桑寄生茶~~~女士們更要多飲

作者: 金盞花 發表于 2010-7-25 00:20:57
49032 32
好多人都飲過桑寄生雞蛋糖水, 但有冇人知道桑寄生茶係女士們佳品, 真係多飲有益

中醫書話: 桑寄生性平和 不寒不熱 補而不燥 滋而不滯 補肝腎 去風濕 強筋骨 因此腰腿痛啱飲. 可治療高血壓 更可預防動脈硬化

其實不論男女 年紀老少  都一定要補腎, 因中醫話如果腎虛 人就會衰老, 所以話呢....真係要食多d補腎食品

再講, 多俾老人家飲都應該 可治療高血壓 更可預防動脈硬化

唔駛經常做糖水飲, 剩係煲嚟當茶咪可以常飲啦
jeffiau 發表於 2010-7-25 01:34:00 |顯示全部樓層
thanks for your sharing
回復

winzy 發表於 2010-7-25 06:52:05 |顯示全部樓層
當茶飲咁要煲幾耐?
回復

cklife 發表於 2010-7-25 07:04:38 |顯示全部樓層
其實桑寄生對手腳都好好,血液循環唔好容易手腳麻痺,有風濕痛既人可以常飲。
佢通血眽,我自己就會係秋疼天飲多D,會發覺關節會舒服D,骨頭無咁痠痠痛。
老人家有風濕既,可以秋天開始當作保健咁飲,幾好架...
回復

chiuso 發表於 2010-7-25 07:14:34 |顯示全部樓層
當茶飲咁要煲幾耐?
winzy 發表於 2010-7-25 06:52

煲大概45分鐘就得o架啦,加埋蓮子煲效果更好。
回復

金盞花 發表於 2010-7-25 10:00:09 |顯示全部樓層
回復 2# jeffiau

回復

金盞花 發表於 2010-7-25 10:04:31 |顯示全部樓層
回復 3# winzy

自己煲嚟當茶飲, 所以唔係煲好耐, 煲20 - 30分鐘就算
回復

金盞花 發表於 2010-7-25 10:23:19 |顯示全部樓層
其實桑寄生對手腳都好好,血液循環唔好容易手腳麻痺,有風濕痛既人可以常飲。
佢通血眽,我自己就會係秋疼 ...
cklife 發表於 2010-7-25 07:04

對呀! 醫書都係咁講, 一次煲埋雞蛋糖水俾媽媽飲, 一朝起來佢話好好瞓, 而我都有同感.   同埋宜家注重咗保腎, 搵多d保腎食品嚟食 (防衰老~~~容貌, 好緊要 ) 而我媽更話少咗夜尿   我飲咗唔係好耐, 末知有咩變化

老人家血液循環好重要, 煲多d嚟飲吓啦! 唔好落糖,當茶飲, 可以多飲

大家多飲, 睇吓身體有冇改善
回復

金盞花 發表於 2010-7-25 10:25:32 |顯示全部樓層
煲大概45分鐘就得o架啦,加埋蓮子煲效果更好。
chiuso 發表於 2010-7-25 07:14

我都係煲20 - 30分鐘咋, 相信煲耐冇妨
回復

cklife 發表於 2010-7-25 11:08:36 |顯示全部樓層
我都係煲20 - 30分鐘咋, 相信煲耐冇妨
金盞花 發表於 2010-7-25 10:25

我無計時呀...聞到味就覺得OK....我係當茶葉咁飲(不過要煲唔係焗)
有時會想D野出黎煲...例始..佢飲起黎有D鞋口...我就會加薏米落去等佢滑D....加埋糖當開水飲。大家可以試試...

夜晚想安神,會加連子白合..紅棗(人地用龍眼肉,我飲龍眼肉會燥,所以改紅棗)

搵反本天書出黎抄下先....
甲女先問如何治理暗瘡?答須大便常通,同時常食桑寄生蛋茶以活血潤肌。血流暢適,顏面潤澤,暗瘡自消。

乙女繼問如何治理虛火頭痛?答亦常服桑寄生蛋茶。因桑寄生有降血壓功能,平抑虛火頭痛隨之可愈。

丙女又問胃納呆滯,精神悃倦之治法?亦答常服桑寄生蛋茶。因桑寄生有促進新陳代謝功能,可祛風除濕,健胃寧神,常服自可增進食慾,消弭悃倦,活血自然神爽。

丁女亦問經期不準,經來腰痛,何藥有效?愚仍答須常服桑寄生蛋茶。一如治經痛之效驗。因桑寄生蛋茶為調經聖藥,治腰膝痛之良劑,如能每月加服兩次當歸芍藥茶(當歸五錢,白芍二錢,碗半水煎至八分溫服。)保證經準腰安。

唐小姐與其同學不期齊聲曰︰[然則桑寄生蛋茶豈非為婦女恩物耶?]愚微笑頷首表示同意。

擇自[醫食拾遺] 江一葦著
回復

金盞花 發表於 2010-7-27 23:41:46 |顯示全部樓層
回復 10# cklife

多謝你搵到咁多資料提供
回復

tommysze8 發表於 2010-7-30 19:33:44 |顯示全部樓層
見到茶字,以為桑寄生係D葉,原來係樹枝。
第一次煲,好好味,多謝以上提供。
回復

Evalam 發表於 2010-7-30 19:46:29 |顯示全部樓層
仲可以去黑眼圈add14icon
回復

ckycky 發表於 2010-7-30 20:10:37 |顯示全部樓層
黑眼圈!!!!!!!!!!add5icon
好啊!  我有一大盒
回復

ckycky 發表於 2010-7-30 20:22:33 |顯示全部樓層
佢係咪好似樹枝咁?add3icon好似食完D龍眼D枝梗
使唔使煲滾之後再用文火煲?
回復

金盞花 發表於 2010-7-31 00:10:43 |顯示全部樓層
佢係咪好似樹枝咁?好似食完D龍眼D枝梗
使唔使煲滾之後再用文火煲?
ckycky 發表於 2010-7-30 20:22

係呀!一條條樹枝咁, 煲滾後轉中慢火煲. 煲幾耐就隨意啦! 我都係30分鐘咋
回復

acmc 發表於 2010-8-3 10:53:48 |顯示全部樓層
可以去邊度買到? 藥房定街市?
剛巧最近常常在酒樓吃, 因為幾蚊就有交易, 試咗一次覺得好好味, 但有時飲到好苦嘅味, 懷疑混咗啲普洱去整!
回復

hellokitty_971 發表於 2010-8-3 11:08:51 |顯示全部樓層
剛巧最近常常在酒樓吃, 因為幾蚊就有交易, 試咗一次覺得好好味, 但有時飲到好 ...
acmc 發表於 2010-8-3 10:53

涼茶鋪有時有得買架
回復

金盞花 發表於 2010-8-3 11:52:30 |顯示全部樓層
剛巧最近常常在酒樓吃, 因為幾蚊就有交易, 試咗一次覺得好好味, 但有時飲到好 ...
acmc 發表於 2010-8-3 10:53

到藥材舖有售, 而我買$5- 分2次煲茶飲, 好經濟   記得第1次一次過煲晒$5-做糖水, 覺得好苦澀/鞋口, 自此我就分2次嚟煲啦add4icon
回復

hipo 發表於 2011-12-16 09:04:37 |顯示全部樓層
幾耐飲一次...?
見到可當茶飲....  即係可以天天飲..?

可以呀。。。好多人當普通茶葉茶咁飲。。。常飲放既份量可以少d。。。無咁鞋口又便宜d  發表於 2011-12-16 11:42
回復

12下一頁