我的第一皂

作者: 亞實 發表于 2010-8-17 11:51:59
12100 120
muitau 發表於 2010-8-20 11:29:11 |顯示全部樓層
請問大家可唔可以提供紫草皂的配方比我, 我想明天做, THANKS
亞實 發表於 2010-8-19 22:47

其實只係將油份量轉為紫草浸泡油就得架喇!
回復

亞實 發表於 2010-8-20 11:54:03 |顯示全部樓層
其實只係將油份量轉為紫草浸泡油就得架喇!
muitau 發表於 2010-8-20 11:29

好多謝妹頭, 我D紫草只係浸左3星期已經忍唔住用來整LU

我用左呢個

配方: soap-diy.com / B/ u' j' Z+ q$ |9 {
橄欖油 400g 39% (300g為紫草根浸泡油,浸泡一年)
棕櫚油 250g 25% soap-diy.com 4 }9 \& T/ o% ^( W
椰子油 200g 20%
米糠油 100g 10%
蓖麻油   67g 7% soap-diy.com 0 Y2 R" B3 @; _# V4 t
純水    366g soap-diy.com + N: z  p$ T! y& w3 W5 J
NaOH    145g (減鹼2.2%) soap-diy.com ) ~0 P# n. ?, Y- i

※紫草浸泡油:抗菌、淨化,改善濕疹、皮膚炎、痘瘡及細微傷口處,修復肌膚。

添加物: soap-diy.com ' M* Y0 A" Z; I6 a; l" L8 x
珍珠粉        30g
FO:桂花        8g
EO:快樂鼠尾草 80d soap-diy.com ' U, L( T8 s" s1 r" `; x! \

※珍珠粉:美白、淡化黑斑,控油、祛痘、去黑頭粉刺,讓膚質細緻光滑。 soap-diy.com 3 ]" S9 n4 f- Y: X( T4 T, |
※快樂鼠尾草:又稱「麝香葡萄草」,氣味迷人、濃鬱,抗炎、抗菌、催情、緊實肌膚;可促進細胞再生,並抑止皮脂分泌過度旺盛;有益於發炎和腫脹的肌膚。其香氣具精神鎮靜效果。 soap-diy

評分

查看全部評分

回復

jeffiau 發表於 2010-8-20 15:09:55 |顯示全部樓層
我有種緊呀....不過佢生得慢D之嘛....(同蘿勒及紫蘇比較起黎)
cklife 發表於 2010-8-20 08:53

那如果你種多幾盆咪夠用囉
回復

cklife 發表於 2010-8-20 16:15:32 |顯示全部樓層
那如果你種多幾盆咪夠用囉
jeffiau 發表於 2010-8-20 15:09

係呀..繁殖緊,今日係街市生草藥檔,見到有到手香賣,佢寫住鬼老檸檬葉。不過塊塊葉都黑左一塊塊。
回復

八王爺 發表於 2010-8-20 16:30:04 |顯示全部樓層
老實講,每次打皂 成 一公升以上,可以做 10件皂(每件約120-150g),根本太多,幾時先用得晒!?
回復

cklife 發表於 2010-8-20 18:15:05 |顯示全部樓層
老實講,每次打皂 成 一公升以上,可以做 10件皂(每件約120-150g),根本太多,幾時先用得晒!? ...
八王爺 發表於 2010-8-20 16:30

咁咪打少D囉...
回復

小寶 發表於 2010-8-20 20:46:21 |顯示全部樓層
係呀..繁殖緊,今日係街市生草藥檔,見到有到手香賣,佢寫住鬼老檸檬葉。不過塊塊葉都黑左一塊塊。 ...
cklife 發表於 2010-8-20 04:15 PM

到手香, 其實真係好粗生, 幾個月之間由一小段變成一冧野
前天發現佢根爛左, 於是又幫佢插枝囉

呢冧野唔知有冇人要呢?
回復

cklife 發表於 2010-8-20 20:50:20 |顯示全部樓層
睇到張相就諗緊點樣食左佢...哈...靚過街市賣果D好多呀..
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-20 22:12:35 |顯示全部樓層
到手香可以入皂喎!!
回復

小寶 發表於 2010-8-20 22:20:21 |顯示全部樓層
回復 69# 肥寶寶

留左俾你喇~PM我啦~
回復

亞實 發表於 2010-8-20 22:40:51 |顯示全部樓層
到手香可以入皂喎!!
肥寶寶 發表於 2010-8-20 22:12

到手香請問點樣入皂? 浸油/打碎?
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-20 23:07:55 |顯示全部樓層
回復  肥寶寶

留左俾你喇~PM我啦~
小寶 發表於 2010-8-20 22:20

謝謝,小寶。
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-20 23:12:12 |顯示全部樓層
到手香請問點樣入皂? 浸油/打碎?
亞實 發表於 2010-8-20 22:40

加水打爛及煲水隔渣都可以
回復

cklife 發表於 2010-8-21 08:16:50 |顯示全部樓層
嘻..嘻...等我種多D先做實驗....我好少用新鮮植物入皂....我囉黎食...

不過要做實驗...証實有用先公怖...
回復

亞實 發表於 2010-8-21 09:09:12 |顯示全部樓層
加水打爛及煲水隔渣都可以
肥寶寶 發表於 2010-8-20 23:12

THANK YOU 肥寶寶
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-21 11:29:56 |顯示全部樓層
嘻..嘻...等我種多D先做實驗....我好少用新鮮植物入皂....我囉黎食...

不過要做實驗...証實有用先公怖... ...
cklife 發表於 2010-8-21 08:16

那是老師教的,所以等拎到小寶的到手香之後,就會去試試。
回復

八王爺 發表於 2010-8-22 08:55:21 |顯示全部樓層
一個周末 咁多 垃圾,真係要用多啲皂去清潔。
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-22 13:28:02 |顯示全部樓層
有日行書店,睇到d手工皂書,其中一part係教將一件件的手工皂變做液體皂。
皂:水=1:4
如果有100g的皂絲/皂碎就要用400g的純水去加熱溶化就可以成為一樽液體皂了。
回復

亞實 發表於 2010-8-22 14:18:03 |顯示全部樓層
我整左第一,二,三,四皂了
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-22 16:54:05 |顯示全部樓層
我整左第一,二,三,四皂了
亞實 發表於 2010-8-22 14:18

可以講解一下係咩皂嗎?
回復