發泡膠箱分享

作者: juju0268 發表于 2010-8-17 12:26:38
14961 68
尋犬 發表於 2011-8-31 22:53:46 |顯示全部樓層

我都想要呀,如果下次有,請通知我可以嗎?
thanks!
回復

GOODluck20x 發表於 2011-9-1 10:28:27 |顯示全部樓層
樓主抵讚
回復

juju0268 發表於 2011-9-1 12:05:32 |顯示全部樓層
近期膠箱就無, 不過咖啡渣就大把, 要就pm我啦
回復

Lingling64 發表於 2011-9-7 09:46:56 |顯示全部樓層
多謝你的咖啡渣呀!我想問係唔係每星期都會有咖啡渣呀,如係,我下次想要可唔可以再pm你呀!thx
回復

sitwy 發表於 2012-1-12 00:50:16 |顯示全部樓層
請問最近有冇發泡膠箱?我想要幾個呀..
回復

yeahyeah 發表於 2012-1-12 08:40:48 |顯示全部樓層

我居住附近因有几間高級歺厅, 後巷成日有得執(有D仲几骨只), 之前以為自己好種得"大野", 仲手多執多左, 都有D後悔

佢地好左地方呀

慢慢用囉, 我都有1-2個後備, 試過發芽率出奇地好, 要種多1箱.  發表於 2012-1-12 09:00
回復

Springonions 發表於 2012-1-13 11:10:20 |顯示全部樓層
yeahyeah 發表於 2012-1-12 08:40
我居住附近因有几間高級歺厅, 後巷成日有得執(有D仲几骨只), 之前以為自己好種得"大野", 仲手多執多左, 都 ...

我可以同你承受兩個.

如果你尼到我屋企個頭D後巷經常都有得執TIM, 你有興趣我可比地址你(因我個D就系因地方問題己比我用左尼墊高D花盆LU)  發表於 2012-1-13 11:16
回復

Springonions 發表於 2012-1-13 13:13:49 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-1-13 11:10
我可以同你承受兩個.

yeahyeah  如果你尼到我屋企個頭D後巷經常都有得執TIM, 你有興趣我可比地址你
===================================================
我只不過見你話阻地方, 又唔想浪費, 咪同你要2個囉. 其實我有無限量供應.

有無限量供應,又有兩個後備都仲攞?會唔會留俾真係有需要既人仲好D呢?  發表於 2012-1-14 11:16
回復

Springonions 發表於 2012-1-14 12:06:00 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-1-13 13:13
yeahyeah  如果你尼到我屋企個頭D後巷經常都有得執TIM, 你有興趣我可比地址你
========================= ...

2020  有無限量供應,又有兩個後備都仲攞?會唔會留俾真係有需要既人仲好D呢?
====================================
無限量供應的意思係:當我要的時候,就要叫人留定,唔係即刻有㗎!我最近發咗好多菠菜苗,唔係好夠箱用,又見yeahyeah話佢的箱好阻地方,所以我都可以幫佢用到1﹣2個。後來先知yeahyeah已經用咗,我亦都無問佢拿地址。正如你話,我已經有貨源,無需另外一個貨源。

我如果係貪心,就唔會講自己有供應出嚟,咁蠢啦,靜雞雞問yeahyeah拿地址,跟著攞晒d箱,咁做就係貪心啦
回復

kkhope 發表於 2012-7-12 00:06:31 |顯示全部樓層
請問係邊度可以執到??我問過超市,攞唔到 == ,街市又無,都搵咗2個星期喇

賣菜賣魚通常都會有架~ 你要睇岩時間去問 因為人地仲可能要用 如果開舖前有多都會掉出 或者收檔果時 用完唔要掉出  發表於 2012-7-12 12:44
回復

kkhope 發表於 2012-7-13 10:17:41 |顯示全部樓層
馬修  賣菜賣魚通常都會有架~ 你要睇岩時間去問 因為人地仲可能要用 如果開舖前有多都會掉出 或者收檔果時 用完唔要掉出

真係高難度啊,我去親都唔啱時候 @@
回復

馬修 發表於 2012-7-13 10:35:35 |顯示全部樓層
kkhope 發表於 2012-7-13 10:17
馬修  賣菜賣魚通常都會有架~ 你要睇岩時間去問 因為人地仲可能要用 如果開舖前有多都會掉出 或者收檔果時  ...

