大嶼山的花草

作者: fnv234 發表于 2010-7-28 17:55:36
2034 19

琴日去咗行大嶼山,好開心可以見到2種蘭花
大澳
DSC_0211 [1024x768].JPG
毛馬齒莧 Portulaca pilosa
DSC_0215 [1024x768].JPG
DSC_0216 [1024x768].JPG
仙茅 Curculigo orchioides
DSC_0218 [1024x768].JPG
DSC_0219 [1024x768].JPG
翠蘆莉 Ruellia brittoniana
DSC_0221 [1024x768].JPG
馬齒牡丹 Portulaca oleracea
DSC_0222 [1024x768].JPG
鴨跖草類
DSC_0223 [1024x768].JPG
蔦蘿 Ipomoea quamoclit
DSC_0224 [1024x768].JPG
姬牽牛 Ipomoea obscura
DSC_0226 [1024x768].JPG
fnv234 發表於 2010-7-28 18:03:26 |顯示全部樓層
黃槿 Hibiscus tiliaceus
DSC_0227 [1024x768].JPG
水筆仔 Kandelia obovata
DSC_0229 [1024x768].JPG
黃牛木 Cratoxylum cochinchinense
DSC_0230 [1024x768].JPG
含羞草 Mimosa pudica
DSC_0231 [1024x768].JPG
夏堇 Torenia fournieri
DSC_0232 [1024x768].JPG
假苹婆 Sterculia laceolata
DSC_0235 [1024x768].JPG
呢D植物嘅葉好特別,不過唔知名
DSC_0236 [1024x768].JPG
DSC_0237 [1024x768].JPG
DSC_0240 [1024x768].JPG
DSC_0241 [1024x768].JPG

評分

查看全部評分

回復

阿晴 發表於 2010-7-28 18:05:01 |顯示全部樓層
Billy成日去離島旅行嘅?
落雨喎
多謝你d靚相
回復

fnv234 發表於 2010-7-28 18:12:58 |顯示全部樓層
白帶黛眼蝶 Lethe confusa
DSC_0249 [1024x768].JPG
山芝麻 Helicteres angustifolia
DSC_0252 [1024x768].JPG
了哥王 Wikstroemia indica
DSC_0253 [1024x768].JPG
DSC_0254 [1024x768].JPG
白花燈籠 Clerodendrum fortunatum
DSC_0260 [1024x768].JPG
蕨類
DSC_0268 [1024x768].JPG
毛麝香 Adenosma glutinosum
DSC_0270 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2010-7-28 18:14:05 |顯示全部樓層
Billy成日去離島旅行嘅?
落雨喎
多謝你d靚相
阿晴 發表於 2010-7-28 18:05

想搵下特別嘅野生植物
我都未貼完,咁快多謝?
回復

fnv234 發表於 2010-7-28 18:20:25 |顯示全部樓層
坡參 Habenaria linguella
DSC_0314 [1024x768].JPG
DSC_0318 [1024x768].JPG
DSC_0319 [1024x768].JPG
DSC_0320 [1024x768].JPG
毛葉蝴蝶草 Torenia benthamiana
DSC_0323 [1024x768].JPG
不知名植物
DSC_0324 [1024x768].JPG
苞舌蘭 Spathoglottis pubescens
DSC_0325 [1024x768].JPG
DSC_0326 [1024x768].JPG
崗松 Baeckea frutescens
DSC_0331 [1024x768].JPG
DSC_0332 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2010-7-28 18:24:35 |顯示全部樓層

苞舌蘭 Spathoglottis pubescens
DSC_0338 [1024x768].JPG
DSC_0340 [1024x768].JPG
DSC_0342 [1024x768].JPG
不知名植物
DSC_0333 [1024x768].JPG
狸藻 Utricularia biffida
DSC_0343 [1024x768].JPG
DSC_0344 [1024x768].JPG
DSC_0345 [1024x768].JPG
不知名植物
DSC_0347 [1024x768].JPG
統帥青鳳蝶 Graphium agamemnon
DSC_0352 [1024x768].JPG
~完~
回復

