樹藝師

作者: 屠子步 發表于 2010-7-30 13:47:41
4247 8
最近因為工作關係接觸了有關樹藝師e個題目。想問下e到有無人係樹藝師?

理論上,每個人識英文、買本書及比錢就可以考試,但現實上考試個難度去到邊呢?除左合格分數高外,會唔會讀晒本書都唔識答問題?
jellyfishy 發表於 2010-7-30 14:17:25 |顯示全部樓層
最近因為工作關係接觸了有關樹藝師e個題目。想問下e到有無人係樹藝師?

理論上,每個人識英文、買本書及比 ...
屠子步 發表於 2010-7-30 13:47

有人唔識亂咁撞都考到,有人做左植物管理六七年,考三次都唔合格. 考到唔代表d乜.識唔識用佢d知識才最重要.
回復

屠子步 發表於 2010-10-3 14:12:32 |顯示全部樓層
都差d唔記得了個 post

冇法,我估又肯落手落腳又好英文又好記性的唔多。

請問如果想讀有咩介紹?
回復

hehehe312 發表於 2010-10-4 14:13:58 |顯示全部樓層
我之前都好有興趣想學,衰在自己又貪玩,而家有野學緊,要學完而家既野先可以去讀。
以下有少少資料希望可以幫到你。
http://www.reachedu.hk/ptsdc/course_03_002.htm

另外工聯會都好似有得讀,如果真係有的話,我建議試下工聯會果d課程先,因為起碼平,教得唔好或自己無興趣,到時唔讀都無咁浪費金錢。

唉,書到用時方狠少,其實我覺得呢行真係好有前景。
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-4 14:24:48 |顯示全部樓層
現在中大和港的校外進修都有得讀, 可以去看看.
回復

owlcyr 發表於 2010-10-4 14:35:29 |顯示全部樓層
有無人讀過呢個
Advanced Professional Diploma Programme in Garden Design and Management?
回復

八王爺 發表於 2010-10-4 14:36:47 |顯示全部樓層
學咗去斬樹呀?
陰公!
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-4 15:46:43 |顯示全部樓層
有無人讀過呢個
Advanced Professional Diploma Programme in Garden Design and Management?
owlcyr 發表於 2010-10-4 14:35

有 U degree 底子的話, 會覺得好雞架喎....
回復

owlcyr 發表於 2010-10-4 16:15:50 |顯示全部樓層
咁我成日都想搵下呢o的野讀ma,一係你開班lor~~~
回復