你平時如果有幫親開某幾間舖頭買餸  叫佢地留比你喇~
回復

kkhope 發表於 2012-7-13 11:31:30 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2012-7-13 10:35
你平時如果有幫親開某幾間舖頭買餸  叫佢地留比你喇~

最弊係我無去定一間買   ~ 我會繼續努力去搵,相信一定可以買到嘅

你住邊區架, 如果荃灣我幫到你.  發表於 2012-7-13 22:09
努力  發表於 2012-7-13 12:43
回復

kkhope 發表於 2012-7-13 22:44:58 |顯示全部樓層

candylpy  你住邊區架, 如果荃灣我幫到你.

我就o黎搬去八鄉,依家住緊屯門,係新墟問過兩個執發泡膠箱嘅人,但係佢可以賣俾我嘅係已經好差嘅,所以都無買到 @@

小白  搜屋後.. 去多d 8佳, wai 康, 買熟咗叫d 阿姐留比你..

好嘅,會做,因為真係唔想買太多膠花盤

搜屋後.. 去多d 8佳, wai 康, 買熟咗叫d 阿姐留比你..  發表於 2012-7-14 00:39
回復

kkhope 發表於 2012-7-16 13:51:54 |顯示全部樓層
昨天6pm終於係新墟同個執緊發泡膠箱嘅阿姐買了2大1細發泡膠箱, 真係開心 !!!

Zoe
最衰你住得咁遠,如果唔係我可以無限量供應!有時重可以揀厚薄大細tim 呀 ~  發表於 2012-7-18 12:09
回復

小玉 發表於 2012-7-18 18:22:23 |顯示全部樓層
我都想要!
回復

kkhope 發表於 2012-7-18 18:51:21 |顯示全部樓層
Zoe  最衰你住得咁遠,如果唔係我可以無限量供應!有時重可以揀厚薄大細tim 呀 ~

你住邊度啊 ??
回復

faylo 發表於 2012-7-18 20:20:28 |顯示全部樓層
kkhope 發表於 2012-7-16 13:51
昨天6pm終於係新墟同個執緊發泡膠箱嘅阿姐買了2大1細發泡膠箱, 真係開心  !!! ...

How much do u pay? I always pick them from yuen long hop yick market, sometimes when I walk my dogs, people throw away those box after BBQ , usually those boxes are used to keep seafood like clams , prawns n crabs

我果日買2大1細,佢收我 $ 5,之後我再去想搵返個阿姐,不過搵唔到,問咗第二個阿伯,買咗2個大嘅要 $ 8,都好過買 $ 12 一個嘅膠盆 :p ~  發表於 2012-7-18 21:55
回復

faylo 發表於 2012-7-18 22:05:42 |顯示全部樓層

Kkhope , sure it is more economy and fully utilize those polyfoam box, and it is easy to make small holes on those boxes, it is pretty good for growing leafy veggie in autumn time, usually, a box of  20x 30 inches can grow more or less 1 catty veggie a time.
By the way, it sounds old man is more greedy, but still acceptable, I prefer spending money on fertilizer and seeds more than on flower pot or do called planting box

我依家有節瓜,紅椒同豆角等緊移去發泡膠箱 ^o^  發表於 2012-7-19 12:18
哈哈,明白~ 因為執唔到免費嘅,又要有發泡膠箱種咗嘢先,如果唔係乜都做唔到 :p ~  發表於 2012-7-19 12:16
回復

yukyo 發表於 2012-8-14 12:43:00 |顯示全部樓層
yeahyeah 發表於 2012-1-12 08:40
我居住附近因有几間高級歺厅, 後巷成日有得執(有D仲几骨只), 之前以為自己好種得"大野", 仲手多執多左, 都 ...

yeahyeah,

我想搵高身有蓋無穿窿旣發泡膠箱用黎堆肥,你果度會唔會有呀?

其實好難答你, 一來我尼排少左行去果頭, 二來要經常吼+, 特意去到未必會有^^  發表於 2012-8-15 09:57
回復