我想養寵物

作者: 風箏 發表于 2010-7-30 17:26:16
1666 8
本人返工又返學, 但又鐘意小動物, 想係忙碌既生活中寫意一下!
但因為比較忙, 又因環境問題, 所以唔養得狗或者貓....
連倉鼠都....不太適合, 所以想請問有冇人有好建議呢?

其實我想養下蝦或者螺, 因為占既地方比較少, 感覺上又比較易照顧,
但我又未養過, 唔知有冇師兄可以較下路呢?
winzy 發表於 2010-7-30 18:40:10 |顯示全部樓層
師兄試下養蛇丫,一個星期先餵一次又唔駛點打理,
我諗都幾岩你既生活節奏
回復

milan080320 發表於 2010-7-30 21:50:25 |顯示全部樓層
本人返工又返學, 但又鐘意小動物, 想係忙碌既生活中寫意一下!
但因為比較忙, 又因環境問題, 所以唔養得狗或 ...
風箏 發表於 2010-7-30 17:26

照你所講的,
養一些粗生的小生物,而且顏色不錯的
蝦就不建議啦,要買水冷機過夏天,預算會高一千元,對於半工讀的不適合呀
我的提議,較易打理
魚:鬥魚($10~$200),孔雀魚($5~$1000),金魚($10~$1xxx),肺魚($160~$9000),雞泡魚($6~$800),滿($2x/袋)
蛙:中國樹蟾($10~20),角蛙($130~$2xxx),小丑蛙($180~$500)
澤龜: ($10~$xxxxx =.=|||)
守宮: ($100~$xxxx)
回復

風箏 發表於 2010-8-8 23:08:39 |顯示全部樓層
回復 2# winzy

師兄你好, 我係小妹= ="
小妹生平最驚蛇....見到張相都會彈開....諗起都驚>"<
回復

風箏 發表於 2010-8-8 23:12:29 |顯示全部樓層
回復 3# milan080320

咩叫"守宮"呢?
如果我想養"寄居蟹個類又岩唔岩呢?

thanks^^
回復

milan080320 發表於 2010-8-8 23:59:37 |顯示全部樓層
回復 5# 風箏
守宮=壁虎
有分樹棲和陸棲

寄居蟹適合新手,不過不要2隻或以上養在同一缸,大了爭地盤
回復

風箏 發表於 2010-8-11 00:36:55 |顯示全部樓層
回復 6# milan080320

THANKS!
我聽日出去行街睇睇先, 多多指教^^
回復

theresagood 發表於 2010-8-11 12:54:44 |顯示全部樓層
照你所講的,
養一些粗生的小生物,而且顏色不錯的
蝦就不建議啦,要買水冷機過夏天,預算會高一千元,對於半工 ...
milan080320 發表於 2010-7-30 21:50

櫻桃蝦唔使水冷嫁
回復

milan080320 發表於 2010-8-11 20:13:57 |顯示全部樓層

回復 8# theresagood
蝦,最好保持水溫在25~26度
櫻桃蝦算粗生,不過建議最高28度
你家位置不在西斜,陰涼的話,可買散熱風扇
回復