雷公苦瓜點解唔大?

作者: Meow_Yee 發表于 2010-8-1 23:27:14
2652 20
我棵雷公苦瓜點解出了很多苦瓜,不過唔會大,大到2cm到仲開始變黃,點算呀?很唔開心添!
loyuensau 發表於 2010-8-2 12:09:30 |顯示全部樓層
亞Sir話因今年天氣一時熱一時又落大雨, 的瓜葉未能適應. 我種的苦瓜已有好多瓜BB出, 但都全軍覆沒. 瓜哂.
回復

cklife 發表於 2010-8-2 13:42:37 |顯示全部樓層
等我今早見到疑似花仔物體鬼咁開心,諗住批花女有救添.....如果出兩隻瓜好似你地講既一樣,睇怕我會掉左佢種第二樣....

其實D花都幾靚係細左D姐....

回復

muitau 發表於 2010-8-2 13:46:16 |顯示全部樓層
我棵雷公苦瓜點解出了很多苦瓜,不過唔會大,大到2cm到仲開始變黃,點算呀?很唔開心添! ...
Meow_Yee 發表於 2010-8-1 23:27

你有無同佢授粉呀,要授粉成功至曉大架喎! 同埋你變黃既係瓜女定瓜仔?
回復

muitau 發表於 2010-8-2 13:47:22 |顯示全部樓層
等我今早見到疑似花仔物體鬼咁開心,諗住批花女有救添.....如果出兩隻瓜好似你地講既一樣,睇怕我會掉左佢 ...
cklife 發表於 2010-8-2 13:42

ck,
你等吓先啦,唔好掉左佢咁徙呀,比機會佢地啦 add2icon
回復

小寶 發表於 2010-8-2 13:49:40 |顯示全部樓層
變黃?會唔會俾蟲咬/蠅針呢?有相會好d
回復

justine2010 發表於 2010-8-2 17:47:43 |顯示全部樓層
我也有種雷公....

哎~~我也被這天氣害死!!..我的雷公同時有3個瓜..最大那個才10.7cm 就開始變黃了!!

我還想將它種得大大的~~~  我覺得應該8成天氣 所致...

由於天氣經常變幻無常... 所以, 一棵只種一個瓜..讓它急速成長就比較好..要不然瓜分養分..大得慢時... 如天氣變壞就 全部都未大就變黃了!~~

現我棵又再生出大量bb囡同bb仔...  今次我只要一個瓜....其他都給我摘掉了...還是1個1個來比較穩妥..你也不用太緊張..沒事的~~剪下那一條結過瓜的藤再谷谷肥~~很快又有很多生出來...
回復

小寶 發表於 2010-8-3 09:25:13 |顯示全部樓層
回復 7# justine2010

我以為蜜瓜西瓜先要一個, 連苦瓜咁細都要一個一個來? 幾時等到天亮呀?
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-3 09:37:50 |顯示全部樓層

你說只2CM大就變黃,應該是妹頭所說,還未授粉成功。

你是把它種在哪的?室內?室外?露台?天台?還是花園?定係係田度?因為種在室內或露台少了昆蟲替它們授粉,就要人工幫手;我的種在天台,我沒特別為它們授粉……呵呵呵,因為太曬了,我「受」不了! 我也有種雷公鑿,雖然果實不算很大,都OK,已收了四五個,有些還在成長中。

至於肥,我猜你應該有下基肥吧…那就用水肥,薄肥多施就可以了。我懶懶的也沒多施,它都長得好好的。雖然有些葉子出黃點,應該是白粉病,但都被我偶爾用藥來控制住。

這個天氣,我雖沒計算,但應該約二十日吧…瓜瓜就熟了。當然不要等它熟了變黃才收採,那就不好吃了。

還有,還有,若用花盆種,不要期望瓜瓜會長好大,切勿拿它們與街巿賣的比較。(當然,2CM的應該未係瓜)

所以,若苦瓜的葉子還很茂密翠綠,你不要把它剷掉。
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-3 09:43:39 |顯示全部樓層
回復 4# muitau

同埋你變黃既係瓜女定瓜仔?
.................................................
妹頭,不會有瓜仔瓜女之分,只會有花仔花女之分!!add7icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-3 09:44:14 |顯示全部樓層
回復 8# 小寶

一棵苦瓜至種一隻瓜, 好匪夷所思 ~~
回復

Nancy 發表於 2010-8-3 10:36:36 |顯示全部樓層
你說只2CM大就變黃,應該是妹頭所說,還未授粉成功。

你是把它種在哪的?室內?室外?露台?天台?還是花 ...
alilovebyj 發表於 2010-8-3 09:37

聽你咁講,我諗我個隻苦瓜size又可以接受,兩個星期5吋大...我就係成日同街市d苦瓜比,所以成日覺得咁短既,唔食佢住但係又好驚會黃左, 咁就
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-3 10:46:56 |顯示全部樓層
回復 12# Nancy

兩個星期5吋大
..............................
都唔細啦!當然,用盆種有人會種到好大,但係可能比咗好多心機…
我咁懶,收貨架啦!
回復

Nancy 發表於 2010-8-3 11:26:04 |顯示全部樓層
兩個星期5吋大
..............................
都唔細啦!當然,用盆種有人會種到好大,但係可能比咗好多心機…
我咁懶,收貨架啦!
.............................
請問要比d咩心機可以令苦瓜大d呢,為左食大苦瓜,我會比好多心機嫁...哈哈!
回復

Meow_Yee 發表於 2010-8-4 01:30:07 |顯示全部樓層
我諗它們還未授粉...我以為花後面有個小小的瓜細就自會大...ha ha
新手就是新手...
我是新搬入村屋,我是在天台用百保膠盒種...
之前種了一些莧菜,但太老了,只可滾湯(因為唔知幾時可收割)
又種了一些白豆角,都幾好,有餐食啦!但可能落了太多肥,死了!
但我會繼續努力,請大家多多指教!
回復

Meow_Yee 發表於 2010-8-5 13:23:07 |顯示全部樓層
我想請教一下各位前輩...
點解d瓜要用不織布袋包住?
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-5 17:50:32 |顯示全部樓層
回復 14# Nancy

我說的比心機係包括﹕嚴選優良種子,基肥要做好,泥要好管理,不要有蟲害病菌,定時施肥、淋水、下有機農葯,修剪枯葉,適時授粉,包好成功授粉瓜果……

我猜就是這些吧…當然,天時地理很重要,這個難以改變。
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-5 17:52:50 |顯示全部樓層

回復 16# Meow_Yee
免被蟲咬…如果種白玉苦瓜,我更會用黑袋包裹,讓它變得更白!

我自製了黑色的不織布袋……
http://www.hkplants.com/redirect ... 3420&pid=849471
回復

花園仔 發表於 2010-8-5 18:09:12 |顯示全部樓層
回復 16# Meow_Yee
我想請教一下各位前輩...
點解d瓜要用不織布袋包住?
========================

有時間咪睇吓囉!

http://hkplants.com/thread-11114-1-1.html
回復

Nancy 發表於 2010-8-5 22:18:34 |顯示全部樓層
回復  Nancy

我說的比心機係包括﹕嚴選優良種子,基肥要做好,泥要好管理,不要有蟲害病菌,定時施肥、淋 ...
alilovebyj 發表於 2010-8-5 17:50

明白!呢d我會好好地做到,但係有d獨門秘方--------------經驗!要比時間我.....
回復

12下一頁