大家好!小妹(新手)想學種植物,希望大家多多指教~~

作者: gweneira 發表于 2010-8-6 15:09:50
3663 12

大家好!小妹(新手)想學種植物,希望大家多多指教~~
因養狗關係,所以想種有香味的植物(最好4季都香,容易種的)
可種室內,室外露台天台
我在花墟買了迷迭香,清香木,茱莉花,本地松樹 ,但不知道點種...
另外未買工具,只有原本的盆&底盆
應該買什麼泥,肥等呢??(元朗最佳)大陸是否平好多?
P.S除小學種綠豆,大個種SET裝小麥草比狗吃之外,咩都未種過
SSCP 發表於 2010-8-6 17:23:21 |顯示全部樓層
金不換(九層塔)你種不種,我有種子!add6icon
回復

RayWong 發表於 2010-8-6 18:50:51 |顯示全部樓層
會唔會考慮種臭草呀?
回復

jeffiau 發表於 2010-8-6 19:07:24 |顯示全部樓層
我有種迷迭香和黃茱莉, 也有養狗,

迷迭香(或其他香草), 不用施太多肥, 因肥愈少香草愈香, 一至2個月施薄肥就可以了.
大多數香草喜歡陽光, 水份足份但唔好浸住, 所以泥土要排好良好。
我自己種香草,泥土只是普通超市或日X城買的普通觀葉形化學泥+砂, 砂在五金鋪買,
而落幾多砂, 要視乎你種植環境, 如果太陽曬, 泥土易乾,就混少一點。

茱莉要水份充足,多肥,陽光充足才能開花。
每隔10日左右就要施一次肥,一定唔可以乾水,
不過施幾多肥幾多水,如果陽光不夠也是不會開心。
但如果只是種的,就好粗生,根本上都不會死。
回復

gweneira 發表於 2010-8-6 22:31:48 |顯示全部樓層
金不換(九層塔)你種不種,我有種子!
SSCP 發表於 2010-8-6 17:23

首先多謝大家回覆我的問題~~   
其實有咩香的+容易種的都想試吓種...
多謝您!我想種,可否給我一些種子...是否就這樣放在泥上種就得?
請問種子你怎樣給我呢???
回復

gweneira 發表於 2010-8-6 22:32:28 |顯示全部樓層
會唔會考慮種臭草呀?
RayWong 發表於 2010-8-6 18:50

首先多謝大家回覆我的問題~~   
其實有咩香的+容易種的都想試吓種...
多謝您!我想種臭草,可否給我一些種子...是否就這樣放在泥上種就得?
請問種子你怎樣給我呢???
回復

gweneira 發表於 2010-8-6 22:34:19 |顯示全部樓層
我有種迷迭香和黃茱莉, 也有養狗,

迷迭香(或其他香草), 不用施太多肥, 因肥愈少香草愈香, 一至2個月施薄 ...
jeffiau 發表於 2010-8-6 19:07

多謝你的有用資料+教導好有用!!thx~~
回復

s081013 發表於 2010-8-6 23:16:11 |顯示全部樓層
HI^^
歡迎你加入種植的行列~~
希望大家可以成為友好的花友吧

其實每一次購買植物前,
我建議你最好先去尋覓心儀的植物品種,
但先別買,
查好資料,買好工具,
或者到園藝館先請教各位花友,
才決定買甚麼品種的植物吧^^

以上你提及的植物我都不太熟悉,
但是希望以下的資料,
可以幫助你種植吧^^
清香木:http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006110803955
本 地 松 樹: (SOURCE: http://www.singtao.com/archive/f ... ord1=&keyword2=)
內 地 或 本 地 松 樹 較 長 壽 , 打 理 得 好 的 話 , 更 可 以 養 殖 十 多 年 而 不 枯 萎 。
連 根 的 松 樹 只 要 每 天 曬 太 陽 , 夏 天 早 晚 淋 水 兩 次 , 秋 冬 天 淋 水 一 次 ,
再 用 有 機 肥 料 施 肥 就 可 以 令 它 順 利 生 長 , 不 需 花 太 多 時 間 打 理 。

YUKO. ;)
回復

RayWong 發表於 2010-8-6 23:37:19 |顯示全部樓層
回復 6# gweneira
我無臭草種子, 花墟有成棵賣, 都係十幾蚊盆, 好鍾意臭草陣味, 摘d黎煲綠豆沙好香好味
我都係見到鍾意嘅花先上網搵資料, 考慮種唔種到之後先決定買唔買
回復

gweneira 發表於 2010-8-9 21:17:41 |顯示全部樓層
回復  gweneira
我無臭草種子, 花墟有成棵賣, 都係十幾蚊盆, 好鍾意臭草陣味, 摘d黎煲綠豆沙好香好味
我都 ...
RayWong 發表於 2010-8-6 23:37

hello all !!
今天在元朗買左桂花$68,臭草$25,薄荷葉$35,好貴ar...
回復

RayWong 發表於 2010-8-9 22:35:31 |顯示全部樓層
都差唔多, 一般都比花墟貴十蚊左右, 臭草臭唔臭呀?
回復

貝貝 發表於 2010-8-30 14:59:03 |顯示全部樓層
可以去街市買$2臭草. $2臭草已夠 1 d煲榶水, 1d 直接種入泥架啦.   我家d 臭草就係咁得番黎

回復  gweneira
我都 ...
RayWong 發表於 2010-8-6 23:37
回復

yukichloe 發表於 2010-8-30 22:54:09 |顯示全部樓層
我在元朗買左一盆桂花不用$68是$38
回復