返回列表 發新帖

Iris reticulata - 網紋鳶尾

作者: joke_k_d 發表于 2008-1-22 00:20:17
4404 21
sandy 發表於 2008-3-23 22:56:13 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2008-3-23 22:52 發表

係 Nikon D80,鏡頭係 kit lens 18-135 mm f/3.5-5.6G~
晌 Shooting Menu裏面有  Optimize Image 選項,裏面有個 Customize image optimization settings 可以調校 hue adjustment,我校咗 +9(Positive values make reds mo ...

canon都有呢個弊病的 .影唔出紫色或紫紅色之類既色. 我問過d專業人仕都係話要靠後期執相才可以相似.   但咁樣已經有點失真. 我唔鍾意執相的. 鍾意影咩睇咩.
所以我見你都影得算出色. 但我都相信可能仲未係同你眼中既一樣. Thanks for your suggestion , i will try my camera as well :-) 我係用canon的. 但我又好鍾意nikon. nikon影風景靚好多.
回復

joke_k_d 發表於 2008-3-23 23:28:52 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-23 03:24 發表
好靚呀, 請問開完花之後要點攪呀?

晌我呢邊的話,真係唔駛點搞:我由得花梗枯掉(不剪),葉由得佢生長,期間至少施一次肥,等佢養球,亦任由佢自己葉枯葉落。除非想將幾個迫埋一堆嘅球根種疏一啲,否則唔會郁佢哋。

晌香港的話,我諗參考 JenniferC 嘅風信子護養方法 都掂
回復