應否容許安樂死?

作者: ht333147 發表于 2010-8-16 17:57:37
1961 17
在回應網友關於雖有缺陷而仍然活得精彩, 我們除了讚歎之外, 有些人也因病或意外, 但無親友的支持, 活得比死痛苦, 是否應該容許他/她從頭來過, 如果有輪回的話?
sosxxx12 發表於 2010-8-16 18:29:09 |顯示全部樓層
我認為可以,但事前要做好心理,生理及精神評估(如佢生存得痛苦而不會好轉,只是等待死亡的話,我支持佢可以選擇是否結束),如果佢最終堅持,我們也應該尊重佢,因如果佢堅持死亡,最終都可能會選擇自殺。最重要係尊重病者真正決定,但我的立場卻不希望病人選擇之。
回復

比得大帝 發表於 2010-8-16 21:48:37 |顯示全部樓層

安樂死    -  個名改到咁靚

究竟係死果個安樂, 定係家人安樂, 又或者整死佢果個安樂

橫睇直睇都冇人安樂
回復

hehehe312 發表於 2010-8-17 01:22:20 |顯示全部樓層
唉....一個好具爭議性既話題....
自己意見係...如果係一個長時間充份溝通,了解及評估過之情況下,要尊重當時人決定。
回復

ht333147 發表於 2010-8-17 11:12:15 |顯示全部樓層
很奇怪, 幾乎所有號稱自由的社會都不容許自行了斷(不自由的甚麼都可以)
正受那位選擇不想受苦都不行, 而是由其他人決定他要受苦下去?
而與其性質相若的終止懷孕就可以, 諷刺的是被終止的生命卻無權表態與決定.
也許是安樂死的死字令人覺得責任太大, 如果用''終止受苦''是否可以容易接受?
回復

比得大帝 發表於 2010-8-17 11:21:11 |顯示全部樓層

咁樣講
自行甚麼都可以, 但不可以犯法, 自殺或自殘都是犯法的, 所以法律不容許自行了斷

終止受苦''??  有話人生本來就係苦, 病到唔郁得係苦, 在學校俾老師鬧又係苦, 咁又可以自行了斷嗎?  當然哩個例子好extreme, 不過苦到甚麼程度才可以自行了斷呢?
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-17 16:34:46 |顯示全部樓層
呢個話題,爭議性好大,人人都有唔同睇法.
作為生人, 又或者彌留0既人, 心態已經好唔同. 亦因為佢爭議性之大,到而家可以立到法去認同安樂死呢樣野0既國家真係少之又少.
我唔識法律, 我亦讀書唔多, 但我自己覺得,生命係可貴,響邊一個情況之下,都唔應該刻意去放棄生命. 雖然話係為自己0既生命作主, 但留下來0既"尾巴" , 卻會影響身邊好多人好多事.
回復

ht333147 發表於 2010-8-17 23:54:44 |顯示全部樓層
呢個話題,爭議性好大,人人都有唔同睇法.
作為生人, 又或者彌留0既人, 心態已經好唔同. 亦因為佢爭議性之大, ...
JicJicmom 發表於 2010-8-17 16:34

有爭議, 才可以從另角度看事物.
就是奇怪, 為何各國政府都不會立法容許終止痛苦?
畢竟有這需要的人只是極少數,
連賭博都可以合法化, 影響社會更大更深哩.
真費解!
回復

kerorozIL 發表於 2010-8-18 01:00:14 |顯示全部樓層
安樂死    -  個名改到咁靚

究竟係死果個安樂, 定係家人安樂, 又或者整死佢果個安樂

橫睇直睇都冇人安樂 ...
比得大帝 發表於 2010-8-16 21:48

我之前問左屋企人同一個問題,佢地話唔洗痛苦地死=安樂
回復

比得大帝 發表於 2010-8-18 09:08:02 |顯示全部樓層
我之前問左屋企人同一個問題,佢地話唔洗痛苦地死=安樂
kerorozIL 發表於 2010-8-18 01:00

objection

在這話題中, 痛唔痛苦係指身體

安唔安樂係個心
回復

ht333147 發表於 2010-8-18 11:10:59 |顯示全部樓層
objection

在這話題中, 痛唔痛苦係指身體

安唔安樂係個心
比得大帝 發表於 2010-8-18 09:08

痛苦應該是包括兩種, 肉體與精神心靈, 反而後者更令人難受
肉體痛苦, 現代已有太多的止痛藥, 麻醉藥, 甚至截除感到痛苦的神經都可以.
而心態上覺得生存已無意義, 自已不能照顧自已, 對其他人成為負累,
甚至連表達都不行, 與其過著植物一樣的生活, 可否選擇從頭來過?
回復

比得大帝 發表於 2010-8-18 11:22:37 |顯示全部樓層
身體上的痛苦, 唔單指 '痛' 果種 '苦'

"覺得生存已無意義, 自已不能照顧自已, 對其他人成為負累"

學生俾老師鬧兩句, 覺得自已真係好冇用, 生存已無意義, 自已不能照顧自已, 對其他人成為負累, 咁係唔係又要支持佢自行了斷呢

可以話, 學生唔識諗啫, 難道一個病到懞懞吓的病人就一定諗得通!
回復

ht333147 發表於 2010-8-18 11:26:46 |顯示全部樓層
身體上的痛苦, 唔單指 '痛' 果種 '苦'

"覺得生存已無意義, 自已不能照顧自已, 對其他人成為負累"

學生俾 ...
比得大帝 發表於 2010-8-18 11:22

所以話要有評審機制, 最少都會醫生, 法官等客觀團體, 最重要的是無人反對!
回復

比得大帝 發表於 2010-8-18 11:52:23 |顯示全部樓層
所以話要有評審機制, 最少都會醫生, 法官等客觀團體, 最重要的是無人反對! ...
ht333147 發表於 2010-8-18 11:26

Good point
回復

八王爺 發表於 2010-8-18 12:50:43 |顯示全部樓層
反對!

安樂死=自殺
美麗的糖衣
回復

ht333147 發表於 2010-8-18 13:04:46 |顯示全部樓層
反對!

安樂死=自殺
美麗的糖衣
八王爺 發表於 2010-8-18 12:50

通常有這要求的, 連自殺的能力都無.
回復

hellokitty_971 發表於 2010-8-19 16:59:58 |顯示全部樓層
我見過有人, 活得比死更痛苦, 每日見到佢活係痛苦中,
我有想過給她去死, 等佢從頭活過,
但到後來, 呢個人從新振作, 依家生活過得好好~
回復

ht333147 發表於 2010-8-21 00:03:47 |顯示全部樓層
我見過有人, 活得比死更痛苦, 每日見到佢活係痛苦中,
我有想過給她去死, 等佢從頭活過,
但到後來, 呢個人 ...
hellokitty_971 發表於 2010-8-19 16:59

這是大部份反對安樂死的原因. 因為希望在人間.
但是, 有部份肢體嚴重殘障, 甚至連感覺都沒有, 他們真的無希望.
回復