"迷李"種菜閣 - 等禾試下種節瓜先

作者: chutou 發表于 2010-8-1 16:54:47
11723 91
muitau 發表於 2010-8-19 11:32:44 |顯示全部樓層
我係裝修既舖頭買,本來想買黃花沙,佢話無得賣,話依家唔興(建築用),咁見佢門口有沙賣,咪買佢果D ...
cklife 發表於 2010-8-19 08:32

有次我路經有間有河沙賣既建築材料店問佢黃花沙係淡水定鹹水,佢仲笑我而家邊有咁多河沙,唔多唔少都溝啲海沙入去,我問起樓唔係唔得架咩,佢都費事答我...add4icon
回復

cklife 發表於 2010-8-19 11:36:17 |顯示全部樓層
有次我路經有間有河沙賣既建築材料店問佢黃花沙係淡水定鹹水,佢仲笑我而家邊有咁多河沙,唔多唔少都溝啲海 ...
muitau 發表於 2010-8-19 11:32

佢咁老實既....不過我用黎種野,又無咩野喎....
回復

chutou 發表於 2010-8-19 11:45:01 |顯示全部樓層
有時佢地都唔想答禾地羅 >____<
仲一臉怪樣咁睇禾

已前老師教唔識就要問...唔好自己估估吓
回復

cklife 發表於 2010-8-19 12:18:50 |顯示全部樓層
有時佢地都唔想答禾地羅 >____<
仲一臉怪樣咁睇禾

已前老師教唔識就要問...唔好自己估估吓  ...
chutou 發表於 2010-8-19 11:45

係呀...所以我都成日傻下傻下咁乜都問,唔識問到識時..就唔洗成世傻下傻下咁囉....

我老公好怕瘀....佢見我成日咁問野,成日都問我,乜你無感覺既咩?...唔瘀咩?...

我答佢...我雖然無做野,但日日有錢落袋架....學識左新野咁自己賺左囉...落袋果D係學費呀..唔洗比錢學到野喎...
回復

chutou 發表於 2010-8-19 14:47:21 |顯示全部樓層
YEAH~~~~無錯

禾都怕"於"架...但"於"左一次學到野喎

回復 44# cklife
回復

糖不甩 發表於 2010-8-26 19:49:38 |顯示全部樓層
請問茶仔粉系點用啊?防虫杀虫?邊度買啊?
回復

chutou 發表於 2010-8-27 13:23:32 |顯示全部樓層
回復 46# 糖不甩

禾在大埔買, 就咁溝少少落泥一齊用
但唔知正唔正確架

你要問其他前輩先得
回復

chutou 發表於 2010-9-7 22:28:24 |顯示全部樓層
蕃茄終於開左第一朵花呀
DSCF3330 (Large).JPG

滾動ing
回復

chutou 發表於 2010-9-7 22:35:11 |顯示全部樓層

星期六起吉豬島十蚊店掃貨
DSCF3319 (Large).JPG
DSCF3320 (Large).JPG
DSCF3321 (Large).JPG
DSCF3322 (Large).JPG
DSCF3325 (Large).JPG

唔知係咪加左價呢
點解 200yen =/= $20 ------=$25
DSCF3323 (Large).JPG
DSCF3324 (Large).JPG
回復

小寶 發表於 2010-9-7 23:36:32 |顯示全部樓層
回復 49# chutou

亞實版主話十蚊店十蚊以上的產品都會在9月1日開始加價~
回復

chutou 發表於 2010-9-7 23:45:16 |顯示全部樓層
噢~~~咁衰架
人工又無得加, 辛苦就不停加
回復 50# 小寶
回復

金盞花 發表於 2010-9-7 23:54:59 |顯示全部樓層
回復 44# cklife

同意 覺得以前返學唔敢問 miss 野, 就算唔明都唔敢問. 宜家就唔同啦! 出到去買野有乜唔明唔懂就問到明為止, 佢肯答有傾有講我又學識到野, 我咪幫襯佢啦! 厭我煩 有d唔肯教我咪掉頭走.
回復

chutou 發表於 2010-9-7 23:57:44 |顯示全部樓層
苦瓜 生得"bangbang"聲
白苦瓜 KITTY 31.8.2010 (Large).jpg
回復

chutou 發表於 2010-9-8 00:00:54 |顯示全部樓層
ht牌桑樹苗~~~~~~快高長大
11\'龍缸 桑樹苗1株  - ht 15.8.10.jpg
15.8.2010
11\'龍缸 桑樹苗1株  - ht 5.9.2010.jpg
5.9.2010
回復

cklife 發表於 2010-9-8 07:07:36 |顯示全部樓層
回復  cklife

同意 覺得以前返學唔敢問 miss 野, 就算唔明都唔敢問. 宜家就唔同啦! 出到去買野有 ...
金盞花 發表於 2010-9-7 23:54

係呀...學左就係自己架喇....
而且我覺得我買野包埋買服務架....尤其係大家都賣差唔多價錢,肯教人野既,咪即係價錢平過其他人囉...佢送服務嘛...
回復

小寶 發表於 2010-9-8 10:14:54 |顯示全部樓層
回復 53# chutou

泥面果d係肥料喎,咁樣會整死棵苦瓜架, 宜家見到d葉都燶邊, 快d整走泥面上的肥啦, 太多了~
過多幾天可以幫佢轉大盆,到時就可以加肥响盆中的1/3位置.
回復

chutou 發表於 2010-9-8 13:10:32 |顯示全部樓層
些些~~
原來禾傻仔左添
回復 56# 小寶
回復

SSL200507 發表於 2010-9-12 13:45:27 |顯示全部樓層
To chutou:

The Bomboo Juice you posted above for what purpose and how much is 茶仔粉.  You just put a little on top of pot or we have to mix with soil.  How do you use it for shampoo, bathing etc etc. and how it help on the plants or only for the tomato etc.  Thank you.
回復

chutou 發表於 2010-9-12 14:17:44 |顯示全部樓層

Pls take a look of this thread for how to use 竹酢液, that have many use:
http://www.hkplants.com/viewthre ... E6%B6%B2&page=1
I use it for 花生麩樽邊及身, and I 'm not sure the price of  茶仔粉 around 30-40,and mix it with soil and fertilizer together for planting....(3 table spoon 茶仔粉)
I didnt use it for bathing and wash the hair, you may ask CK & chanpyhilda, THX

Hope the information can help you lol

To chutou:

The Bomboo Juice you posted above for what purpose and how much is 茶仔粉.  You just put ...
SSL200507 發表於 2010-9-12 13:45
回復

SSL200507 發表於 2010-9-12 22:51:13 |顯示全部樓層
Thank you for the information.

Do you know if the Wanchai shop for Coal product is still there?

Where we can buy 茶仔粉?  Thank you.
回復