虹,d魚好美美架.

回復

tata 發表於 2008-1-30 10:04:23 |顯示全部樓層
荃灣綠楊都有一間出名壽司店, 又係一大個魚缸, 依家變咗係賣點呀
回復

sandy 發表於 2008-1-30 14:29:26 |顯示全部樓層
岩岩噙日先去食過. 我覺旺角呢間. 個魚缸太細,  尖沙咀果間正好多. 個缸好大, 街頭至到街尾架(成間舖咁長)  旺角果間個魚缸唔夠清(事關本人都有養海魚, 所以會深於研究 ) 所以如果比同等價錢. 下次都係返去尖沙咀食. +埋觀感好似再開心d
回復

KUNO 發表於 2008-1-30 22:45:55 |顯示全部樓層
咦..........幾好幾好!
睇到口水流啦!
但係有店舖的全名,又有詳盡的圖片又有價目.
咁同廣告有咩分別呢?
回復

seasonsjoe 發表於 2008-1-30 23:49:42 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-1-30 22:45 發表
咦..........幾好幾好!
睇到口水流啦!
但係有店舖的全名,又有詳盡的圖片又有價目.
咁同廣告有咩分別呢?

我都係以介紹食物的角度去post出o黎, 毫無宣傳之意,
若略閱文中內容, 亦會知道非一面倒用詞之商業描述手法, 只是如實結論, 純粹在於分享.
可參照一樣的原帖對比 : http://aquamacau.com/viewthread.php?tid=16278&extra=page%3D1
回復

noel 發表於 2008-1-31 13:21:57 |顯示全部樓層
我都去過幫襯旺角果間,嘛嘛地.....
食物不夠新鮮、服務一般
回復

jellyfishy 發表於 2008-1-31 14:25:54 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-1-31 13:21 發表
我都去過幫襯旺角果間,嘛嘛地.....
食物不夠新鮮、服務一般

我去過尖咀個間, service都幾好. 食物都算OK~ 最正都係個魚虹~
回復

marrynut 發表於 2008-2-3 23:10:37 |顯示全部樓層
我去過旺角嗰間, 感覺麻麻地, 去過一次就無再去了! 事因叫了一碟有四件的小卷形壽司(唔記得個名),攞到俾我哋時已經明顯散咗....雖然有換過俾我哋,但印象大打折扣
回復

藍天使 發表於 2008-2-22 17:21:33 |顯示全部樓層
雅蘭呢間服務簡直係非常差.  我上次係下午茶時間去, 又唔係多客, 得小貓3,4只, 服務水平差差差, 就算d 野幾好食都係假, 何況只係一般.  唔會再去.
回復