阿晴 發表於 2010-7-28 22:39:11 |顯示全部樓層
想搵下特別嘅野生植物
我都未貼完,咁快多謝?
fnv234 發表於 2010-7-28 18:14

哦~ 勤力喎~
好,我坐喺電腦前慢慢睇

搭嘴
紅葉嗰棵咁似 野漆樹?
不過好似唔係,
我唔識,等高人指點吧
回復

fnv234 發表於 2010-7-28 22:41:33 |顯示全部樓層
哦~ 勤力喎~
好,我坐喺電腦前慢慢睇  

搭嘴
紅葉嗰棵咁似 野漆樹?
不過好似唔係,
我唔識,等高人 ...
阿晴 發表於 2010-7-28 22:39

野漆樹我見到有,不過冇野好影
呢隻D葉好細喎,不過未清楚我唔會掂紅色葉
回復

阿晴 發表於 2010-7-28 23:45:22 |顯示全部樓層
野漆樹我見到有,不過冇野好影
呢隻D葉好細喎,不過未清楚我唔會掂紅色葉
fnv234 發表於 2010-7-28 22:41

所以我最後都話唔知~

你冇掂過d紅色葉?
咁你就做錯咗喇
你應該要仿效「神農氏嚐百草」
品嚐吓佢,觸摸吓佢,量度吓佢
咁可能會知道都唔定~~
( 純屬亂噏,觀眾請勿模仿 )
回復

fnv234 發表於 2010-7-28 23:51:07 |顯示全部樓層
所以我最後都話唔知~  

你冇掂過d紅色葉?
咁你就做錯咗喇
你應該要仿效「神農氏嚐百草」
品嚐吓佢, ...
阿晴 發表於 2010-7-28 23:45

果度係郊野公園,唔可以摘花架
DSC_0233 (Copy).JPG
回復

阿晴 發表於 2010-7-28 23:59:37 |顯示全部樓層
果度係郊野公園,唔可以摘花架
fnv234 發表於 2010-7-28 23:51

哦,我走人先....
哈哈
版主做得啱
回復

ssss41357 發表於 2010-7-29 14:45:39 |顯示全部樓層
謝版主分享~

鴨跖草類果個藍色好靚呀~
回復

fnv234 發表於 2010-7-29 17:04:38 |顯示全部樓層
謝版主分享~

鴨跖草類果個藍色好靚呀~
ssss41357 發表於 2010-7-29 14:45

張相果幾朵已經謝謝地,佢地只係朝早或者陰天先開
回復

paulvps 發表於 2010-7-30 13:51:18 |顯示全部樓層
回復 14# fnv234

假蘋婆下面的似是「黃獨」
兩張葉面有斑點的是「鐵線蓮屬 Clematis sp.」
有鈎的是薔薇科「懸鈎子屬 Rubus sp.」
紅色的是「扇葉鐵線蕨」的新葉
毛葉蝴蝶草下面的是「枇杷葉紫珠 Callicarpa kochiana 馬鞭草科」
狸藻上面的是「北清香藤 Jasminum lanceolarium 木犀科」
葉紅色的是「紅葉藤 Rourea microphylla 牛栓藤科」
回復

fnv234 發表於 2010-7-30 20:10:35 |顯示全部樓層
回復  fnv234

假蘋婆下面的似是「黃獨」
兩張葉面有斑點的是「鐵線蓮屬 Clematis sp.」
有鈎的是薔薇科「 ...
paulvps 發表於 2010-7-30 13:51

唔該晒
回復

農夫 發表於 2010-8-26 16:22:10 |顯示全部樓層
好精彩,多謝分享~
回復

夜魔 發表於 2010-8-27 05:40:02 |顯示全部樓層
add5icon 識咁多名
回復

wingspan 發表於 2010-8-27 12:01:38 |顯示全部樓層
鏡頭之下好多常見野草都變靚左好多add6icon
回復

corina 發表於 2010-8-27 13:07:42 |顯示全部樓層
版主,你真係好叻,識咁多唔同植物~
回復