救命呀! 唔該幫下我啦!

作者: cherrylwy 發表于 2010-7-23 16:30:23
6216 17
點解我棵雞蛋花有兩三塊嫩葉中間變左色?
葉面有d一隻隻紅紅地啡啡地既會郁既蟲爬來爬去, 有d大隻d, 有d細隻d係肉色既蟲BB (....><...)
SDC13673 (Small).JPG

葉底都有, 噴完花寳的殺蟲水第二日又出現!
請問係咩來架?點樣殺死佢地?棵雞蛋花係我全屋最重要的植物, 種左無幾耐炸, 唔該幫下我吖﹗
SDC13674 (Small).JPG
SDC13675 (Small).JPG
SDC13676 (Small).JPG
SDC13677 (Small).JPG
cherrylwy 發表於 2010-7-23 16:42:54 |顯示全部樓層
仲有一樣野︰當我用手整佢地既時候佢地就扁晒, 跟住見到D一粒粒白色的汁液, 應該係我棵雞蛋花D葉既汁液, 係咪比佢地咬穿左塊葉溜汁?
回復

zero1 發表於 2010-7-23 23:09:27 |顯示全部樓層
似係紅蜘蛛.去年冬天我棵雞蛋花都係有紅蜘蛛,情況和你一樣,用酒精抹,又噴藥都無法根治,生得極度樣衰,一怒之下將所有葉全部剪掉,今年先生返D葉!
你的情況並不太嚴重,不如再噴第二隻藥,睇下得唔得.
回復

sammy 發表於 2010-7-23 23:16:00 |顯示全部樓層
紅蜘蛛, 去花墟買「蟎毒」
回復

cherrylwy 發表於 2010-7-23 23:48:31 |顯示全部樓層
唔該晒兩位﹗
明天即刻去花墟, sammy, 邊度有得買「蟎毒」?
回復

sammy 發表於 2010-7-23 23:56:41 |顯示全部樓層
唔該晒兩位﹗
明天即刻去花墟, sammy, 邊度有得買「蟎毒」?
cherrylwy 發表於 2010-7-23 23:48

幾乎有農藥賣的都有, 繽X 好似$28, 開粉, 一包用好耐
回復

cherrylwy 發表於 2010-7-24 00:04:47 |顯示全部樓層
幾乎有農藥賣的都有, 繽X 好似$28, 開粉, 一包用好耐
sammy 發表於 2010-7-23 23:56

真係唔該晒﹗
回復

jack 發表於 2010-7-24 04:46:15 |顯示全部樓層
自製綠色農藥

大蒜汁 取紫皮大蒜250克,加水浸泡30分鐘,搗爛取汁,加水稀釋10倍左右立即噴灑,可防蚜蟲、紅蜘蛛、介殼蟲等,也可防治白粉病、灰黴病,澆入土壤,防治線蟲、姬蝴等。

辣椒水 取幹紅辣椒50克,加水1000克煮沸15分鐘,過濾取上清液噴灑,可防白粉虱、蚜蟲、紅蜘蛛、椿象等。

煙水 取煙梗或紙煙100克或煙葉50克,加水1000克,浸泡30小時,反復搓洗過濾,加中性洗衣粉1克一2克噴灑,可防蚜蟲、紅蜘蛛、葉蟬、粉虱、薊馬、椿象、卷葉等。     

青蒿水 取青蒿500克,加水 2500克煮沸30分鐘,過濾澆灌,可防地老虎,蚜蟲、紅蜘蛛。

菜籽餅 將菜籽餅100克搗碎,少量熱水浸泡2.5小時,過濾加水3000克噴灑,可防蚜蟲、粉虱、蝸牛、銹病等。

大蔥 韭菜 薑 洋蔥 花椒 桃葉 蓖麻籽 銀杏葉 車前草 蔓陀羅 任選一種300克搗爛,加水1000克浸泡60分鐘,搓洗過濾噴灑或施人盆土中,可防蚜蟲、紅蜘蛛、地老虎、蚯蚓等

酒精塗擦法 用消毒用的酒精輕輕地塗擦有介殼蟲的蘭花葉子,可殺死介殼蟲,翌年也很少會有介殼蟲發生為害。

食醋塗擦法 將棉球在食用醋(米醋)內浸濕後,輕輕地塗擦茶花葉子,不僅可殺死介殼蟲,而且可使受蟲害的葉片返綠光亮。

碘酒塗抹法 當發現樹樁盆景幹腐爛時,立即用擦過碘酒的刀片將腐爛部分全部刮除,深達木質部,然後在主幹上塗抹碘酒,一星期後再塗抹一次。這樣,不僅可徹底治癒腐爛,而且時間一長,主幹斑疤突出,增強了觀賞性。

