曚の園 --領養的火龍果, 種左一年 (2012-06-05)

作者: ammonch 發表于 2010-8-9 14:15:53
8475 52

曚の園已有一段時間, 但懶之故, 很少post 相上黎, 今日的起心肝, 開番個帖先

分享回來的蘆筍近照, 已收了好幾次啦! (相中可見野草叢生, 每次落田的首要任務是除草呢 @@)

分享回來的分香茅, 現時已長大了很多!

還有的是這棵蕉, 係開始租田時已有的, 種左好幾個月都無咩反應, 直至之前的幾場暴雨後佢突然標高, 仲...
(攝於7/31)

評分

查看全部評分

ammonch 發表於 2010-8-9 14:18:56 |顯示全部樓層
見到個蕉蕾, 既驚且喜, 未及反應之際, 佢已經...
(updated 8/7)

有無人可以俾d idea我可以做d乜呀??
回復

臭皮皮 發表於 2010-8-9 14:41:07 |顯示全部樓層
回復 2# ammonch
你要cut左個蕉蕾架,啲蕉會大條啲架,個蕉蕾都可以用嚟食
回復

農夫 發表於 2010-8-9 15:51:45 |顯示全部樓層
蕉花好似都有用架,我見過d婆仔有時有得賣
回復

ammonch 發表於 2010-8-9 18:31:37 |顯示全部樓層
我都見過人地話蕉蕾可以吃, 不過唔知點吃, 就算摘, 都要等到weekend先啦, 平日去唔到呢!

再黎, 分享自cklife的花生, 定植一個星期的情況, 有一棵似乎好虛弱, 唔知佢捱唔捱得到呢?
before(左), after(右)

回復

BanbieChan 發表於 2010-8-9 23:49:22 |顯示全部樓層
ammonch

歡迎加入種毒樂園~

回復

fishinglok 發表於 2010-8-10 01:23:03 |顯示全部樓層
歡迎你呀~
你o的蘆筍係唔係已經種o左好耐呀. 我都係剛種冇耐, 5月尾種, 大得好慢呀.
回復

ammonch 發表於 2010-8-10 09:31:55 |顯示全部樓層
thx r, BanbieChan
我仲諗緊遲d係天台攪多個種毒樂園, 但又驚應付唔黎!
回復

ammonch 發表於 2010-8-10 09:36:16 |顯示全部樓層
fishinglok
我的asparagus已種了年多, 頭幾個月淨係見佢標葉咋, 但睇過d資料話要種成年後至有野收, 所以都無乜理, 只係間中淋下海藻水咋, 跟住佢就自己標d 野出黎啦!
回復

llaus 發表於 2010-8-10 09:37:35 |顯示全部樓層
無使驚啵
當你加入左種毒之家後
你o既能量會倍增啦
同時,要幫手,都應會有拾隻八隻手找到卦
回復

cklife 發表於 2010-8-10 09:54:15 |顯示全部樓層
分享自cklife的花生, 定植一個星期的情況, 有一棵似乎好虛弱, 唔知佢捱唔捱得到呢?
ammonch 發表於 2010-8-9 18:31

我以為我棵有小虫虫係泥先枯死...乜你有一棵同我一樣呀...咁即係唔關虫事囉....
我四棵有二棵死左....同你既機會率一樣呀....

你有無興趣玩蓮子呀?我剛剛拎左一粒去發芽..就出左芽喇....係食用蓮子黎架...你有興趣可以寄幾粒比你玩下...我睇網上資料話,春秋天都可以種。

不過又係要好多陽光既植物。
回復

JENWU 發表於 2010-8-10 11:11:27 |顯示全部樓層
星期日我去塱原濕地, 連塘d人話3月至可以種, e + 種會好容易c
回復

小寶 發表於 2010-8-10 11:15:31 |顯示全部樓層
回復 12# JENWU

我岩岩又種左bor, 因為見種植時間表話仲可以種
回復

JENWU 發表於 2010-8-10 13:06:46 |顯示全部樓層
我唔識架, 只係聽佢講, 佢仲話3月用耦種(佢池塘d耦), 5~6月就有花睇, 用蓮子會好耐
回復

ammonch 發表於 2010-8-10 13:12:03 |顯示全部樓層
蓮子係咪要用塘泥至得架? 我係花墟見個d好似要浸住水架por!
回復

ammonch 發表於 2010-8-10 13:16:41 |顯示全部樓層
回復 10# llaus
蛙兄, 我都知呢處高人多, 要幫手應不難! 我會努力呢!
回復

cklife 發表於 2010-8-10 14:05:33 |顯示全部樓層
我唔識架, 只係聽佢講, 佢仲話3月用耦種(佢池塘d耦), 5~6月就有花睇, 用蓮子會好耐 ...
JENWU 發表於 2010-8-10 13:06

係呀...蓮子會耐D,一般係用藕前瑞既芽位...幾個月就有花睇..
用蓮子今年無花睇架...但我見網上都有幾個人成功左....又剛剛見到有蓮蓬所以咪試囉....好快出芽呀....

浸左第二日見到有芽腳頂出黎喇....第三個條芽有0.5CM長喇....我打算用個地拖桶種...因為我係想要蓮葉,無花無蓮子我唔介意。

好似話用個器具細D種,佢會生細棵D。

聽日去買塘泥....
回復

ammonch 發表於 2010-10-10 15:21:26 |顯示全部樓層
分享自花友cklife的蜜瓜小苗,寄養係朋友家中, 不經不覺已經接近兩個月了, 之前已出了很多公花, 昨天終於發現疑似囡花啦, 大家幫下眼啦~~
回復

cklife 發表於 2010-10-10 16:55:52 |顯示全部樓層
分享自花友cklife的蜜瓜小苗,寄養係朋友家中, 不經不覺已經接近兩個月了, 之前已出了很多公花, 昨天終於發 ...
ammonch 發表於 2010-10-10 15:21

恭喜....呀......希望見到瓜瓜.....我比你既係蝦密瓜黎架....
回復

SSL200507 發表於 2010-10-19 00:12:34 |顯示全部樓層
回復 17# cklife

I also using fresh lotus seeds + 塘泥 to grow but these days all leaves died.  No sure if the plant still OK or not.

Do you know where to find seeds for 蘆筍.  I can't find in flower market but want to try for this veg.
回復

123下一頁