草木灰浸泡法 草木灰浸泡一晝夜後,取其澄清液噴灑在月季、梅花、石榴和壽星桃等植株上,可有效防治蚜蟲。在花木、盆景上經常撒施草木灰,既能增加鉀肥,促進花枝粗壯,又能防治灰黴病,一舉兩得。

小蘇打噴灑法 用0.1%小蘇打溶液噴灑月季、菊花、鳳仙花和瓜葉菊等花卉,可防治白粉病,防治率達到80%以上。

尿素根外噴施法 如發現花卉苗木上有蚜蟲、紅蜘蛛、薊馬等害蟲,可用20%尿素溶液每10天噴灑一次,連噴2-3次,能殺死上述害蟲,促使植株繁綠,葉色發亮。

蔥(蒜)浸出液除蟲法 把蔥、蒜搗碎,加20倍水浸泡後,過濾去渣,將濾液噴灑在花、葉的兩面,能有效殺死蚜蟲、紅蜘蛛和潛葉蟲等害蟲。用濾液澆植株根部,還能防治盆景的線蟲病。

植物煮液除蟲法 把辣椒、夾竹桃搗碎後加20倍水,放在鍋中煮沸20分鐘左右,取溢出液,冷卻後澆花或噴灑植株,除蟲效果較好。此種液體要一次用完,以免誤食中毒。

矽鈣肥殺蟲法 矽鈣肥是一種新型肥料,肥料中拌少許矽鈣肥施用,可提高花木的表皮細胞堅硬度,增強花木抵禦病蟲害侵入的能力。

氨水注射法 樹樁盆景的主幹常受天牛、吉丁蟲和大蠢蛾等害蟲的蛀害,可在幼蟲孵化期、成蟲羽化前或幼蟲越冬時,從蛀蟲的通道口(孔)注射20%氨水25毫升左右,再用粘土或蠟密封蛀孔40分鐘左右,可殺死95%以上的害蟲幼蟲或蛹
回復

cherrylwy 發表於 2010-7-24 23:08:08 |顯示全部樓層
jack, 呢個我都有睇, 但我太懶啦, 要咁樣整太麻煩了﹗
回復

屠子步 發表於 2010-7-25 17:15:07 |顯示全部樓層
種戶外近排又咁濕都有紅蛛?
回復

cherrylwy 發表於 2010-7-25 21:27:04 |顯示全部樓層
種戶外近排又咁濕都有紅蛛?
屠子步 發表於 2010-7-25 17:15

係啦都唔知點解?
回復

小美 發表於 2010-7-30 14:18:52 |顯示全部樓層
我發覺天氣一焗d就好易會有.
回復

cherrylwy 發表於 2010-7-31 00:15:38 |顯示全部樓層
我發覺天氣一焗d就好易會有.
小美 發表於 2010-7-30 14:18

仲以為擺露台好通風, 不過天氣熱都係唔掂~
回復

小白 發表於 2010-8-1 01:40:34 |顯示全部樓層
盡量剪掉已有紅蜘蛛的葉片, 再用 bio kill, 要噴葉底 & 葉面, 如大雨后要補噴.. 紅蜘蛛喜歡薄的葉片.. 好快又會有...
回復

cherrylwy 發表於 2010-8-1 03:24:33 |顯示全部樓層
盡量剪掉已有紅蜘蛛的葉片, 再用 bio kill, 要噴葉底 & 葉面, 如大雨后要補噴.. 紅蜘蛛喜歡薄的葉片.. 好快 ...
小白 發表於 2010-8-1 01:40

我而家噴左隻「蟎毒」都好似ok, 無再發現佢地既踪跡, 聽日噴埋第二次睇下點先~
回復

小白 發表於 2010-8-1 12:45:00 |顯示全部樓層
我而家噴左隻「蟎毒」都好似ok, 無再發現佢地既踪跡, 聽日噴埋第二次睇下點先~ ...
cherrylwy 發表於 2010-8-1 03:24

bio kill 怏.... 唔使開水
回復

cherrylwy 發表於 2010-8-2 02:02:56 |顯示全部樓層
bio kill 怏.... 唔使開水
小白 發表於 2010-8-1 12:45

係咪用全效果隻(紅色噴咀)呀?
回復

小白 發表於 2010-8-2 20:42:43 |顯示全部樓層
係咪用全效果隻(紅色噴咀)呀?
cherrylwy 發表於 2010-8-2 02:02

yes...
回復